mazda 323f 1,6 90r klopoty z modulem zaplonowym
Strona 1 z 1
moze ktos wie gdzie sie znajduja moduly lub modul ww modelu silnik czasami nie chce zapalic wcale gasnie bez przyczyny jak sie nagzeje nikt nie wie co to jest diagnosta rozklada rece POMOCY!!!
-
Gość
A ja slyszalem ze w silnikach B6 z wtryskiem paliwa nie ma modułu zapłonowego, natomiast w B3 zarówno w gaźnkowcach jak i w tych z wtryskiem moduł jest. pozdro
-
Lukasz_zdw
Witam, wszystkich fanow madzi! U mnie podobny problem 323 BG 1,6 16v 91r na gazniku + gaz, sedan. Rano na zimnym silniku ok pali, na krotkich dystansach do paru km. ok, jednak po nagrzaniu silnika (szarzowaniu zaczynaja sie schody), wskazowka obrotomierza na zero i z powrotem, przerywanie zaplonu itd. Podejrzewam modul w aparacie sa tam jednak dwa elementy elektroniczne, nie wiem ktory z nich uszkodzony, chce sie upewnic. Zasilanie trafo wysokiego napiecia w porzadku. Jakies sugestie?
- Od: 2 gru 2005, 14:10
- Auto: 323 BG 1.6 16v 91r
No tak. Ale u mnie wylacza zaplon po nagrzaniu silnika, czasem przejade spokojnie kilkadziesiat km i nic, a jak wpadne w dziure w asfalcie to gasnie a iskra po chwili wraca, tak naprzemian, pozniej jade znowu normalnie. Podczas agresywnej jazdy bankowo po paru min zaczyna przerywac. Zastanawiam sie czy nie ma zwiazku z podlaczeniem modulu od gazu? Z cewki wychodza dwa gniazda jedno to zasilanie i pewnie sterowanie obrotomierzem a drugie idzie do modulu w aparacie przy ktorym jest kondensator, moze to jego wina? Chce uniknac niepotrzebnych kosztow zwiazanych z wymiana modulu i czujnika w aparacie zaplonowym... Prosze o jakies sugestie. 
OK o 18-tej bede w domku to klikniemy, moze cos z tego bedzie, jak nie pomoze to ewentualnie pojezdze jutro po szrotach w okolicy (znowu, biedna madzia ta zima daje sie jej we znaki) moze cos znajde na podmianke po pieniadzach HEHE..
moj gg 619023
HE HE witam, kto nie kombinuje ten nie zyje razem z kolega Leon010 cos myslimy w temacie jak sie uda to napisze
na razie dzieki za zainteresowanie. ... Dzisiaj rozbebeszylem modul (nie naklaniam dom tego) znajduje sie w nim plytka z elementami SMD i tranzystor sterujacu -przyklejone do radiatora i polaczane ze soba. ...Wyczyscilem i zdemontowalem radiator z elementami, poprawilem zimne luty, dorobilem nowe przewody laczace korpus z plytka i zmontowalem wszystko na kleju, jak narazie po podlaczeniu na sucho w warsztacie uklad dziala bez zarzutu nawet po podgrzaniu radiatora,
popoludniu zaloze go do Madzi i zobaczymy
ewentualnie gdyby dalej fixowal pojdzie do wymiany tranzystor sterujacy, mozna go tam dosyc latwo zamontowac
moze zostanie 100zl w kieszeni...
I zostalo! Autko odzylo -dostalo mocy, zbiera sie jak przed ponad rokiem gdy go kupilem
modul dziala bez zarzutu troszke dzisiaj dostalo po gazie, i nic zero przerywania TEST OK, nawet nie szarpie na zimnym silniku (co mialo miejsce na gazie) zaplon dziala idealnie.
Podziekowania dla kolegi Leon010 za cierpliwosc i okazana pomoc (oby wiecej takich forumowiczow)
Daniel :–)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

I zostalo! Autko odzylo -dostalo mocy, zbiera sie jak przed ponad rokiem gdy go kupilem

Podziekowania dla kolegi Leon010 za cierpliwosc i okazana pomoc (oby wiecej takich forumowiczow)
Daniel :–)
Mam ten sam problem z moją Madzią 323 1.3 90r. BG . Problem w tym że nie wiem gdzie szukać w niej tego modułu. Może ktoś wie?
-
PEJUN
Dobrze poszukaj bylo juz na forum, powiem ci tylko (albo az tyle HEHE)ze musisz zdemontowac kopulke aparatu zaplononu, wyjac palec rozdzielacza,oslone z tworzywa i pod nia znajduje sie czujnik halla i modul zaplonu, z modulu wychodza 4 przewody a z halla 2 po tym poznasz modul(4 przewody). jak bedziesz zakladal nowy modul koniecznie naloz na niego paste polepszajaca oddawanie ciepla, mniej wiecej to wszystko. Uwazaj zeby nie pomylic kabelkow i ulozenia palca rozdzielacza zaplonu... powodzenia!
P0L4K napisał(a):nawet jeden mam na sprzedaz
POL4K, jaki masz ten moduł? Ja potrzebuję do swojej madzi moduł i cewkę ...
maciek
Maciek
moja madzia na sprzedaż – http://www.msrm.pl/4146/mazda323p/index.php
moja madzia na sprzedaż – http://www.msrm.pl/4146/mazda323p/index.php
- Od: 6 paź 2005, 12:28
- Auto: 323P 1.3 16V IGS LO
Strona 1 z 1