Cześć
Pod lupę guma łącząca przepustnicę z przepływką.
U mnie w 2.3 jak wywinęli gumę łączącą przepustnicę z komorą rezonansową to gwizdał ja nienormalny po 3000obr.
Dziwne gwizdy to wynik zasysania przez szczelinę powietrza (tak jak dmuchanie w gwizdek)
Narastający gwizdo-świst
1, 2
Otto von Szfagger czy na forum "kudłaty" zakupił niedawno X9 z KL i też mu tak piknie świszcze, jakby turbinę miał. Świst prawdopodobnie dobiega z chwytu powietrza który się znajduje po prawej stronie komory silnika tuż przy skrzynce z bezpiecznikami. Jest tam też takie malutkie pudełeczko z napisem Webasto z czego wnioskujemy że coś takie jest. Zajżałem w zderzak i znalazłem biały pojemnik/pudełko który może być nagrzewnicą właśnie webasto. Jesteśmy w trakcie rozgryzania tego
, świszczenie może być wynikiem szybkiego przepływu powietrza przez nagrzewnicę. Taka moja nieśmiała teoria
obadamy to napiszę. Przy okazji będę wdzięczny za jakieś info na temat webasta w x9, nie chcę wieśka męczyć bo i tak pewnie ma mnie już dość 
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
1, 2