Czyszczenie przepływomierza.
Dołączę i ja do tematu:
czy przepływomierz ma wpływ na ilość spalanego LPG??
Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że auto "kuleje" na benzynie (falowanie obrotów na luzie: 0-1000, czasem zgaśnie), bo ma uszkodzoną przepływkę po strzale gazu. Od biedy jak mi LPG braknie to da sie jechać, ale smród jest za mną nie do wytrzymania, natomiast na LPG spalanie w trasie: 100 – 120 km/h – 12,2 L, po mieści już nawet nie licze...
czy przepływomierz ma wpływ na ilość spalanego LPG??
Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że auto "kuleje" na benzynie (falowanie obrotów na luzie: 0-1000, czasem zgaśnie), bo ma uszkodzoną przepływkę po strzale gazu. Od biedy jak mi LPG braknie to da sie jechać, ale smród jest za mną nie do wytrzymania, natomiast na LPG spalanie w trasie: 100 – 120 km/h – 12,2 L, po mieści już nawet nie licze...
- Od: 24 maja 2008, 15:29
- Auto: było – 323F BG 1,6 16V 94 r.
jest – Xedos 6, 2.0 V6 93 r.
problemz
Ja na silnik 1,6 to spalanie LPG masz duże. Bardziej szukałbym usterki w samej instalacji gazowej. Ew. pojechałbym do jakiegoś dobrego gazownika na regulacje/regenerację parownika.
A przepływka do gazu przy II generacji nic nie ma – jest omijana lub emulowana w zależności od centralki
Ja na silnik 1,6 to spalanie LPG masz duże. Bardziej szukałbym usterki w samej instalacji gazowej. Ew. pojechałbym do jakiegoś dobrego gazownika na regulacje/regenerację parownika.
A przepływka do gazu przy II generacji nic nie ma – jest omijana lub emulowana w zależności od centralki
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 14 lis 2004, 19:40
- Auto: Żuczek i Jaszczurka...
Odgrzebę jeszcze na chwilke temat. Po kolejnym strzale gazu padła mi do reszty przepływka. Kupiłem nową i będę się brał za jej montaż. Tylko mam pytanie: odłączać aku?? Resetować??
- Od: 24 maja 2008, 15:29
- Auto: było – 323F BG 1,6 16V 94 r.
jest – Xedos 6, 2.0 V6 93 r.
Pomóżcie
Witam wszystkich mam taki problem i wielką prośbę od pewnego czasu posiadam mazdę 323f 1.8 92r zrobiłem jej generalkę sam czyli zaczynając od regeneracji głowicy przez wymiane pierścienie i polerkę kolektora wydechowego itd... mam problem z przepływką strzeliła mi w dolot i po przepływce
kupiłem (z kochanego allegro) drugą i co się okazało po wybuchowa jeszcze gorsza od mojej starej więc moją zregenerowałem chodzi lekko nigdzie nie ociera ale mam problem nie wiem jaka ma być długość tego wąsa co czyta sygnał próbowałem dolutowywać różne długości ale coś kiepsko to mi idzie robi się zła mieszanka albo nie przepala benzyny na wolnych albo na wysokich i trzyma czasami po 2 tyś
Więc tu moja prośba mógłby ktoś zamieścić zdjęcie jaki ten wąs jest w oryginale
???? albo zmierzyć jaką ma długość skąd dokąd
????
Przepływomierz klapkowy
nie mam już sarki na kupno przepływki a chciałbym nią jeździć bo się marnuje stojąc a po odpaleniu fajnie mruczy
Witam wszystkich mam taki problem i wielką prośbę od pewnego czasu posiadam mazdę 323f 1.8 92r zrobiłem jej generalkę sam czyli zaczynając od regeneracji głowicy przez wymiane pierścienie i polerkę kolektora wydechowego itd... mam problem z przepływką strzeliła mi w dolot i po przepływce
Więc tu moja prośba mógłby ktoś zamieścić zdjęcie jaki ten wąs jest w oryginale
Przepływomierz klapkowy
nie mam już sarki na kupno przepływki a chciałbym nią jeździć bo się marnuje stojąc a po odpaleniu fajnie mruczy
- Od: 9 gru 2008, 02:53
- Auto: 323f 1,8 16v 92r
Witam mam takie pytanie czy brak przepływomierza ma wpływ na silnik <jazda LPG + MIXER 1 gen z jedną śrubą >
dodam ze silnik mi łanie chodzi nie dławi sie ani nic tylko na BP dusi sie własnie la tego ze przepływki nie ma wiec to mnie nie dziwi tylko to z tym LPG
??????????? PZDR

- Od: 15 kwi 2009, 17:20
Koledzy czuje ze mam chyba ten sam problem, powie mi ktoś na spokojnie jescze raz co i jak moge sam wyczyścic z tym przepływomierzem, nie jestem mechnikiem, ale też jakimś niezdarą ,wiec myślę ze sobię poradzę, bo odkad kupiłem BA Z5 po miescie za 100zł przjezdzam 170km za cene paliwa 5,75, spalanie rzędu 10l E95 przy zmianie biegów do 3tyś rpm nie wiecej, specjalnie sprawdziłem i jeżdizłem po dziadkowemu i nic dalej tyle pali! To może być wina tej przepływki??
Z góry dziękuję za odpowiedzi, gdyż jestem zielony w sprawie tej madzi!
Z góry dziękuję za odpowiedzi, gdyż jestem zielony w sprawie tej madzi!
My 323F : viewtopic.php?f=312&t=142302
- Od: 3 kwi 2012, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA, 1.5 16V Z5, 98r
Mam gdzieś zdjęcia z naprawy mojej przepływki (nie domykała klapki) i czysczenia. W wolnej chwili postaram się coś naskrobać i rozjaśnić sprawę laikom
Niestety obecnie czasu nie mam zbyt wiele ale jak coś to pisać na PW same zdjęcia pordzuce

Dr.Hardcore a co ty chcesz czyścić w przepływomierzu z Z5 skoro tam jest nowszy przepływomierz w którym nie ma części ruchomych jak w klapowym z BG poza tym spalanie rzędu 10l w mieście nawet przy dziadkowej jeździe jest czymś normalnym
- Od: 7 wrz 2007, 12:51
- Auto: mx-3 1.6 107KM 98r
moja po mieście przy dziadkowej jeżdzie do 3tyś pali nie całe 8l więc 10l nie jest normalne.... dr. sprawdz filtry i świece +kable i kopułkę
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
adriano2747 napisał(a):moja po mieście przy dziadkowej jeżdzie do 3tyś pali nie całe 8l więc 10l nie jest normalne....
Proszę cię---nie całe 8l

Może miasto z trasą pomyliłeś kolego, bo w takie spalanie, to nikt ci nie uwierzy naprawdę
To by wychodziło w trasie ok.5l

Nawet maluch tyle nie spali...
Miasto wrocław. Spalanie ok 8 trasa Kępno 75km do 3tys. Spalanie 6 -6,5 l także kolego jeśli auto jest sprawne moje nie bierze grama oleju i zadbane i oczywiście hamowanie silnikiem gdy nie trzeba hamulcem i spokojnie takie spalanie idzie osiągnąć. Także nie wiem co z twoim samochodem i stylem jazdy że tyle Ci pali. Możesz się ze mną nie zgadzać mi nie zależy na tym.
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
mam 5 BG i żadna poniżej dychy nie schodziła w mieście no chyba żebym ją pchał miałem też bg 1.3 8v i ona łaskawie schodziła do 8.5 w mieście F-ka nigdy i też mam zadbany silnik i wszystko gra ładnych pare lat już w Mazdach siedze i dlatego wiem że w mieście poniżej 10 się nie schodzi no ale... miasto miastu nie równe mieszkam w Krakowie i na 4h jazdy w mieście prawie 3 stoisz =] pozatym poje mazdy zawsze muszą turlać 16stke na 205 kapciu bo na eko 13stkach nie jeżdże
ah nie ma samochodów które nie biorą ani grama oleju ;p a napewno 20 letnich Mazd
ah nie ma samochodów które nie biorą ani grama oleju ;p a napewno 20 letnich Mazd
No dobra dzięki koledzy, bo czytalem ze w tej mojej przepływce z drucikiem też może sie zbierać jakiś syf i zeby ją dobrze przeczyścić, pozatym sprawdzę te kable, kopułkę itp. Filtr powietrza wymienię, zobacze z tymi hamulcami czy nie stawiją oporu i bedę się odzywał co i jak, ew. wtedy poproszę Was o rady, narazie widzę że przyjęło się moje powiedzenie dziadkowa jazda:D, no niestety na sportowo do 6-7rpm to nawet wole nie wiedzieć ile pali magda:D
Pozdrawiam i dzięki
Pozdrawiam i dzięki
My 323F : viewtopic.php?f=312&t=142302
- Od: 3 kwi 2012, 20:26
- Auto: Mazda 323F BA, 1.5 16V Z5, 98r
jeździłem spory kawałek czasu BA poliftowym z poprawionym Z5 i powiem Ci że zdziwiłbyś się ;p może na krótkich dystansach pali te 9-10 ale za to na bucie przy kręceniu jej caly czas w wyższych partiach obr nie paliła wiecej jak 13l Pb co w porównaniu do mojej BG która na pełnym bucie z taką samą mocą nie zawacha się wessać ponad 16L Pb (nie wspominając o LPG 152Km na pełnym zbiorniku LPG butla 35L) to nie wiele ;p
8 litrów w mieście mazda 323 bg 1,6V i to po Wrocławiu, gdzie są ciągle korki i postoje na światłach
Naprawdę, ale nie wiem, po co pisać takie rzeczy?Ja też bardzo dbam o każdą madzie jaką mam i jeżdżę spokojnie, ale nikt mnie nie przekona do takich cudów

Naprawdę, ale nie wiem, po co pisać takie rzeczy?Ja też bardzo dbam o każdą madzie jaką mam i jeżdżę spokojnie, ale nikt mnie nie przekona do takich cudów