Awaria cewki zapłonowej

Postprzez dizzi » 7 mar 2004, 21:27

stało sie nieszczęście mazda odmówiła posłuszeństwa ! <killer> .
jade sobie na giełge żerańską po siatke do grila i w pewnym momencie przy zmianie biegu samochód nagle stracił moc a silnik zaczął wydawać dzwięk ja V8 . :| . przy dodaniu gazu przyspieszał jak trabant z kapciem . troche sie zgarbiłem . na toruńskiej przy 140 takie coś... no dobra nie poddaje sie . jade dalej (cieżko idzie ) dojeżdżam do giełdy i oblukuje z kolegą o co chdzi jakby ... głowimy sie głowimy .pierwsza na co wpadliśmy to to że w baku było już mało wachy... ale jak wacha sie kończy to przeciesz samochód szarpie , a ten nie szarpał . dobra druga opcja świece NGK (mam założone nówki) postanowiłem wykręcić je i założyć stare to nic nie dało . silnik buczał tak samo dziwnie (jak by V8 lub V6 ) :| . no dobra skoro to nic niedało to trudno . postanowiliśmy że pojedziemy na stacje przelać bak leprzą bęzynką (może ta była jakaś chszczona?) . ruszamy pierwsze metry i po 50m samochód gaśnie ... :( (na dobre ) drylowanie kluczykiem w stacyjce nic nie daje ... CO JEST KUR...A.!! . (SŁABO JEST ? NIEDZIELA 9:00 RANO DALEKO OD STACJI NIKT NIE CHCE POMÓC NĘDZA ZIMNO :( ..) MUSZE DZWONIĆ PO STAREGO I JUŻ . niebył zbytnio zadowolony że wyrywam go z łóżka na ten ziąb ! . jego spostrzeżenia są takie " ...jak tankujesz zawsze po 2, 3 litry to sie niedziw , bo cały syf z baku zatkał pompe ... " :| :| .

CO WY MYŚLICIE ?? CO SIE STAŁO ??
MOŻECIE COŚ DORADZIĆ?

MOJE AUTO MAZDA 323 BG 1990R. HATCHBACK 1.3L

PROSZE O WSPARCIEEEEEEEEEEE !
Forumowicz

Od: 10 gru 2003, 17:02
Auto: M323BG, Rover 200si 1.4l 103HP

Postprzez Morder » 7 mar 2004, 21:47

dizzi napisał(a): silnik buczał tak samo dziwnie (jak by V8 lub V6 ) :|

hihi słyszałeś kiedyś V6 ? pokażę Ci na spocie jak chcesz...buczy hiehiehiheihei
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:07
Auto: MX-3

Postprzez panstasio » 7 mar 2004, 23:04

musiala sie na ciebie obrazic...moze cie widziala w innym autku i sie obrazila..........
ty zdrajco, zwalasz teraz na madzie a to pewnie ty wszystkiemu winien!!
bedzie dobrze przytul ja to ci wybaczy <lol>
pozdrawiam
coś ciekawego?? tylko co??
Forumowicz

Od: 28 paź 2003, 10:07
Auto: myszowate 626-twsknie;MX6 ;)

Postprzez dizzi » 7 mar 2004, 23:04

chyba na spota przyjade autobusem ..................... :(
Forumowicz

Postprzez Koleś » 7 mar 2004, 23:05

Do spota cały tydzien dasz rade:–)
Minister infrastruktury ostrzega:
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
Forumowicz

Od: 17 lis 2003, 01:14
Auto: Fiat Brava1,6
Chrysler Sebring 2,7Lxi

Postprzez dizzi » 7 mar 2004, 23:05

jutro z nią pogadam z młotkiem w dłoni ! :>
Forumowicz

Postprzez Koleś » 7 mar 2004, 23:06

Życze powodzenia.
Ale pamietaj niezawsze to działa:–)
Minister infrastruktury ostrzega:
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
Forumowicz

Od: 17 lis 2003, 01:14
Auto: Fiat Brava1,6
Chrysler Sebring 2,7Lxi

Postprzez dizzi » 7 mar 2004, 23:10

nic na siłe wszystko młotkiem!
Forumowicz

Postprzez komolubi » 8 mar 2004, 09:08

proponowałbym sprawdzić przewody WN i aparat zapłonowy
Forumowicz

Od: 17 sty 2004, 09:31
Auto: mazda

Postprzez Rafal » 8 mar 2004, 10:08

Ja również obstawiam przewody.
Forumowicz

Od: 13 sty 2004, 13:38
Auto: Mazda 626 2.0 cronos z LPG

Postprzez makben » 8 mar 2004, 11:50

Poza tym zatarta pompa paliwa nie powodowałaby innego dźwięku silnika. Auto poprostu by się zatrzymało (wiem z doświadczenia).

P.S. Dla wszystkich zainteresowanych: dizzi ma rację z tym młotkiem – parę delikatnych uderzeń w pompę i znowu zaczeła chodzić :D
3majcie się Mazd
Forumowicz

Od: 3 sty 2004, 02:03
Auto: mazda 323F BG

Postprzez dizzi » 8 mar 2004, 19:31

a teraz t cyklu ...oso chosi jakby ...ŻE MAZDY SIE PSUJĄ A SZCZEGÓLNIE CEWKI !
no to zaczynam . rano pojechałem do warsztatu ojca i po pierwsze pan chenio wyciągną przewód z paliwem ( jak myśleliśmy nie pompuje bęzyny) i okazało sie że wszystko oki jest z pompą . :| no to co dalijj? .przyszła pora sprawdzić iskre na kablach i ku naszemu ździwieniu niebyło ni hu.a iskry . no to chenio roskręca kopółke i wydłubuje gluty co sie utleniłu na stykach . próba ponowna i nic :| więc grzebiemy dalej w rozrószniku. cheniek stwierdza że to musi być modół . bo kiedyś już w tej maździe to wymienione zostało bo staroś nie działał . (stary łapie sie za głowe ) to znaczy "wmorde modół ..hmmm hu.owo droga rzecz ...!!
no to jedziemy po modół na ulice Legendy 6a "atcar". dobry , dobry czy modół dostane do 323 .... nie ! <nie> :[ ... a gdzie moge dostać ?. pan pojedzie na wolską 82 tam coś doradzą . I TO BYŁA NAJLEPSZA DECYZJA W TYM DNIU . dobry , dobry czy modół do 323 dostane .? .......hhmmmmm a jaki modół ja poanu moge pokazać 3 modóły i niech se pan wybiera . :| ...oso chosi jakby ... no ale wie pan ja sie nieznam na tym może po modelu , roczniku da sie dojść jakoś ?? a co panu w warsztacie powiedzieli niech se pan jedzie kupić modół hehehe no to ładnie pana traktują (on nic nie wie o tym że stary ma warsztat i sławnego pana chenia) niech pan powie im jaki modół ma pan kupić bo tak to sie części nie kupuje !. no widzi pan ( stary odpowiada) starość nie radość człowiek taki zabiegany czy jakoś tak ... (sprzedawca ) a jest pan pewien że to modół napewno ? no wie pan powiedzieli modłó . a pokazywali panu że niedzała?... yyyyyyy<nie>... no to ładnie pana wkręcają ...hehe.. pan posłucha , modóły nie psują sie same z siebie zawsze jest jakieś coś co powoduje nieprawidłową prace modułu bo sam z siebie to raczej nie . no to niech pan przywiezie tu cały rozrusznik i CEWKE to sprawdzimy bo ci z pańsiego warsztaty pana nakęcają na kase ... hehe (nic niewie he) . dobra jedziemy spowrotem . w warsztacie stary z mordą do cheńka i coś tam gada ... wracamy z bagażem do sklepu i gościu sprawdza . po chwili przychodzi . panie pan pozwoli pokazuje nam że moduł śmiga jak dziki a CEWKA padła . no to ojciec sie wyluzował troche (mniej kasy na części wyda). gościu coś tam mówił że cewki to najczęściej sie psują a nie moduły i że sam moduł z siebie sam bez usterki innego urządzenia nie może sie popsuć ... bla bla bla... gościu nie miał takiej cewki to wracamy na ul legendy 6a . dobry ,dobty jest CEWKA do 323 ... no pan pokaże , no jest ale tu są dwa wejścia jedno to prąd a drugie to chyba żeby podłączyć obrotomierz ... my mamy tylko taką (wyciąga jakiś kosz z badziewiem pordzewiałym) z jednym ewjściem . a pan ma jaki samochód .?. no seryjnie bez obrotomierza ale miałem zamiar kupić na wiosne taki bajer i jak kupimy tą z jednym wejściem to już obrotomieża ie podłącze ? no raczej nie. (ojciec mówi przestań ty będziesz gupoty w ten stary samochód wkładał , puknij sie w głowe szkoda kasy niepotrzebny ci obrotomierz) .a ile za te cewke z jednym wejściem ? 200zł ...... :| .....a kakoś taniej pan nie puści ?, to jakiś rupieć ..! niebędzie sie podobać pan przywiezie i kase zwrucimy .ok ? ok. wracamy do domu i podrodze mijamy niewielki sklepik niedaleko naszego domu . czeaj stary zobacze tu czy mają tesz takie CEWKI .! przestań to jakaś popelina ! jedziemy na obiad .! nieeee stuj ! no to szybko ! ok! dobry czy CEWKE dostane ? moment ..... TAK TYLKO ŻE NA JUTRO . :| :| :| :| ... OSO CHOSI JAKBY.... a ile taka przyjemność? 180zł ? AAAAAAA !!!! A TO JEST UŻYWANE ? NIE TO JEST NOWA CZĘŚĆ ! aaaaaaaaaaa :| :) NO TO PAN ZAŁATWI NA JUTRO OK? OK DOWIDZENIA . ( sklep jest na popularna 23 tel 863-98-56 warszawa włochy )najtańsze części w wawie do wszystkich samochodów !!!! KONIEC JUTRO MONTUJE CEWKE !
Forumowicz

Postprzez Morder » 8 mar 2004, 19:43

myślałem, że nie dotrwam do końca <szok>
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:07
Auto: MX-3

Postprzez makben » 8 mar 2004, 20:04

A ja myślałem, że nie wytrzymam błedów ortograficznych <szok>
Ale każdemu sie zdarza.... :D
3majcie się Mazd
Forumowicz

Od: 3 sty 2004, 02:03
Auto: mazda 323F BG

Postprzez dizzi » 8 mar 2004, 22:49

kilka rad jak zadbać o kopułke sory za zdjęcia ale robione aparatem z telefonu Obrazek

Obrazek

Obrazek

to cewka do mazdy 323 1.3l bez obrotomierza
Obrazek
Forumowicz

Postprzez dizzi » 8 mar 2004, 22:54

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bocian212 » 2 sty 2006, 14:11

mam pytanko moja madzia sama gaśnie podczas jazdy!potem są problemy z odpaleniem pomocy.niema żadnej róznicy czy benzy czy gaz.jak sprawdzałem to na cewce niema iskry.Mam pytanie to modól czy cewka.??Jak odczekam ok 15 min. sam odpala,co to moze być?
Bocian212

Postprzez dizzi » 3 sty 2006, 09:33

odkrec aparat zaplonoowy i daj do sprawdzenia w sklepie z czesciami to ci powiedzą cena okolo 20 zł
MÓJ WARSZTACIK DOBRYCH CEN :) www.mstechnik.dbv.pl

WWW.MSTECHNIK.DBV.PL
Forumowicz

Postprzez Bocian212 » 3 sty 2006, 11:30

dzięki zabieram się za to mam dość martwiąc się czy dojade czy znowu zgaśnie.
Bocian212

Postprzez szumiq » 2 lut 2007, 17:06

Witam.Dizzi mam takie pytanko ,padła mi na 100% cewka mam ją wymontowaną (wieczoram wstawię zdjęcie),ale też mam z dwoma wtykami (jest problem ze zdobyciem takiej samej) odpowiedz mi czy zamontowałeś z jednym wtykiem (tu nie ma problemu z dostaniem) i który jest do obrotomierza (wtyki są czarny i biały) Mazda 323 BG 1,3 90r bez obrotomierza!
Początkujący

Od: 22 kwi 2006, 20:07
Auto: Mazda 3 BM 165KM '16
Była: 323 , 626 , Xedos 6