brii napisał(a):Zgadza się – z tego co mi wiadomo to VRIS to tylko do silników typu V ma sens
Hunao pisał, ze ma w 2.0 DOHC w GD.
siwy_dymek napisał(a):brii, no cos w tym stylu chyba, tam suma dlugosci wszystkich odgalezien w kolektorze dolotowym jest duza, no i jest 6 tych odgalezien, wiec uporzadkowany i harmoniczny przeplyw powietrza jakis procent zwyzku mocy przyniesie, ale jak dla mnie to VRIS zwieksza tylko kulture pracy silnika i optymalizuje ja na danych obrotach (tam sa bodajrze 2 albo 3 przepustnice ktore otwieraja sie przy odpowiednich obrotach!.
Silnik przy wyższych obrotach dostaje wiecej powietrza.
siwy_dymek napisał(a):VTEC ma zupelnie inne dzialanie, na wlakach rozrzadu sa dodatkowe krzywki! Silnik po przekroczeniu 5500obr. uruchamai mechanizm hydrauliczny, ktory przestawia walki rozrzadu na wlasnei te dodatkowe krzywki o bardziej sportowych ustawieniach-dluzsze fazy otwarcia! Efekt jak dla mnie jest piorunujacy, bo po przekroczeniu tych 5500obr/min czuc jak samochod zaczyna o wiele bardziej przyspieszac, a takze slychac jak silnik wydaje z siebie inny odglos!miodzio
Dokładnie tak. Chyba nawet wcześniej V-tec się włącza ....
http://video.google.com/videoplay?docid ... 821&q=vtec
Tu jest filmik obrazujący działanie.
PS.siwy_dymek Ty chcesz odetkać silnik i szukasz pomysłów ?