Narastający gwizdo-świst

Postprzez trojanrob » 27 paź 2008, 21:05

Cześć
Pod lupę guma łącząca przepustnicę z przepływką.

U mnie w 2.3 jak wywinęli gumę łączącą przepustnicę z komorą rezonansową to gwizdał ja nienormalny po 3000obr.

Dziwne gwizdy to wynik zasysania przez szczelinę powietrza (tak jak dmuchanie w gwizdek)
Obrazek
pozdrowienia
Robert
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 00:44
Auto: była Millenia S 2.3 V6 24v

Postprzez bazyl wspaniały » 2 lis 2008, 14:17

Otto von Szfagger czy na forum "kudłaty" zakupił niedawno X9 z KL i też mu tak piknie świszcze, jakby turbinę miał. Świst prawdopodobnie dobiega z chwytu powietrza który się znajduje po prawej stronie komory silnika tuż przy skrzynce z bezpiecznikami. Jest tam też takie malutkie pudełeczko z napisem Webasto z czego wnioskujemy że coś takie jest. Zajżałem w zderzak i znalazłem biały pojemnik/pudełko który może być nagrzewnicą właśnie webasto. Jesteśmy w trakcie rozgryzania tego :] , świszczenie może być wynikiem szybkiego przepływu powietrza przez nagrzewnicę. Taka moja nieśmiała teoria ;) obadamy to napiszę. Przy okazji będę wdzięczny za jakieś info na temat webasta w x9, nie chcę wieśka męczyć bo i tak pewnie ma mnie już dość :D
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535