Wg. mnie silnik 1,8l SOHC to jest B8. Do
B8 montowano głowicę o oznaczeniu
BP01.
Silnik 1,8l DOHC to BP, aczkolwiek jest też np. FP, no ale skupmy się na serii B. Do
BP montowano głowice
BP05. Tu jednak drobna uwaga – znalazłem posty na forach tuningu BP które odnoszą się tymi oznaczeniami ogólnie do góry silnika, w tym np. do kolektora ssącego, który jest w BP05 znacząco lepiej zaprojektowany.
Ogólnie to wczoraj jeszcze znalazłem oznaczenia amerykańskich Protege i wychodzi na to że robili ją w 3 generacjach, z których 1 odpowiada BG, 2 to BA, zaś 3 to już BJ. I tak na przykład BP w BG to jest
BP-ZE lub wersja turbo
BP-ZET. W BA ten sam silnik to już
BP-DE bo ma drobne różnice, np. kompresję. Wersja DE jest wyposażana w 2 różne skrzynie manualne, z których ta oznaczona G25M-R jest montowana tylko do końca (?) 1995 roku i jest wytrzymalsza niż nowsza F25M-R. Podkreślam że to "hamerykańskie", więc może w Europie było inaczej.
Gdzie indziej znalałem że dopisek -E przy silniku mazdy to jest oznaczenie silnika z wtryskiem, M to jest SOHC, D to jest DOHC a Z to jest silnik wysilony w celu podniesienia mocy. To by się zgadzało z oznaczeniem BP-DE i BP-ZE, bo BG miały mocniejsze silniki BP niż BA. Stąd też silnik B8 ma pełne oznaczenie B8-ME.
Jest też ciekawa informacja że japońskie "PS" przy mocy silnika to nie są konie mechaniczne, ale równoważnik przeliczany jako 0.986 konia, co wprowadza pewne zamieszanie. Ogólnie wychodzi na to że B8-ME ma 103 konie, BP-ZE ma 125 konii (japońskie ECU daje im 135PS czyli ok. 133 koni) zaś BP-DE ma kucy 122 (co nieco uwiarygodnia teorię że 115 na rynek niemiecki to jest częściowo na papierze i/lub tylko wałki ma minimalnie inne).
Z innych ciekawostek – podobno da się uturbić B8-ME, ale za takie pieniądze że lepiej zrobić podmianę do BP, a ten się prosto uturbia – tyle że w BA trudno intercooler zmieścić. Z5 to jest porażka jeśli chodzi o tuning, nie tylko nie ma jak, to jeszcze nikt nie robi części i wszystko na zamówienie. A-spec, B-spec i C-spec to są kolejno coraz lepiej rasowane wersje aut (firmowo), z tym że C jest dopuszczone do ruchu drogowego tylko w Japonii. Jest jeszcze R-spec, ale dotyczy tylko RX-7. Istnieje wersja silnika FS (to jest podobno "przeskalowana w górę" kopia BP) która na N2 wyciąga ponad 200 koni i do tego bodajrze Mazdaspeed robiła części pod taki tuning. A najlepsze jest to, że są wersje silnika BP bez HLA, ze sztywnymi popychaczami i płytkami jak w Z5, są nawet zestawy do konwersji, ale w BP-DE to nic nie daje (poza może brakiem cykania)

Zaletą braku HLA (czego niestety nie widać w Z5, ale to słabsza konstrukcja ogólnie) jest lepsza odpowiedź na bardzo wysokich obrotach, tj. 8000-8500 i rasowane serducha tyle ciągną bo mają inny przebieg momentu i mocy.
http://web2.airmail.net/theman/protegefaq/
http://www.clubprotege.com/wil/tech/b-seriesengine.htm
Miłej lektury
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)