Vademecum obsługi/serwisu/napraw ASB
Nie jestem pewien ale gdzieś słyszałem taką opinię, że skrzynie w przedliftach i poliftach różniły się mocowaniem właśnie 1 szpilką na tej łapie, więc możliwe że miałeś wymienianą wcześniej skrzynię.
Popatrz jak wygląda mocowanie na skrzyni z 2001 roku
Popatrz jak wygląda mocowanie na skrzyni z 2001 roku
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Z tego co mi wiadomo to przedlifty nie mialy tzw nadbiegu, i chyba jakis elektrozawor mniej niz polift.

Sa 2 opcje. Mozliwe ze lift skrzyni nie byl jednoznaczny ze zmiana mocowania, czyli moze nadbieg juz byl a mocowanie bylo do ktoregos roku inne, albo 2 opcja ze elektrozawory w komplecie byly przelozone z poliftowej skrzyni i dlatego obsluguje nadbieg

Każda skrzynia GF4A-EL miała 7 elektrozaworów i obsługe nadbiegu. Zwłaszcza w TA chyba że w rocznikach 93/94.
Skrzynia która miała 4 elektrozawory to G4A-EL ale też miała 4 biegi do przodu, inny blok elektrozaworów, mechanicznie to samo. Różnica była tylko w obudowach między przedliftem a poliftem. W przedlifcie czujnik obrotów był niżej i inaczej była rozwiązana poduszka. W polifcie czujnik obrotów był na samym szczycie skrzyni. Czyli masz najpewniej założoną starą poduszke. Sterowanie było takie samo, jedynie dysze w elektrozaworach byly delikatnie inne, tyle różnic. Jeszcze jedno, mogły być też różnice w obudowach skrzyń zakładanych do 626 GE albo w CA w tych samych latach, mimo że mają to samo oznaczenie GF4A-EL.
Skrzynia która miała 4 elektrozawory to G4A-EL ale też miała 4 biegi do przodu, inny blok elektrozaworów, mechanicznie to samo. Różnica była tylko w obudowach między przedliftem a poliftem. W przedlifcie czujnik obrotów był niżej i inaczej była rozwiązana poduszka. W polifcie czujnik obrotów był na samym szczycie skrzyni. Czyli masz najpewniej założoną starą poduszke. Sterowanie było takie samo, jedynie dysze w elektrozaworach byly delikatnie inne, tyle różnic. Jeszcze jedno, mogły być też różnice w obudowach skrzyń zakładanych do 626 GE albo w CA w tych samych latach, mimo że mają to samo oznaczenie GF4A-EL.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
Poduszka jest od polifta. Te ktore rozbieralem mialy taka sama poduszke a na skrzyni byly 3 szpilki

Witam. Czy potwierdzicie ze dobrze doczytalem i do mojego xedosa bedzie dobry taki olej http://midparts.com.pl/pl/p/OLEJ-TRANST ... ERCON/2072 ,
i do tego filtr
http://midparts.com.pl/mobile/pl/p/G4EA ... 98-AA/1965 .
Z tego co pisaliscie powinno wystaczyc 4 litry? Mam zamiar wziac 5 litrow na wszelki wypadek jak by sie cos rozlalo ;–)
i do tego filtr
http://midparts.com.pl/mobile/pl/p/G4EA ... 98-AA/1965 .
Z tego co pisaliscie powinno wystaczyc 4 litry? Mam zamiar wziac 5 litrow na wszelki wypadek jak by sie cos rozlalo ;–)
- Od: 25 cze 2015, 09:10
- Auto: Mazda Xedos 9 2.5v6 120kW '00 TA KL
Olej klasy Dexron 2 lub klasy Mazda M-III, Mazda M-III nie jest tym samym co Dexron3. Możesz wlać też olej ATF6 ale wtedy wymiana dynamiczna będzie lepsza. Oleju weź 5 litrów, zostanie ci najwyżej do układu wspomagania.
Filtr OK, upewnij się że w zestawie jest nowy o-ring.
Filtr OK, upewnij się że w zestawie jest nowy o-ring.
In rock we trust
In rock we trust
Czyli ten olej ni teges bedzie? taki polecili w tym sklepie bo mialem metlik w glowie co wybrac a i cena spoko bo dextron VI drogi a moze valvoline max life tylko to jest jakas czaena magia jedna nazwa ze szczegolem rozni sie diametralnie. Mam przebiegu prawie 300tys km nie dawno kupilen to auto ( wygralo z bmw 5 ) i chcem choc czesc podmienic nie wiem co i kiedy bylo wlane. Ori Mazdy tez jak za zboze a do Matki Pienierznej jeszcze troche a cos czuje.ze im szybciej to zrobie tym lepiej dla portfela ;–)
witam !
mam duży problem z automatem i prosze o pomoc!!!
mianowicie posiadam mazde xedos 9 2.5 v6 2000r w automatycznej skrzyni.
oryginalny przebieg 126 tys km, bez korekt.
sprawa wyglada nastepujaco.....
po odpaleniu plynnie wchodzi na 1 i 2 bieg WRZUCA JE LADNIE NA CIEPLYM JAK I ZIMNYM SILNIKU,
problem zaczyna sie z 3 dlugo wrzuca, naprawde dlugo a czwurki nie ma wcale. wsteczny wchodzi ladnie. na "S" i HOLD nie jedzie wcale.
mial ktos moze taki problem albo jest ktos w stanie mi podpowiedziec co to?
CO MAM ZROBIC I OD CZEGO ZACZĄC?
czy skrzynia sie wysrala, czy sprzeglo hydrokinetyczne czy co?
chcialem tez zapytac o symbol skrzyni do tego modelu i jaka skrzynia tu pasuje czy od wszystkich modeli xedosa 6 i 9 jak z mazda 626 i w ogole.
czy lepiej naprawiac czy wymieniac na nowa?
jestem laikiem a automat to pewnie kosztowny i powarzny problem co?
doradzcie mi cos i pomurzcie...
mam duży problem z automatem i prosze o pomoc!!!
mianowicie posiadam mazde xedos 9 2.5 v6 2000r w automatycznej skrzyni.
oryginalny przebieg 126 tys km, bez korekt.
sprawa wyglada nastepujaco.....
po odpaleniu plynnie wchodzi na 1 i 2 bieg WRZUCA JE LADNIE NA CIEPLYM JAK I ZIMNYM SILNIKU,
problem zaczyna sie z 3 dlugo wrzuca, naprawde dlugo a czwurki nie ma wcale. wsteczny wchodzi ladnie. na "S" i HOLD nie jedzie wcale.
mial ktos moze taki problem albo jest ktos w stanie mi podpowiedziec co to?
CO MAM ZROBIC I OD CZEGO ZACZĄC?
czy skrzynia sie wysrala, czy sprzeglo hydrokinetyczne czy co?
chcialem tez zapytac o symbol skrzyni do tego modelu i jaka skrzynia tu pasuje czy od wszystkich modeli xedosa 6 i 9 jak z mazda 626 i w ogole.
czy lepiej naprawiac czy wymieniac na nowa?
jestem laikiem a automat to pewnie kosztowny i powarzny problem co?
doradzcie mi cos i pomurzcie...
-
majasicki
Pewnie tarczki się kończą. Jesteś pewny przebiegu? Auto sprowadzone? W niemczech lubią latać po 200 km/h a tej skrzyni to nie służy. Nie wiem czy znajdziesz używaną w dobrym stanie, jak znajdziesz to montuj i dbaj o nią, albo przeszczep na manuala, zapewne ktoś na forum dysponuje częściami
Uzupełnij profil skąd jesteś to może ktoś pomoże z okolicy.
tak auto sprowadzone i przebiegu jestem pewien.......
posiadam TUVY i ostatni jest ze stycznia tego roku ze stanem licznika 122tys km
w poniedzialek pojade do jakis ludzi od skrzyn.
niech podlaczom kompa i moze wstepnie powiedza mi co sie dzieje.
posiadam TUVY i ostatni jest ze stycznia tego roku ze stanem licznika 122tys km
w poniedzialek pojade do jakis ludzi od skrzyn.
-
majasicki
majasicki napisał(a):w poniedzialek pojade do jakis ludzi od skrzyn.
Taa, jasne, zwłaszcza z tym kompem...hehe
W dziale podwozie jest obszerny temat o awariach skrzyń automatycznych w xedosach. Przeczytaj kilka ostatnich stron tego tematu, wszystko ci się rozjaśni i zobaczysz jak to wygląda w rzeczywistosci. Sprzęgło 3/4 biegu masz spalone, zapewne też któryś elektrozawor w bloku sterowania jest uszkodzony. Naprawa... remont skrzyni, albo wymiana na używaną. Skrzynie da się rozebrać na aucie.
In rock we trust
In rock we trust
No z kompem za dużo nie poszalejesz jeśli chodzi o skrzynię
Ja mam skrzynię na sprzedanie, która przy mocnym przyspieszaniu ślizga z 1 na 2, reszta jest OK więc może jakbyś chciał to z dwóch byś sobie jedną złożył.
Ja mam skrzynię na sprzedanie, która przy mocnym przyspieszaniu ślizga z 1 na 2, reszta jest OK więc może jakbyś chciał to z dwóch byś sobie jedną złożył.

Fakt, dałoby się poskładać jedną sprawną z dwoch uszkodzonych w ten sposób...
In rock we trust
In rock we trust
jedrzej07 powiedz mi skad jestes i jak ewentualnie mialby wygladac ten zakup?
ILE BYS CHCIAL ZA TA SKRZYNIE Z KOSZTAMI WYSYLKI....
jestem ze Swarzędza 10km od Poznania, wiec pewnie wchodzi tylko wysylka kurierska
jutro uruchomie kontakty mazdziarzy z mojej okolicy ktorzy moze podjeliby sie tematu....
powiedzcie mi jeszcze jaki jest KOD TAKIEJ SKRZYNI?
I CZY TAKIE SAME SKRZYNIE WYSTĘPUJĄ W STARSZYCH MODELACH XEDOSA 6 I 9?
slyszalem ze jeszcze taka sama skrzynia jest w mazdzie 626
ILE BYS CHCIAL ZA TA SKRZYNIE Z KOSZTAMI WYSYLKI....
jestem ze Swarzędza 10km od Poznania, wiec pewnie wchodzi tylko wysylka kurierska
jutro uruchomie kontakty mazdziarzy z mojej okolicy ktorzy moze podjeliby sie tematu....
powiedzcie mi jeszcze jaki jest KOD TAKIEJ SKRZYNI?
I CZY TAKIE SAME SKRZYNIE WYSTĘPUJĄ W STARSZYCH MODELACH XEDOSA 6 I 9?
slyszalem ze jeszcze taka sama skrzynia jest w mazdzie 626
-
majasicki
Ja jestem kawalek za Koninem, do mnie bedziesz mial jakies 120km. Ale w razie czego wyslac tez moge. Jakby co to dzwon do mnie, ustalimy wszystko
Ostatnio edytowano 3 gru 2015, 13:06 przez jedrzej07, łącznie edytowano 1 raz

Mam mozliwosc zalatwienia takiego fluidahttp://www.skrzynie.com.pl/fuchs- ... oduct/4370
Pytanie jest oczywiste czy mozna na taki wymienic?
Pytanie jest oczywiste czy mozna na taki wymienic?
Nadaje się, po roku wymień znowu.
In rock we trust
In rock we trust