Vademecum obsługi/serwisu/napraw ASB
mam problem z xedosem 9 z 2001 r. 2,5 l 163 km w automacie przy ruszaniu coś metalicznie rzegocze na 1 biegu i wstecznym potem na 2 i wyżej jest ok pomożecie....
-
iron13
Witaj w zacnym gronie posiadaczy X9.
Dźwięk dochodzi ze skrzyni czy ogólnie słyszysz go podczas jazdy i nie sprawdzałeś skąd dokładnie dochodzi? To wcale nie musi być problem skrzyni biegów, może podkładki na wałkach rozrządu, albo rolki pasków.
Popraw profil, napisz skąd jesteś, może jest ktoś w okolicy kto może pomóc. Napisałeś nie w tym dziale co trzeba, zapewne Mod zrobi z tym tematem porządek.
Dźwięk dochodzi ze skrzyni czy ogólnie słyszysz go podczas jazdy i nie sprawdzałeś skąd dokładnie dochodzi? To wcale nie musi być problem skrzyni biegów, może podkładki na wałkach rozrządu, albo rolki pasków.
Popraw profil, napisz skąd jesteś, może jest ktoś w okolicy kto może pomóc. Napisałeś nie w tym dziale co trzeba, zapewne Mod zrobi z tym tematem porządek.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
Witam.
Słuchajcie, nie wiem czy ten konkretny temat był już poruszany, ponieważ na wyszukiwarce go nie znalazłem. Otóż w Millenii 2.3 w skrzyni będę musiał wymienić olej. Poradźcie, proszę, jak to zrobić dobrze i bezboleśnie.
Słuchajcie, nie wiem czy ten konkretny temat był już poruszany, ponieważ na wyszukiwarce go nie znalazłem. Otóż w Millenii 2.3 w skrzyni będę musiał wymienić olej. Poradźcie, proszę, jak to zrobić dobrze i bezboleśnie.
Odkręcić osłonę plastikową która osłania skrzynię, odkręcić korek do spuszczania oleju i spuścić. Zleci jakieś 4l. Potem zalać nowy przez miarkę i gotowe.
A jeśli chcesz zrobić pełną wymianę to jest to opisane na początkowych stronach tego wątku
A jeśli chcesz zrobić pełną wymianę to jest to opisane na początkowych stronach tego wątku
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Stokrotne dzięki. Podejrzewałem, że przez miarkę można to zrobić, ale lepiej posłuchać mądrzejszego 
Filtra tam się nie wymienia?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
W związku z tym mam kolejne pytanie. Sorry, ale uważam, że wielu z Was "zjadło zęby" na swoich autkach. Ja pochodzę w okresu, gdzie samodzielnie naprawiało się Fiaty 125p i 126p no itp. i dlatego pozawracam Wam nieco głowy. Chodzi o to, że kiedy sprawdzałem poziom płynu (oleju) w skrzyni, na rozgrzanym silniku stwierdziłem, że jest niedobór płynu. Pomimo, że biegi zmienia płynnie, to jednak mam poważne podejrzenie, że nie ma stanu. Przy sprawdzeniu poziomu oczywiście silnik rozgrzany i skrzynia w pozycji P. Tam, gdzie bagnet sięgnął płynu widać, że nie jest przepalony, nie śmierdzi i jest przejrzysty. No właśnie, jakby przeźroczysty. Wiem, że producent zaleca płyny i półki dexron III, ale nie wiem czym moja skrzynia jest zalana. I tu właśnie pytanie moje pojawia się: Czy dużo ryzykuję chcąc uzupełnić stan płynu nie wiedząc czym skrzynia jest zalana? Czy takie samo ryzyko nie pojawia się przy statycznej wymianie płynu? Podpowiedzcie coś proszę
.
Dopisano 23 kwi 2015, o 15:47:
Z tego co sobie poczytałem to filtr się wymienia, ale to zrobię następnym razem. Chociaż, może i teraz. Zobaczę.
Dopisano 23 kwi 2015, o 15:47:
Marek 161BD081 napisał(a):Filtra tam się nie wymienia?
Z tego co sobie poczytałem to filtr się wymienia, ale to zrobię następnym razem. Chociaż, może i teraz. Zobaczę.
Raczej to nie ma znaczenia.czy sprawdzasz na N czy P. Ważne aby auto na równym stało i silnik pracował.
Przed pomiarem nawet instrukcja zaleca przejechanie wybierakiem przez wszystkie pozycje.
W KL'u filtr jest na ssaniu pompy oleju więc jego czystość jest bardzo ważna dla kondycji skrzyni.
Jak jest akurat w KJ to nie wiem więc nie wypowiem się.
Co do olejów to nie przesadzajmy – Dextron II dobrej klasy w zupełności wystarczy. Nie wiem czy jak ta skrzynia powstała czy już był Dextron III?
Mój "fachmajster" od ASB poleca olej z "Petrol Canada"
Przed pomiarem nawet instrukcja zaleca przejechanie wybierakiem przez wszystkie pozycje.
W KL'u filtr jest na ssaniu pompy oleju więc jego czystość jest bardzo ważna dla kondycji skrzyni.
Jak jest akurat w KJ to nie wiem więc nie wypowiem się.
Co do olejów to nie przesadzajmy – Dextron II dobrej klasy w zupełności wystarczy. Nie wiem czy jak ta skrzynia powstała czy już był Dextron III?
Mój "fachmajster" od ASB poleca olej z "Petrol Canada"
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
ROBERTJ napisał(a):Poziom oleju sprawdzasz na N.[/quotROBERTJ napisał(a):Poziom oleju sprawdzasz na N.
Ojjjjjj. Tu mi się włącza taka pomarańczowa lampka pt. NA PEWNO?. Tak samo zwątpiłem czy na włączonym, czy wyłączonym silniku. Pomocy
Bez przesady!
Było o tym już nie raz – wystarczy poczytać ten wątek.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
A jak z tym mieszaniem? 
Oleje tej samej klasy są ze sobą mieszalne.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):Bez przesady!
Cały niemal dzień siedzę przed kompem i czytam, i szukam. Dziś się zarejestrowałem. Jestem świeżutki jak chlebek z nocnego wypieku, więc nieco wyrozumiałości poproszę
Dexron 2, albo Mazda M-III. M-III to jest konkretna specyfikacja/norma Mazdy. Można zalać też Dexron 6.
Poziom oleju sprawdzać można na zimnym silniku, albo na rozgrzanym, dlatego na bagnecie są dwie skale.
Odpalić silnik, przy wciśniętym hamulcu przesunąć dźwignię przez wszystkie programy od P do L, wrzucić N lub P, sprawdzić poziom oleju, powinien się mieścić w skali odpowiedniej dla temperatury oleju.
Przy wymianie oleju w każdej skrzyni warto zdjąć miskę, w 2.5 obowiązkowo wymienić filtr, w 2.3 sprawdzić jego stan, ewentualnie wyczyścić siatkę np zmywaczem do hamulców. Miska olejowa montowana jest na silikon, np Dirko.
Poziom oleju sprawdzać można na zimnym silniku, albo na rozgrzanym, dlatego na bagnecie są dwie skale.
Odpalić silnik, przy wciśniętym hamulcu przesunąć dźwignię przez wszystkie programy od P do L, wrzucić N lub P, sprawdzić poziom oleju, powinien się mieścić w skali odpowiedniej dla temperatury oleju.
Przy wymianie oleju w każdej skrzyni warto zdjąć miskę, w 2.5 obowiązkowo wymienić filtr, w 2.3 sprawdzić jego stan, ewentualnie wyczyścić siatkę np zmywaczem do hamulców. Miska olejowa montowana jest na silikon, np Dirko.
Don't hate me, i'm just an alien....
In rock we trust
In rock we trust
Marek 161BD081 napisał(a):Oleje tej samej klasy są ze sobą mieszalne.
To też wiem, tylko problem, że nie wiem czym moja jest zalana. Czyli wychodzi na to, że wymiana dynamiczna mnie czeka
Zalej DII albo DIII i będzie dobrze nie dramatyzuj...
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Dzisiaj podczas rozbierania dolotu moim oczom ukazała się łapa skrzyni ...bez jednej śruby. Co najlepsze nie wiem czy jest oryginalna ponieważ na łapie jest ślad po śrubie ale w skrzyni nie ma miejsca na szpilke. moim zdaniem jest cos kombinowane. Sami zobaczcie