problem z TCS
juz wiem co jest bylem u mechanika i wrziucil caly sprzet na komputer i wyszlo mi ze cos jest nie tak z pompka od abs czy cos takiego, ... i kazal mi jechac do dilera jak chce to naprawic... orientujecie ise moze ile taka pompka moze kosztowac?
- Od: 22 maja 2006, 16:39
ok bylem u dilera samochodowego i wiem co jest nie dochodzi prad do modulu od abs... i kolo mowil ze mozliwe ze to tylko to a jak nie prad to moze byc potem modul zepsuty ktory troche kosztuje a jak nie modul to pompka od absu ktora kosztuje ponad 2 tys dolcow nowa :S
- Od: 22 maja 2006, 16:39
skoro czegos raz nie ma , a raz jest to zapewne jest tego jakas banalna przyzcyna na którą komputery serwisowe zazwyczaj nie znaja odpowiedzi. znajdź jakiegos fachowca od elektroniki i niech sie rozejrzy w kablach.pozdro
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 
- Od: 27 lis 2005, 21:39
- Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC
u mnie wystepowal problem tego typu ze silnik po wystrzale zasysal "lewe" powietrze poprzez pekniety plastik – i ledwo dychal
-
Gość
Może ktoś wie co znaczają te błądy ( test ABS-u):
16 stering angle SNSR – open / short
12 ABS ECM / WSS, SR (LF) – open / short[b]
Zaświeca się TCS jak stanę w korku i przy hamowaniu i skręconych w lewo kołach czasem załączy się ABS i wpada pedał hamulca. W lewym kole mam do wymiany łożysko, które huczy i ma luz. Może to ma jakiś wpływ.
Puchatku liczę na Ciebie
Z góry dzięki
16 stering angle SNSR – open / short
12 ABS ECM / WSS, SR (LF) – open / short[b]
Zaświeca się TCS jak stanę w korku i przy hamowaniu i skręconych w lewo kołach czasem załączy się ABS i wpada pedał hamulca. W lewym kole mam do wymiany łożysko, które huczy i ma luz. Może to ma jakiś wpływ.
Puchatku liczę na Ciebie
Z góry dzięki
- Od: 6 paź 2005, 16:39
- Auto: millenia KL
Reagan napisał(a):16 stering angle SNSR – open / short
Steering angle – to z ang. kąt (skrętu) kół/kierownicy ...czujnik – obwód otwarty/zwarcie
Reagan napisał(a):i skręconych w lewo kołach czasem załączy się ABS i wpada pedał hamulca.
Może mieć jakiś związek.
Nie wiem, nie chce strzelać ... proponuję zadzwonić do newbiego (ASO Lublin), lub skontaktować się z Nim na GG. Jest specem z elektroniki, może ma jakiś troubleshooting do tych błędów.
Ale poszukam jeszcze.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
voytecku napisał(a):Reagan,
A czy mozesz podac kody bledow?
To co podałem to są kody, które pokazał skaner. Dosłownie przepisałem to co było.
Dziś po odpaleniu zaświecił sie TCS OFF ale zgasł po jakimś czasie. Tak się dzieje jak jest zimno. Ale podczas wyprzedzania też sie zaświecił – pierwszy raz. Wydaje mi się że to przez padniete łożysko. Koło ma luz i się przechyla. Ale żeby czujnik zszedł z pierścienia na przegubie to by musiało latać strasznie bo on ma ok. 1cm grubości. Chyba, że wyczuwa nawet lekki luz. Jutro wymieniam łożysko i zobaczymy.
Puhcio napisał(a):proponuję zadzwonić do newbiego (ASO Lublin)
Racja. To największy moim zdaniem kozak od Mazd. Ale co zadzwonię do ASO i powiem "Newbi jest..."

Edit:15 lut 2007 16:47
Newbi pomógł. Błąd 12 – zdechnięty czujnik ABS-u.
Błąd 16 – pomogli w AZAuto na Puławskiej (naprawdę polecam) – czujnik skrętu kierownicy (znajduje sie w kierownicy).
Nowe części kosztuja tyle, że ..... szukam używanych
- Od: 6 paź 2005, 16:39
- Auto: millenia KL
Reagan napisał(a):czujnik skrętu kierownicy
Puhcio napisał(a):Steering angle – to z ang. kąt (skrętu) kół/kierownicy ...czujnik – obwód otwarty/zwarcie
Trafiłem nawet. A do czego służy ten czujnik ?
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
Reagan napisał(a):Tzn. że im szybciej jedziesz tym słabsze wspomaganie
Mniej wiecej. Z reguly przy pewnej predkosci dopiero "utwardza sie" sie wspomaganie. Np w S klasie dwie generacje wstecz dopiero od 160km/h.
Pozdrawiam,
voytecku.
Ciao,
moj przyjaciel zakupil takie cacko i podczas jazdy sama zapala sie kontrolka TCS'u, nie da sie jej wylaczyc przyciskiem obok wajchy biegow. Czy to naturalne? Po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko jest OK, nie pali sie.
moj przyjaciel zakupil takie cacko i podczas jazdy sama zapala sie kontrolka TCS'u, nie da sie jej wylaczyc przyciskiem obok wajchy biegow. Czy to naturalne? Po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko jest OK, nie pali sie.