Wybuch Gazu- Uszkodzenia, Problemy
no skoro z błędu Ci wyszła przepływka to raczej sie nie ma nad czym zastanawiać, odłącz ja od węża albo od puszki filtra powietrza i sprawdz palcem jak klapka chodzi jak jest lużna to znaczy ze czujnik zasysanego powietrza poszedł a jak klapka cięzko chodzi albo nie chce sie poruszyc wcale to znaczy ze ona poszla , tak czy inaczej zostaje Ci wyminic przepływke:)
- Od: 21 paź 2012, 12:47
- Auto: Mazda C IV BG 1324 cm 1994
Ja bym radził jeszcze spróbować usunąć przyczynę wystrzału. Podejrzewam, że stało to się podczas pracy na gazie dlatego może się zdarzyć jeszcze raz i znowu uszkodzić przepływke.
Oczywiście, że wystrzał był na gazie
przepływka mechanicznie jest ok sprawdzę ją zaraz miernikiem. Pytanko czy przy rozruchu przepływka powinna być zamknięta? Bo u mnie pod magiczną czarną klapką potencjometr cziągle jest na środku.
- Od: 15 lis 2012, 17:10
- Auto: Mazda 323F BG 1,6 94r
Podczas kręcenia przepływka minimalnie się uchyla co powoduje załączenie pompy paliwa.

- Od: 23 wrz 2005, 14:02
- Auto: Burbo Astina
Insane Y60
Jeszcze raz ja. Już nic nie rozumie
. Przepływka pomierzona i wygląda ok co ciekawsze ECU już nie pokazuje błędów a dobrze nie jest
. Krokowy wyczyszczony i sprawny, przepustnica też ok, dolot sprawdzony nie mam więcej pomysłów 

jeśli odłączałeś akumulator i nie przejechałeś 100km to nic nie pokaże. jak wywaliło przepływke to jest do pupy wiele razy tak było na tym forum praktycznie żadna nie przetrwała wystrzału. radzę zająć się świecami kablami kopułką ewentualnie aparatem zapłonowym i regulacją gazu aby uniknąć podobnych problemów. przepływkę podmienić na inną na czas sprawdzenia
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
Jaką masz instalację LPG? Tzn której generacji?franc_z napisał(a):śliczne dzięki. Jeszcze jedno mam pytanko. przepływka do jazdy na gazie nie jest potrzebna i słyszałem że można jeździć z uszkodzoną czy to prawda?
- Od: 5 paź 2012, 21:29
- Auto: Mazda 323F BA
1,5 B+G 1997r
wydaje mi się ze to właśnie przez przepływkę jedź gdzieś na szrot i na chwile niech ci dadzą podmienic albo poszukaj kogoś z forum kto blisko mieszka.
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
Dzięki lece do garażu już niedługo przepustnice i przepływke będę rozbierał z zamkniętymi oczami.
Dopisano 15 lut 2013, 21:31:
A więc chyba poszedł mi zawór dodatkowego powietrza. Na chwile obecną założyłem klamre na wąż i jest ok. Panowie mam pytanie jak sprawdzić ten zawór? teoretycznie działa bo jak wypnie się wtyczke to słychać "klik" a podpięta buczy. Jeszcze jedno pytanie co nim steruje? Bo chyba mi nie działa wentylator chłodnicy czy jest to jakoś powiązane? Ciesze się że w końcu mogę jeździć moją madzią
pozdrawiam
Dopisano 15 lut 2013, 21:31:
A więc chyba poszedł mi zawór dodatkowego powietrza. Na chwile obecną założyłem klamre na wąż i jest ok. Panowie mam pytanie jak sprawdzić ten zawór? teoretycznie działa bo jak wypnie się wtyczke to słychać "klik" a podpięta buczy. Jeszcze jedno pytanie co nim steruje? Bo chyba mi nie działa wentylator chłodnicy czy jest to jakoś powiązane? Ciesze się że w końcu mogę jeździć moją madzią