Silnik B6 1.6 czy BP 1.8?
Strona 1 z 1
Wi tam jestem nowy na forum.
Zastanawiam się jaki silnik jest w moim samochodzie. Samochód to Mazda 323 Protege 91r wersja amerykańska no i właśnie silnik to B6 SOHC 1.6 lun 1.8 16v Czy jest sposób by to sprawdzić ? Samochód mam po ojcu i on twierdzi że to 1.8 ale na jakiejś mglistej podstawie :–)
Numer silnika to BP208413 ale nie jest na 100% pewien podobno był mało czytelny.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Fajnie wiedzieć jaki się ma samochód :–)
Pozdrawiam
Zastanawiam się jaki silnik jest w moim samochodzie. Samochód to Mazda 323 Protege 91r wersja amerykańska no i właśnie silnik to B6 SOHC 1.6 lun 1.8 16v Czy jest sposób by to sprawdzić ? Samochód mam po ojcu i on twierdzi że to 1.8 ale na jakiejś mglistej podstawie :–)
Numer silnika to BP208413 ale nie jest na 100% pewien podobno był mało czytelny.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Fajnie wiedzieć jaki się ma samochód :–)
Pozdrawiam
- Od: 27 lip 2004, 02:00
- Auto: Mazda 323 Protege 1,8 SOHC 91r
[quote="radziu"]Jeżeli to jest BP to 1.8 16V. B6 były oznaczane 1.6 16V. Ja mam wlasnie BP 1.8 16V 128 KM czyli Ty pewnie masz to samo
No właśnie ale to jest B6 tylko podobno wzmacniana wersja. BP to DOHC No i sęk w tym że nie wiem jak to sprawdzić. W serwisie w Warszawie powiedzieli że potrafią to rozróżnic po jakims detalu w silniku związanym z jazdą na ssaniu. Podobno w 1.8 go widać a w 1.6 nie. Ale przecież nie pojade specjalnie po to do Warszawy :–). Jest to jakis zawór ssący czy coś takiego :–)
No właśnie ale to jest B6 tylko podobno wzmacniana wersja. BP to DOHC No i sęk w tym że nie wiem jak to sprawdzić. W serwisie w Warszawie powiedzieli że potrafią to rozróżnic po jakims detalu w silniku związanym z jazdą na ssaniu. Podobno w 1.8 go widać a w 1.6 nie. Ale przecież nie pojade specjalnie po to do Warszawy :–). Jest to jakis zawór ssący czy coś takiego :–)
Z tego co wiem to jezeli silnik jest B6 to masz 1.6 16 V....silnik o numerach poczatkowych BP sa to silniki 1.8 16 V SOHC czyli z jednym walkiem rozrzadu lub DOHC z dwoma walkami rozrzadu. Chyba, ze sie myle......to prosze mnie poprawic:)
Pozdrawiam!!
Pozdrawiam!!
- Od: 25 paź 2003, 18:03
- Auto: 626 GF 2.0i '98 – PIEKNA!!
JACUS napisał(a):Z tego co wiem to jezeli silnik jest B6 to masz 1.6 16 V....silnik o numerach poczatkowych BP sa to silniki 1.8 16 V SOHC czyli z jednym walkiem rozrzadu lub DOHC z dwoma walkami rozrzadu. Chyba, ze sie myle......to prosze mnie poprawic:)
Pozdrawiam!!
Eee No B6 to wywnioskowałem po konstrukcji wydawało mi sie że BP to są silniki Tylko 1.8 i tylko DOHC, dlatego myślałem że mój jest B6 ponieważ jest SOHC.
BP-DOHC od B6 i BP odrozniasz po pokrywie glowicy. Ponizej wstawiam zdjecia wszystkich trzech silnikow:
Silnik 1.6i 16V z Mazdy 323F BG.
Silnik 1.8i SOHC 16V z Mazdy Protege.
Silnik 1.8i DOHC 16V z Mazdy Protege.
Mam jednak dla Ciebie (chyba) dobra wiadomosc, poniewaz w Protege nie wystepowal silnik 1.6, przynajmniej wynika tak z amerykanskiej strony, z ktorej zawsze korzystam – http://www.edmunds.com/used/1991/mazda/

Silnik 1.6i 16V z Mazdy 323F BG.

Silnik 1.8i SOHC 16V z Mazdy Protege.

Silnik 1.8i DOHC 16V z Mazdy Protege.
Mam jednak dla Ciebie (chyba) dobra wiadomosc, poniewaz w Protege nie wystepowal silnik 1.6, przynajmniej wynika tak z amerykanskiej strony, z ktorej zawsze korzystam – http://www.edmunds.com/used/1991/mazda/
olaf napisał(a):E tam 1,6 też jest QL
Nie no 2,5 też jest QL :–) 1,6 nie przekracza magicznej psychologicznej granicy 100 koników. :–)
ps.
Dzisiaj blondynka wjechała mi w [jaki?] błotnik na prakingu i uciekła.
Miała pecha było 4 świadków i wszyscy zapisali jej numer rejestracji.
Dla mnie to takie szczęście w nieszczęściu. :–)
Carrrlos napisał(a):2 nie wiem
Markiz

Zdjecie jest bardzo nieaktualne 
Strona 1 z 1