Pozdrawiam i liczę że mi ktoś pomoże
Zerwany Pasek Alternatora ! 1.3 16v (B3)
Strona 1 z 1
Witam bardzo serdecznie wszystkich jestem nowy na forum także jestem świeżym posiadaczem mazdy 323 bg 1993r. 1.3 16v (b3). Mam następujący problem wczoraj zerwał mi się pasek alternatora po zerwaniu zagotowała się woda czy to normalne po zerwaniu paska ? pompa wody jest napędzana paskiem alternatora ? Drugie pytanko auto na benzynie i na gazie przerywa i nie ma siły jechać czy sama wymiana kabli i świec może pomóc ?
- Od: 24 lut 2014, 17:39
- Auto: Mazda 323 BG 1324 cm3 + LPG
Tak, pompa jest napędzana tym samym paskiem co alternator. Po jego zerwaniu nie można dalej jechać. Jeśli w miarę szybko zareagowałeś i nie poszła np. uszczelka pod głowicą to tylko założyć pasek za 30zł i jezdzić dalej. Na temat przerywania mogą to być kable i świece, ale podejrzane są też inne rzeczy np. cewka, kopułka rozdzielacza zapłonu, sam aparat itd. Najpierw najlepiej sprawdz kody błędów, jest to opisane na forum.
Częstym problemem w Mazdach jest to że niektóre instalacje nie są dostosowane do tzw. zubożenia mieszanki stosowanego w tych silnikach. Może to byc także u Ciebie. Generalnie problem w jezdzie tylko na gazie zazwyczaj wskazuje na problemy własnie z samą instalacją. Było o tym sporo w dziale LPG.
Z Tego co słyszałem to Silikon ... się stosuje ...
- Od: 16 lut 2014, 16:38
- Auto: 323f BG
94r
1.6 16v
Strona 1 z 1