Stukający stabilizator tylny (TA)
Strona 1 z 1
Panowie mam pewien problem, wymieniałem jakiś czas temu łączniki z tyłu i gumy również, wszystko wyczyściłem przesmarowałem tuleje.
I jeszcze mi coś tam pukało. Ostatnio wjechałem na kanał i jak się energicznie pociągnie za stabilizator to jest takie głuche pukanie. Rozkręciłem całość, gumy przesmarowałem na nowo, łączniki sztywne jak nowe. Luzu nigdzie nie ma a ciągle coś puka. Próbowałem całkiem na sucho i z dużą ilością smaru i bez zmian... Na pewno nie jest to nic innego bo reszta zawieszenia jest cicho. Co to może być? Ze 3 godziny siedziałem w kanale i kombinowałem i się nie doszukałem....
I jeszcze mi coś tam pukało. Ostatnio wjechałem na kanał i jak się energicznie pociągnie za stabilizator to jest takie głuche pukanie. Rozkręciłem całość, gumy przesmarowałem na nowo, łączniki sztywne jak nowe. Luzu nigdzie nie ma a ciągle coś puka. Próbowałem całkiem na sucho i z dużą ilością smaru i bez zmian... Na pewno nie jest to nic innego bo reszta zawieszenia jest cicho. Co to może być? Ze 3 godziny siedziałem w kanale i kombinowałem i się nie doszukałem....
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Jeśli nie czuc luzu na stabilizatorze podczas tego energicznego szarpania ,to ja sprawdził bym czy przypadkiem amortyzatr gdszieś nie puka . Bo miałęm taki przypadek w X6 że amor suchy , trzymał dobrze i sztywno ale popukiwał na nierównościach.

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
Ale amor by nie pukał jak dotykam stabilizatora. Wystarczy czasem lekko ruszyć stuknie

... a może to stuka tuleja pływająca wahacza środkowego?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Jędrek weź poowijaj stabilizator ultra taśmą izolacyjną, w miejscu zainstalowania gumek stabilizator się wyciera i nawet nowe gumki nie pomagają, rzeźba z taśmą powinna załatwić sprawę. Kiedyś już mówiłem że te tuleje stabilizatora potrafią walić głośniej niż łączniki 
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
Mówiłeś mi właśnie kiedyś, że ty tak doraźnie zrobiłeś. I tez tego próbowałem (mam tak w tej chwili) i wali jeszcze bardziej.... Lepiej było kiedy nie dokręciłem do końca obejm. Wtedy przy ruszaniu stabilizatorem nie było tak łatwo usłyszeć ten dźwięk.
Dlatego też wykluczam wszelkie inne drążki gumy itd bo to jest na 10000% coś związane ze stabilizatorem.
Dlatego też wykluczam wszelkie inne drążki gumy itd bo to jest na 10000% coś związane ze stabilizatorem.

To sprawdź czego nie dokręciłeś, albo co poskładałeś źle, tam nie ma co więcej się tłuc przy stabilizatorze, chyba że klepie coś innego.
Rzeźba z taśmą była zrobiona jakieś pół roku temu albo dawniej i do dzisiaj jeździ.
Rzeźba z taśmą była zrobiona jakieś pół roku temu albo dawniej i do dzisiaj jeździ.
Don't hate me, i'm just an alien....
In rock we trust
In rock we trust
Kurcze no sam jestem zaskoczony tym, że nie mogę się doszukać. Co tam można źle poskładać albo czego mogłem nie dokręcić... Po 2 śruby na tuleję i po 2 na łącznik i wszystko. I na prawdę nie ma cudów bo nic innego nie stuka na bank...
Jak ruszę w odpowiednim miejscu to nawet nie trzeba szarpać tylko lekko pociągnąć, że żaden z innych elementów jeszcze nie drgnie tylko sam stabilizator... Może odkręcę gumy na chwilę i przejadę po nierównościach, wtedy wyjdzie czy to coś innego ale nie sądzę...
Jak ruszę w odpowiednim miejscu to nawet nie trzeba szarpać tylko lekko pociągnąć, że żaden z innych elementów jeszcze nie drgnie tylko sam stabilizator... Może odkręcę gumy na chwilę i przejadę po nierównościach, wtedy wyjdzie czy to coś innego ale nie sądzę...

Miałem podobne hałasy po wymianie tulei i łączników z przodu. Przez ok. 30 km po wymianie była cisza, potem stopniowo coraz głośnie, najpierw pstrykało, potem pukało. Zawieszenie totalnie sztywne, sprawdzane w kilku warsztatach i nic... Po przejechaniu jakiś 200 km umilkło i jest ok. Może musiało się ułożyć? Nie wiem... Wystarczyło pobujać samochodem za dach i od razu pukało, ale teraz jest cisza jak makiem zasiał
Ewentualnie może rzeczywiście drążek przesuwa się w gumach, ale to musiały by być bez kitu nie wymiarowe...
Ewentualnie może rzeczywiście drążek przesuwa się w gumach, ale to musiały by być bez kitu nie wymiarowe...
No właśnie na początku też było cicho. Tyle, że ja to wymieniałem w styczniu czyli juz mam z 5tys. zrobione... I puka już przynajmniej od miesiąca (1tys.)
Jak owinąłem stabilizator taśmą w miejscu gdzie przychodzą gumy to na lekki nierównościach już puka i to znacznie głośniej niż poprzednio. Może jest całkiem za ciasno tam... Spróbuje jakieś podkładki pod obejmy i zobaczę jaka będzie różnica
Dodam, że to stukanie nie jest takie jakby gdzieś był luz tylko raczej jakby coś przeskakiwało / przeginało się
Jak owinąłem stabilizator taśmą w miejscu gdzie przychodzą gumy to na lekki nierównościach już puka i to znacznie głośniej niż poprzednio. Może jest całkiem za ciasno tam... Spróbuje jakieś podkładki pod obejmy i zobaczę jaka będzie różnica
Dodam, że to stukanie nie jest takie jakby gdzieś był luz tylko raczej jakby coś przeskakiwało / przeginało się

jedrzej07 napisał(a):Ostatnio wjechałem na kanał i jak się energicznie pociągnie za stabilizator to jest takie głuche pukanie. Rozkręciłem całość, gumy przesmarowałem na nowo, łączniki sztywne jak nowe. Luzu nigdzie nie ma a ciągle coś puka.
Doszukałem się przyczyny pukania, łączniki były sztywne itd. natomiast był zerwany gwint na jednym łączniku, także na sworzniu był sztywny a pukał w mocowaniu bo się ruszał.
Wymieniłem i jest cisza

Strona 1 z 1