Witam. Jestem od 3 godzin posiadaczem Mazdy 323 r. 92 z silnikiem 1.6 pełny wtrysk. Mam dziwne przeczucia że jest coś nie tak z chłodzeniem silnika.
Po przekręceniu kluczyka na pozycję zapłon pomimo zimnego silnika włancza się wentylator. Po przeglądnięci nie widać ingerencji człowieka w dodatkowe kabelki, wszystko wygląda na orginał. Myślałem że może to być czujnik wody, ale zamontowałem inny i to samo. Nie mam poję`cia
Inny problem to iz po odpaleniu silnika po około 4 minutach mam już na wskaźniku temperatury wskazówkę na 3/4 wysokości. Co prazwda dalej juz sie nie podnosi, ale nie mozliwe żeby sie tak szybko nagrzewał.
Grzanie się silnika
Strona 1 z 1
Standard.grynia napisał(a):po odpaleniu silnika po około 4 minutach mam już na wskaźniku temperatury wskazówkę na 3/4 wysokości.
Możliwegrynia napisał(a):nie mozliwe żeby sie tak szybko nagrzewał.
Masz klimatyzację? Jeśli tak i jest właśnie włączona, to ją wyłącz i zimny silnik uruchom ponownie.grynia napisał(a):Po przekręceniu kluczyka na pozycję zapłon pomimo zimnego silnika włancza się wentylator.
Możesz też odczytać ew. błędy komputera (ECU). Info znajdziesz na FORUM i stronie głównej MazdaSpeed.
Powodzenia
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Witam,
Gratuluję nabytku. Fakt, że wentylator się od razu po włączeniu stacyjki ewidentnie świadczy o tym, że grzebał przy tym jakiś kowal i prawdopodobnie masz spięty wentylator na krótko. Przy założeniu że masz sprawny termostat nie ma to wpływu na czas nagrzewnia silnika (nagrzewa Ci się szybko i do prawidłowej temperatory i to jest raczej powód do radości niż zmartwienia), jednak zimą będzie Ci się prawdopodobnie nie dogrzewał, a w konsekwencji więcej palił – najlepiej podjedź do jakiegoś elektryka niech sprawdzi o co chodzi z tym wentylatorem.
A przy okazji – mamy tutaj coś takiego jak REGULAMIN – jest przyklejony na początku działu – jest tam napisane w jaki sposób nazywamy tematy i kiedy zadajemy pytania – zapoznaj się z nim proszę, popraw temat zgodnie z tym co jest tam napisane i staraj się stosować – będzie i Tobie i nam łatwiej
Gratuluję nabytku. Fakt, że wentylator się od razu po włączeniu stacyjki ewidentnie świadczy o tym, że grzebał przy tym jakiś kowal i prawdopodobnie masz spięty wentylator na krótko. Przy założeniu że masz sprawny termostat nie ma to wpływu na czas nagrzewnia silnika (nagrzewa Ci się szybko i do prawidłowej temperatory i to jest raczej powód do radości niż zmartwienia), jednak zimą będzie Ci się prawdopodobnie nie dogrzewał, a w konsekwencji więcej palił – najlepiej podjedź do jakiegoś elektryka niech sprawdzi o co chodzi z tym wentylatorem.
A przy okazji – mamy tutaj coś takiego jak REGULAMIN – jest przyklejony na początku działu – jest tam napisane w jaki sposób nazywamy tematy i kiedy zadajemy pytania – zapoznaj się z nim proszę, popraw temat zgodnie z tym co jest tam napisane i staraj się stosować – będzie i Tobie i nam łatwiej
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Strona 1 z 1