Mazda Millenia 94rok 2.5 skrzynia autmat i stacyjka. sie blokuje.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Papi » 20 mar 2012, 22:53

WItam Panowie ja z takim pytankiem no nawet nie jednym:) mianowicie
1. skrzynia biegow automatyczna w milleni/xedosie9 2.5 jaki ma byc stan oleju mam na miarce jakas temperature 20C i 65C jaki jest dobry stan kiedy wymienic olej jaki zalac prosze o informacje tego dotyczace :) ile wymiana moze kosztowac oleju w skrzyni zeby zemnie nie zdarli:)
2.Stacyjka czy ktos kiedys mial problem ze stacyjka ? zacina mi sie klucza nieda sie przekrecic;/ nigdy nie grzebalem w stacyjce:) wiec nie wiem czy poprostu do wymiany czy mozna to jakos naprawic:) i chyba ciezko ja wyjac;/
3.Takie pytane moize troche glupie ale szukam szkielek tych plasikowych ktore sa w drzwiach z lampka jak sie otwiera drzwi swieca jak to znalesc i gdzie?
Forumowicz

Od: 20 paź 2010, 11:35
Auto: Była MAZDA 323,xedos6,xedos9

Honda Accord CL7 04' PAPI

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=320&t=189226

Postprzez radar88 » 20 mar 2012, 23:13

Papi napisał(a):1. skrzynia biegow automatyczna w milleni/xedosie9 2.5 jaki ma byc stan oleju mam na miarce jakas temperature 20C i 65C jaki jest dobry stan kiedy wymienic olej jaki zalac prosze o informacje tego dotyczace :) ile wymiana moze kosztowac oleju w skrzyni zeby zemnie nie zdarli:)

Heh temacik o ASB jest <czytaj> :>

Papi napisał(a):2.Stacyjka czy ktos kiedys mial problem ze stacyjka ? zacina mi sie klucza nieda sie przekrecic;/ nigdy nie grzebalem w stacyjce:) wiec nie wiem czy poprostu do wymiany czy mozna to jakos naprawic:) i chyba ciezko ja wyjac;/

A próbowałeś ją przesmarować ?? Nalej na kluczyk troszkę oleju silnikowego i włóż wyciągnij kluczyk ze stacyjki, i tak kilka razy. Może się przytarła...

Światełka występowały w X6,323F (BA), X9 każdej. Gdzie szukać..Allegro bądź dział sprzedam.
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez Lefty_X9 » 20 mar 2012, 23:14

Papi napisał(a):1. skrzynia biegow automatyczna w milleni/xedosie9 2.5 jaki ma byc stan oleju mam na miarce jakas temperature 20C i 65C

20c oznacza pomiar na nie rozgrzanym silniku (pracującym) a 65C to po jezdzie, gdzie skrzynia ma swoją normalną termp pracy. Z tego co pamiętam to są tam 3 wcięcia. Na ciepłym silniku stan powinien zawierać się pomiędzy dwoma górnymi (65C). Kontrolujesz to na pracującym silniku, a wcześniej przełączasz po kolei wszystkie tryby pracy skrzyni. Kończysz na P lub N i sprawdzasz stan.

Papi napisał(a): kiedy wymienic olej
A to różne szkoły są, sprawdź czy nie jest przypalony. Jaki ma zapach i kolor. Nie powinien śmierdzieć spalenizną. Jeśli tak jest to warto zrobić wymiane

Papi napisał(a):ile wymiana moze kosztowac oleju w skrzyni zeby zemnie nie zdarli
Jak masz garaż to możesz to zrobić samemu. Ja akurat wymieniałem przy generalce ASB, ale na YT widziałem fajny i szybki sposób na całkowitą wymianę.
http://www.youtube.com/watch?v=MsdPAadc9fY
Pamiętaj, że musisz też wymienić uszczelkę pod miską i filterek.
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 09:45
Auto: Xedos 9, 2001 2,5 V6

Postprzez Papi » 20 mar 2012, 23:20

Światełka występowały w X6,323F (BA), X9 każdej. Gdzie szukać..Allegro bądź dział sprzedam.

Jakas konkretna nazwa :D? szczerze nie wiem nawet popd czym tego szukac.. lampka mi swieci:P tlyko ten plastik wypad i zgubilem;(

A to różne szkoły są, sprawdź czy nie jest przypalony. Jaki ma zapach i kolor. Nie powinien śmierdzieć spalenizną. Jeśli tak jest to warto zrobić wymiane

zrobilem tak odplailem i sprawdzilem stan bylo przy pierwszej kresce. kolor oleju jasny brazowy nie smierdzi

A próbowałeś ją przesmarować Nalej na kluczyk troszkę oleju silnikowego i włóż wyciągnij kluczyk ze stacyjki, i tak kilka razy. Może się przytarła...

smarowanie nic nie dalo:(
Forumowicz

Postprzez radar88 » 20 mar 2012, 23:30

Papi napisał(a):Jakas konkretna nazwa :D? szczerze nie wiem nawet popd czym tego szukac.. lampka mi swieci:P tlyko ten plastik wypad i zgubilem;(

No powiem że zabiłeś mi ćwieka...nie mogę znaleźć :| Zapytaj w dziale sprzedam/kupię ;)

Co do stacyjki – rozbieranie ciężka rzecz, sporo rozbierania by było... :| Może ktoś jeszcze coś podsunie
]
Kamil
Moderator

Postprzez Papi » 20 mar 2012, 23:38

No powiem że zabiłeś mi ćwieka...nie mogę znaleźć Zapytaj w dziale sprzedam/kupię

NO wlasnie taka [tiiit]:D a nie moge znalesc;/ nigdzie:D:D a szczerze powiem denerwuje mnie brak tego :P brzydko wyglada;P

Co do stacyjki – rozbieranie ciężka rzecz, sporo rozbierania by było... Może ktoś jeszcze coś podsunie
'

No wlasnie duzo.. ale jednak jakies wyjscie musze znalesc. bo wsiadam i nie moge odpalic:D dzis do pracy sie spoznilem:D:D bo nie mogelm przekrecic:/
Forumowicz

Postprzez Siwus » 21 mar 2012, 01:38

szkiełko do drzwi mam, ale chcesz całość czy tylko ten element?
pracoholik
Forumowicz

Od: 26 kwi 2008, 00:31
Auto: Chrysler Sebring '01 2.7V6

Postprzez ventylmar » 21 mar 2012, 09:29

Co do stacyjki – rozbieranie ciężka rzecz, sporo rozbierania by było... Może ktoś jeszcze coś podsunie
'

No wlasnie duzo.. ale jednak jakies wyjscie musze znalesc. bo wsiadam i nie moge odpalic:D dzis do pracy sie spoznilem:D:D bo nie mogelm przekrecic:/[/quote]

pod kierownica na samym dole jest kawałek przeswitu zaraz nad pedałąmi, wkładasz tam ręke i szukasz kostki która własnie idzie do stacykji, (6 pinów) odpinasz ją, i wtedy stacyjke masz juz odłaczona, nastepnie potrzebnie ci beda 3 bezpieczniki zeby opdalic na krótko,
tylko to jest bardzo denerwujące, za kazdym razem trzeba sie gimnastykowac zeby odpalic, proponuje ci, kupic tak z 2 metry kabla głosnikowego do tego przełącznik i starter, ja mam tak własnie zrobione i jest git,
koszt ok 15 zł, wmiana stacyjki na inna 100 zł plus kupa nerwów i cały dzien zmarnowany, po południu moge ci wysłac foto jak mam to zrobione
pozdro
Forumowicz

Od: 1 wrz 2011, 22:04
Auto: XEDOS 9 2.5 V6 KL-ZE

Postprzez Papi » 21 mar 2012, 21:59

od kierownica na samym dole jest kawałek przeswitu zaraz nad pedałąmi, wkładasz tam ręke i szukasz kostki która własnie idzie do stacykji, (6 pinów) odpinasz ją, i wtedy stacyjke masz juz odłaczona, nastepnie potrzebnie ci beda 3 bezpieczniki zeby opdalic na krótko,
tylko to jest bardzo denerwujące, za kazdym razem trzeba sie gimnastykowac zeby odpalic, proponuje ci, kupic tak z 2 metry kabla głosnikowego do tego przełącznik i starter, ja mam tak własnie zrobione i jest git,
koszt ok 15 zł, wmiana stacyjki na inna 100 zł plus kupa nerwów i cały dzien zmarnowany, po południu moge ci wysłac foto jak mam to zrobione
pozdro

Co za inwencja i tak na stale masz:D? nie no ja nawet jak mial bym pol dnia juz wyciagac i wymienic stacyjke za te 100 zl to wole ja wymienic;) ale fotki mozesz podeslac moze mnie zainteresuje;)
Forumowicz

Postprzez radar88 » 21 mar 2012, 22:16

Heh ja tak odpalałem audi 80 B3, stacyjka padła (wada kostki) i nie dawało rady auta palić, tak miałem zakamuflowany ten guzik że nikt nie mógł odpalić auta :)

Co od stacyjki – nie jest to takie proste, stacyjka jest zakręcona w kolumnie, śruby są w kształcie stożka.
Też chciałem przełożyć stacyjkę, lecz stwierdziłem że wolę mieć 2 kluczyki i dałem sobie spokój. Lecz jak byś miał ochotę to zrobić i robił byś sam, to może fotorelacja :> Mnie by się przydała <czarodziej>

Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Postprzez Marek 161BD081 » 22 mar 2012, 10:44

radar88 napisał(a):Co od stacyjki – nie jest to takie proste, stacyjka jest zakręcona w kolumnie, śruby są w kształcie stożka.

To są śruby tzw. "zrywalne" czyli takie, że dokręca się ja aż do zerwania łba.
Jest to takie pewne zabezpieczenie (wiele autek tak ma) aby komuś nie było zbyt łatwo ich odkręcić :D

A co do lampek drzwiowych to proszę bardzo:
KLIK1, KLIK2, KLIK3, czy też KLIK4 :)
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01