jasne że pomogło kolego a jaki zaworek założułeś bo są 2 rodzaje
15mm krutkie i 22mm długie moim zdaniem są lepsze te 22 mm [jakie?] prowadzenie
A jak coś to wymień całą pompe bo może w pompie się gniazdo wytarło i wymiana zaworka
nic nie da Pozdrawiam
Fotorelacja z wymiany pompy oleju
1, 2
- Od: 28 gru 2008, 12:50
- Auto: mazda 323f 1.8 16v 97r BP DOHC
Witam!
czy wymiana tego zaworka (ewentualnie pompy) pomogła by zlikwidować pukanie na dobrze rozgrzanym silniku? u mnie sytuacja jest taka, że po odpaleniu madzi na zimnym silniku klepią zawory przez kilka sekund
czasem przes kilkanaście i nastaje błoga cisza, pracuje wręcz idealnie po przejechaniu kilku dziesięciu kilometrów zaczynają pukać jak oszalałe
pukają również gdy zapalą samochodzik na ciepłym silniku np. na stacj CPN czyli po kilkunastu minutach postoju.
I tu jest pytanie czy to winny zaworek (pompa) czy usterki szukać gdzie indziej?
Mazda ma przejechane dopiero 220kkm leje valvoline MaxLife 10W40 wcześniej był za poprzedniego właściciela był mineralny (wtedy to dopiero była tragedia). Wymiana na półsyntetyk częściowo pomogła.
Proszę o pomoc bo to pukanie mi się śni po nocach
POZDRAWIAM
czy wymiana tego zaworka (ewentualnie pompy) pomogła by zlikwidować pukanie na dobrze rozgrzanym silniku? u mnie sytuacja jest taka, że po odpaleniu madzi na zimnym silniku klepią zawory przez kilka sekund
czasem przes kilkanaście i nastaje błoga cisza, pracuje wręcz idealnie po przejechaniu kilku dziesięciu kilometrów zaczynają pukać jak oszalałe
pukają również gdy zapalą samochodzik na ciepłym silniku np. na stacj CPN czyli po kilkunastu minutach postoju.
I tu jest pytanie czy to winny zaworek (pompa) czy usterki szukać gdzie indziej?
Mazda ma przejechane dopiero 220kkm leje valvoline MaxLife 10W40 wcześniej był za poprzedniego właściciela był mineralny (wtedy to dopiero była tragedia). Wymiana na półsyntetyk częściowo pomogła.
Proszę o pomoc bo to pukanie mi się śni po nocach

POZDRAWIAM
- Od: 17 lis 2008, 23:31
- Auto: 323F 1.8BP BA 97r
A gdzie ten zaworek się znajduje w tym typie silnika? Czy czasem nie trzeba wyjąć pompy by się do niego dostać?
Wydaje mi się że tu się znajduje ale czy mam rację?
Edit.
Dobra nie czekałem tylko w końcu rozbebrałem tą miskę olejową u siebie. Wyjęcie jej bez zdejmowania prawie całego układu wydechowego, graniczyło z cudem, ale się jakoś udało. Wygląda na to, że faktycznie ten zaworek jest w tym miejscu co na zdjęciu, jest trochę inaczej montowany, bo zabezpieczony jest zwykłą zawleczką, nie tak jak w madzi 626
Wydaje mi się że tu się znajduje ale czy mam rację?

Edit.
Dobra nie czekałem tylko w końcu rozbebrałem tą miskę olejową u siebie. Wyjęcie jej bez zdejmowania prawie całego układu wydechowego, graniczyło z cudem, ale się jakoś udało. Wygląda na to, że faktycznie ten zaworek jest w tym miejscu co na zdjęciu, jest trochę inaczej montowany, bo zabezpieczony jest zwykłą zawleczką, nie tak jak w madzi 626
- Od: 11 lut 2009, 22:31
- Auto: Mazda 323 1.8 16V
Temat dość stary ale nie chciałem zakładać nowego wątku. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie zdobyć pompę oleju do mazdy 323 Ba silnik Z5-DE? Szukałem wszędzie i nigdzie nie ma takiej części w ofercie. Dzięki za odpowiedz.
- Od: 1 lis 2008, 01:39
- Auto: Mazda 323S BA 1.5 16V 1997r
jacek5505 napisał(a):Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie zdobyć pompę oleju do mazdy 323 Ba
www.carspeed.pl Polecam
- Od: 22 maja 2009, 07:02
- Auto: Była 323F 95' (Z5),jest 3 BK (Y6) 05'
Ewentualnie szukaj na allegro lub w dziale Kupię częścijacek5505 napisał(a):Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie zdobyć pompę oleju do mazdy 323 Ba silnik Z5-DE?
Ostatnio edytowano 12 paź 2010, 12:36 przez MichalGubin, łącznie edytowano 3 razy
- Od: 9 sty 2010, 16:33
- Auto: 323F 1995r. Noble green
Witam, właśnie wymieniłem pompę oleju zakupioną na e-bay z Tajwanu za około 300zl z podatkiem. Teraz kontrolka oleju na zimnym gaśnie w końcowej fazie kręcenia rozrusznikiem. Mam tylko małe pytanie, bo cała pompa uszczelniona jest silikonem a w jednym miejscu na wylocie ciśnienia z pompy występuje gumowy oring o średnicy wewnętrznej 14mm i grubości 3mm. Niestety nie miałem takiego na wymianę i założyłem stary i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Taki oring można kupić w motoryzacyjnym ale nikt nie wie na jaką to jest temperaturę pracy i ciśnienie dlatego zostawiłem oryginał. Póki co wszystko szczelne i zawory ucichły.
- Od: 1 lis 2008, 01:39
- Auto: Mazda 323S BA 1.5 16V 1997r
Czy ten zaworek w pompie odpowiada też za to aby przy zgaszonym silniku olej nie spływał z filtra oleju do miski olejowej? Jak odkręce filtr oleju po kilkunastogodzinnym postoju auta to jest pusty (olej nie wycieka) a kiedys wiem że zawsze był w nim olej. Silnik stuka krótko przy odpalaniu i delikatnie, naprawdę cicho (jakby jeden popyhacz) po rozgrzaniu.
1, 2