Układ chłodzenia – wybijanie wody

Postprzez _gapcio » 1 maja 2007, 11:42

Witam wszystkich . Mam problem z wybijaniem wody ze zbiorniczka wyrównawczego . Nie wybija na zimno jak się rozgrzeje poziom wzrasta i wywala wodę. Chłodnica na górze gorąca na dole przy wylocie ciepła . Wentylatory nie włączają się. Zrobiłem na krótko i to samo. Wyjąłem chłodnicę – przepływ ma , termostat – sprawny /gotowałem/ . Nie wiem czy może to być pompa czy możę coś z głowicą lub uszczelką. Może ktoś miał taki przypadek ? I co sądzicie o tym ?
A tak poza tematem to gdzie będzie pompa wody ? Nie mogę jej znaleźć.
Millenia 2,5 V6

EDIT BY MOD: Poprawiłem Temat (brak opisu). Następnym razem proszę stosuj sie do wzoru (patrz Regulamin). Jak byś mógł uzupełnij dane w podpisie. :)
Początkujący

Od: 4 sty 2007, 23:35

Postprzez voytecku » 1 maja 2007, 12:00

gapcio napisał(a):A tak poza tematem to gdzie będzie pompa wody ?

Zalaczylem rysunek, na ktorym jest pompa wody (nr 2).

Obrazek

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez _gapcio » 1 maja 2007, 15:06

dzięki
Początkujący

Postprzez wiesiek5 » 1 maja 2007, 20:25

Wczoraj wymieniałem pompę wody łopatki wirnika tak skorodowały że ich nie było.
Trzeba zdjąć cały rozrząd.
Albo uszczelka pod głowicą albo pompa wody.
Naprawie wyremontuje każdy silnik do mazdy , KJ.KL.KF.M6.CX7
Posiadam własne części specjalizacja Mazdy.
Forumowicz

Od: 31 lip 2005, 18:04

Postprzez _gapcio » 5 maja 2007, 21:37

pompa daje. Wyciągnąłem ją .Ale okazało się ,że napinacz pompy tzn ta śruba pękła i nie był napięty pasek . Tylko zastanawiałem się czy to mogło być powodem , pompa tak lekko się obraca ,że chyba to nie to. Ale wyciągnołem termostat i zostawiłem go na wolnych obrotach ok. 05h i nic. Nie zagotowało. Pojechałem do domu – wszysto w porządku . A na drugi dzień ta sama sytuacja – woda wywalono. Tym razem okazało się ,że wiatraki się nie włączyły. Chyba będę musiał pogrzebać przy czujnikach. Tylko nie wiem który jest odpowiedzialny za włączanie wentylatorów albo przekaźnik. Podłączyłem na krótko jeżdżę już 2 dni i nie gotuje. Więc przyczyną będzie prawdopodobnie wiatraki. A tak poza tym to jak wyciągnąłem termostat to miał rysę tak jakby się zacinał .
Początkujący

Postprzez Puhcio » 5 maja 2007, 21:42

U mnie też wywalało, szczególnie jak się zgrzała na autostradzie – a nie wyłączałem silnika zaraz po zatrzymaniu ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez chmuri » 5 maja 2007, 21:47

odkręć korek układu chłodzenia od strony rozrządu jeżeli są bombelki to najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą. Przerabiałem temat 6 miesięcy temu. :|
Początkujący

Od: 29 paź 2006, 15:49
Auto: mazda 6 136 ps 2002