Witam,
mam taka watpliwosc, czy do oryginalnych felg Xedosa 9, gdzie zalecana jest oponka 205/65 R15 mozna wstawic 195/65??
Jestem leniem i jeszcze nie zmienilem z zimowych, mam na stalowych wlasnie 195/65...
Bede bardzo wdzieczny za pomoc !
Pozdrawiam !
Olo
Opony 195/65 R15 zamiast zalecanych 205/65 ?
Strona 1 z 1
Dokładne dane
Wzorcowa opona: felga=15'', szerokosc=205 mm, profil=65 % (133 mm), średnica=647,5 mm
Opona 195/65/15 : średnica : 634,5 mm różnica wysokości : +13 mm – 2 %
Różnica dopuszczalna.
Ja na takich oponach jeździłem w zimie. Latem obowiązkowo 205.
Pozdrawiam.
Ps. Zapodaj fotki swojego Xeda do Naszych Mazd
Wzorcowa opona: felga=15'', szerokosc=205 mm, profil=65 % (133 mm), średnica=647,5 mm
Opona 195/65/15 : średnica : 634,5 mm różnica wysokości : +13 mm – 2 %
Różnica dopuszczalna.
Ja na takich oponach jeździłem w zimie. Latem obowiązkowo 205.
Pozdrawiam.
Ps. Zapodaj fotki swojego Xeda do Naszych Mazd
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
Wielkie dzieki za szybko odpowiedz, a nie ma tutaj kogos kto ma na zbyciu, tanie, dobre uzywane oponki??
Wogole, z przykroscia musze stwierdzic, ze bede musial sprzedac Xedosa. Za duzo aut w rodzinie i szkoda mi patrzec jak samochod stoi...
Dla kogos kto lubuje sie w Mazdzie przygotuje dobra cene, ja jestem w niej zakochany
A gdzie zdjatka dodac? "Troche" nowy jestem ... i zakrecony
Dzieki za wyrozumialosc
Pozdrawiam !
Wogole, z przykroscia musze stwierdzic, ze bede musial sprzedac Xedosa. Za duzo aut w rodzinie i szkoda mi patrzec jak samochod stoi...

A gdzie zdjatka dodac? "Troche" nowy jestem ... i zakrecony
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Dzieki za wyrozumialosc
Pozdrawiam !
Najwygodniejszy sedes Swiata
Trudno oderwac od niego 4 litery...
- Od: 5 maja 2006, 22:00
- Auto: Mazda Xedos 9 2.5 V6 A/T
Mamy dział "Nasze Mazdy". Tam możesz zamieścić opis i fotki swojego bolidu
Ps. Wyślij mi zdjęcia (pomogę w razie czego w zamieszczeniu) oraz krótki opis stanu samochodu i cenę jaką chciałbyś dostać na puhcio(at)o2.pl
Ps. Wyślij mi zdjęcia (pomogę w razie czego w zamieszczeniu) oraz krótki opis stanu samochodu i cenę jaką chciałbyś dostać na puhcio(at)o2.pl
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
Italiano napisał(a):Kornik ciekawie te fele wygladają w awatarzekoniecznie zapodaj jakąś fote.
Udalo mi sie znalezc troche czasu i zebrac do kupy z umieszczeniem
Pozdrawiam
Italiano napisał(a):No...to gdzie te foty <
Sprawa prosta
Milego ogladania, pozdrawiam
Kornik napisał(a):Sprawa prosta usmiech tutaj: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=24156
Widziałem już...widziałem
W oczekiwaniu na nowy podpis...
panowie ja w swojej maździe mam 195/65 ale na 14 i pytanie jest jakie ciśnienie ustawić.
- Od: 16 lip 2006, 23:23
- Auto: była MPV 3,0
była 929 2,2i 87r
no to musze spóścić troche powietrza, miałem poniżej 2 a dałem chyba z 3 ale przy okazji łatwiej się manewruje kierownicą i jak dobrze policzyłem łącznie z nietankowaniem do pełna(mniejszy ciężar) spalił o 3litry mniej-mierzone prze ok 500km
- Od: 16 lip 2006, 23:23
- Auto: była MPV 3,0
była 929 2,2i 87r
Herr_Flick napisał(a):miałem poniżej 2 a dałem chyba z 3
Masz ciężkie auto to możesz dać...przód 2.4, tył 2.2 albo też 2.4 jak na przodzie.
Herr_Flick napisał(a):jak dobrze policzyłem łącznie z nietankowaniem do pełna(mniejszy ciężar) spalił o 3litry mniej-mierzone prze ok 500km
Oj to chyba coś źle policzyłeś....to jest nie realne żeby przy zmianie ciśnienia auto spalało o tyle mniej....pewnie były jakieś [jakie?] warunki drogowe...mniej komarów, wiatr w "plecy"
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
W oczekiwaniu na nowy podpis...
rozmiar felgi a w zasadzie jej szerokośc ma znaczenie!!!
, otóz u mnie zalecane jest do felgi 15x6,5 opona 205/60 na lato a na zime 195/65, teoretycznie nie powinno byc róznicy w prowadzeniu bo procentowa zmiana rozmiaru opony jest dopuszczalna, a jednak na letniej gumie auto strasznie plywalo w koleinie, ze az musialem zwalniac zeby zmienic pas na dziurawej jezdni.przy okazji wymienilem tuleje w wachaczach upatrując w nich główną przyczynę takiego zachowania wozu i nie pomoglo
.no i nie dawno załozyłem felge 16x7,5 z oponą 205/55 i z tyłu 225/60 i efekt zniknął, normalnie jade 140 w miejscu gdzie przedtem bałem sie jechac 90, auto wogóle inaczej sie prowadzi w zakręcie to wiadomo, ale nie tańczy w koleinie, wniosek nasuwa mi sie taki że zwłaszcza na przodzie opona powinna być dokladnie taka szeroka jak felga, a nie jakiś nalesnik w którym felga sie uklada jak jej jezdnia na to pozwoli, pozdrawiam
, otóz u mnie zalecane jest do felgi 15x6,5 opona 205/60 na lato a na zime 195/65, teoretycznie nie powinno byc róznicy w prowadzeniu bo procentowa zmiana rozmiaru opony jest dopuszczalna, a jednak na letniej gumie auto strasznie plywalo w koleinie, ze az musialem zwalniac zeby zmienic pas na dziurawej jezdni.przy okazji wymienilem tuleje w wachaczach upatrując w nich główną przyczynę takiego zachowania wozu i nie pomoglo
.no i nie dawno załozyłem felge 16x7,5 z oponą 205/55 i z tyłu 225/60 i efekt zniknął, normalnie jade 140 w miejscu gdzie przedtem bałem sie jechac 90, auto wogóle inaczej sie prowadzi w zakręcie to wiadomo, ale nie tańczy w koleinie, wniosek nasuwa mi sie taki że zwłaszcza na przodzie opona powinna być dokladnie taka szeroka jak felga, a nie jakiś nalesnik w którym felga sie uklada jak jej jezdnia na to pozwoli, pozdrawiam
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 
- Od: 27 lis 2005, 21:39
- Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC
Strona 1 z 1