cos z ssaniem nie tak?!

Postprzez johnnybravoo » 21 lip 2008, 00:50

Witam
Tak jak w temacie ... jest to silnik 1.6 16v na gazniku...Problem tkwi w tym ,ze ma problem z ssaniem...Po napompowaniu paliwa do gaznika i rozruchu(zimny silnik) obroty spadaja do tego stopnia ,ze cale auto drzy(auto odpalane na delikatnym gazie)...Inna sytuacja wszystko jak wyzej tylko bez wcisnietego pedalu , rozruch ssanie jest...ale wystarczy ,ze delikatnie dam gazu i sie wylacza i znowu cale auto telepie.Czy ktos sie na tym zna?Moze da sie to naprawic w wlasnym garazu?...Jest to bardzo uciazliwe w naprawde zimne dni wystarczy ,ze wyjade na podjazd i wysiade zeby zamknac brame,a auto dusi sie i nawet gasnie.
Obrazek
Początkujący

Od: 21 lip 2008, 00:38
Auto: 323s BA '94/'95 1.5 16v sohc

Postprzez M@ster » 21 lip 2008, 09:47

Witam! mam to samo i tez w sumie nie wiem co jest tego przyczyną.tyle że ja mam LPG i na nim jest jeszcze gorzej niż na benzynie.jedynie co zrobilem podregulowalem troche zawór wolnych obrotów ( chyba tak on sie prawidłowo nazywa) i jest lepiej chociaż różnie to bywa.ja odpalam i jezdze od razu na gazie a na benzynie z tego co sobie przypominam to chyba pomoglo i to bardzo. myślę że mozesz troche go podkrecic i poprubowac.
Pozdro, szacun, respect :P
Forumowicz

Od: 10 gru 2006, 17:28
Auto: szukam...

Postprzez NoMaD » 21 lip 2008, 10:51

witam mam ten problem co i wy ;/ chyba te mazdy na gazniku tak maja:( czekam na przyplyw gotowki i bede chcial cos z tym zrobic a tym czasem mozesz mi M@ster powiedziec gdzie znajduje sie ten zawor??
NoMaD
Forumowicz

Od: 26 mar 2008, 09:19
Auto: 323F BG 1.6 --->323F BG 1.8---> 323F BA 1.5 ---> chwilowo toyota yaris I

Postprzez johnnybravoo » 21 lip 2008, 16:43

zrobilem dokladnie tak jak piszesz...zwiekszylem obroty na biegu jalowym...ale jak sie silnik zagrzeje to na wolnych stoi ok 1,5 prawie 2tys obr. – stoje tak jakbym jechal :|
Obrazek
Początkujący

Postprzez M@ster » 23 lip 2008, 09:09

NoMaD napisał(a):a tym czasem mozesz mi M@ster powiedziec gdzie znajduje sie ten zawor??

zawór ten znajduje się po lewej stronie "patelni"patrząc od przodu auta przy takiej szybce w gaźniku w której widać poziom paliwa .ma on kształt grzybka .na końcu ma taki "pipek" ktory po dodaniu gazu wysuwa sie z niego a po puszczeniu wsuwa.ma on chyba za zadanie zeby obroty tak szybko nie spadały po odjęciu gazu.ale zauważyłem ze chyba tez odpowiada za trzymanie obrotów.ja go troche podkręciłem na regulacji żeby ten "pipek" był bardziej wysunięty-wtedy obroty będą większe.doszedłem do tego metodą prób i błędów i u mnie pomogło ale tylko na Pb.miałem gdzieś schemat budowy gaźnika to bym wam podesłał.nawet gdzieś na forum widziałem. hehe mam nadzieje że mniej więcej wytlumaczylem o co chodzi.

johnnybravoo a podregulowałeś tym zaworkiem czy śrubką? chyba za duzo podkręciłes ten zaworek.też tak mialem kiedyś i popuscilem troche na regulacji i jest ok. jest z tym trochę zabawy.trzeba troche pokombinować z ustawieniami.
Ostatnio edytowano 23 lip 2008, 10:17 przez M@ster, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez NoMaD » 23 lip 2008, 09:54

aa to ja juz wiem:) ale niestety kiedys zapomnialem dokrecic "to cos" kluczem 17;/ noi zgubilem podczas jazdy;/
NoMaD
Forumowicz

Postprzez M@ster » 23 lip 2008, 10:18

i co jezdzisz bez tego?to chyba by bylo niemozliwe bo by ci obroty spadały na łeb na szyje. :|
Forumowicz

Postprzez johnnybravoo » 23 lip 2008, 10:31

M@ster napisał(a):johnnybravoo a podregulowałeś tym zaworkiem czy śrubką?

Śrubką- zaworka nie ruszalem ... teraz (nadal srubka) wyregulowalem to tak ,ze zimny sie trzesie ale nie gasnie ,a cieply na 1,1 tys obr na biegu jalowym.Myślisz ,ze to ten zawor?...Ostatnio po zdjeciu "patelni" ... zagladalem do gaznika i ta duza jak cala gardziel zapadka zdaje sie byc winna za cale zamieszanie-jak mniemam jest to ssanie ,a u mnie sie jakby zacina.
Obrazek
Początkujący

Postprzez M@ster » 23 lip 2008, 16:09

Myślisz ,ze to ten zawor?

wydaje mi się że może trochę pomoc,ja zauważylem ze po podkreceniu Madzia szybciej reaguje na dodanie gazu i jest żwawsza.ot to takie moje spostrzeżenia.jak sie boisz tym krecic to zaznacz sobie najlepiej jakims mazakiem w jakim położeniu jest teraz i pokręć np 1 obrót i zobaczysz czy cos lepiej.jesli nie bedzie efektu to cofniesz do poprzedniego położenia.
Forumowicz

Postprzez NoMaD » 24 lip 2008, 10:46

obroty spadaja mi prawidlowo wg mnie. Chyba pojade do znajomego mechanika po wyplacie zeby mi uzupelnil brakujace czesci i go wyregulowal. A i jeszcze jedno co moze byc przyczyna ze na zimnym silniku na pb jak dodam gazu to gasnie chyba ze bede bardzo powoli i delikatnie dodawal wtedy bedzie sie wkrecal na oborty. Starsznie mi to jazde utrudnia bo niekiedy zeby ruszyc musze miec na pol sprzegle;/ moim zdaniem jest chyba cos nie tak ze ssaniem bo to wyglada ze na zimnym go zalewa jak juz sie rozgrzeje to chodzi dobrze:) jezeli to cos z tym ssaniem to mozecie mi powiedziec co z nim zrobic?? jak go ustawic czy wogole sie da?
NoMaD
Forumowicz