Lukano, alez po to wlasnie jest sonda by bylo wiadomo ile jest tlenu w spalinach. Na podstawie tego odczytu dobiera sie sklad mieszanki. Problem z nia taki ze nie dziala od razu no i ma opoznienie, wiec za podstawe przyjmuje sie wartosci z przeplywomierza (ale sa i inne metody, TPS, MAP, predkosc walu).
Jacek176 – wiem po co ludzie odpinaja odme, ja pytam po co ty to robisz. Silnikow Mazdy nie projektowali idioci, wiedzieli ze odma ma wady i jedna z nich jest osadzanie sie oparow oleju w dolocie. Widac jednak zalet tego systemu jest wiecej niz wad.
Sporo ludzi probuje podniesc moc swojego silnika ale nie ma bladego pojecia jak sie za to zabrac. Wszelkie domowe przerobki dolotu i wydechu co prawda zmieniaja charakterystyke momentu ale nie zawsze na lepsze. Kosztem kiepskiego filtrowania i glosnego spalania (co akurat jest dla wiekszosci zaleta a nie wada – jak kto lubi). Niefortunnie duzo takich ludzi uwaza ze odma im zatruwa mieszanke (bo jest w tym troche spalin tez) i dlatego odlaczaja

Jak sie ma sonde to sterownik silnika bierze to pod uwage, to oczywiscie pomijajac znikomy wplyw odmy w porownaniu z recyrkulacja spalin.
Malo mnie interesuje jaki % tzw. podrasowanych silnikow ma odlaczona odme. Nie wiem kto je przerabial i czy znal sie na tym czy kopiowal bezmyslnie od innych (patrz magnetyzery). Albo wiesz po co chcesz to zrobic, albo po prostu rzezbisz i moze bedzie lepiej. To tez jest jakies podejscie, ja tylko zwracam uwage ze moze byc gorzej, zamiast troche na dolocie syf z nagarem sie bedzie gromadzil nad klawiatura – butelka pod autem nie wyciagnie go tak dobrze jak podcisnienie z kolektora.
Tak wiec jeszcze raz – BP ma taki ciekawy system przewietrzania bo po cos mu to jest potrzebne. Czy jestes pewien ze chcesz to zmieniac.