Jak zdemontować kolektor ssący ?

Postprzez adax2 » 7 kwi 2007, 19:40

ma ktoś może jakiś opis (najlepiej krok po kroku) jak zdemontować kolektor ssący w xedosie 9 2.5v6 bo chcę wymienić uszczelkę pod deklem zaworowym i mam zamiar niebawem się za to zabrać i nie chciałbym bym odkręcać czegoś niepotrzebnie.za pomoc z góry dziękuję.

EDIT BY MOD : POPRAWIŁEM TEMAT I OPIS. NASTĘPNYM RAZEM POSTARAJ SIE TROSZKĘ BARDZIEJ. JAK NIE WIESZ JAK POPRAWNIE NAPISAĆ TYEMAT I OPIS PRZECZYTAJ REGULAMIN....TAM JEST OPISANE. :)
Początkujący

Od: 18 sty 2006, 15:03
Auto: mazda xedos 9 2.5 V6 -lpg-

Postprzez piotrek929 » 7 kwi 2007, 21:21

uszczelniałem dekle zaworowe kilka dni temu, bez ściągnięcia kolektora sie nie obejdzie.

zdemontuj częśc gumową dolotu-przed przepustnicą, porozpinaj mase wężyków od podciśnień, ale tak żeby kazdy potem pasował do kazdego, najlepiej końcówki oznacz taśmą i ponumeruj., złącza do czujników, przepustnic etc powinny pasować tylko w swoje miejsca, a jak nie to oznacz. wtrysków prawdopodobnie nie trzeba rozpinać.
trzeba zdjąc kable ze swiec , wiec tez nie pomyl ich, generalnie rób powoli, systematycznie,krok po kroku, jak musisz to rób zdjęcia.

ja złożylem dekle na tych samych uszczelkach, cienko smarując je silikonem a w miejscach tych półksiężycy gdzie okalają wałki troche grubiej.
przy zdejmowaniu dekli nie wydłubuj uszczelek srub którymi skręcone są dekle, co prawda one troche utrudniają zdejmowanie dekla ze śrub, ale w ten sposób zminimalizujesz ryzyko ich uszkodzenia.
no i wiadomo , nie używaj śrubokrętów i innych rzeczy zeby oddzielic dekle od glowicy bo tylko pokancerujesz uszczelke a co gorsza rant na którym spoczywa.

ja użyłem silokonu firmy ProSeal Blue VTR extra performance, low voltage do 315 stopni C. uszczelnia nawet zaolejone powierzchnie, co nie zwalnia z potrzeby wyczyszczenia i odtłuszczenia.
no i wiadomo podkladki pod sruby i odme tez tym uszczelniłem, a dekle jeszcze pomalowałem na srebrno.
przy okazji wyczyśc z oleju kanały świecowe. możesz też przy skrecaniu odtłuścic i posmarowac uszczelke dolotu. warto też znać wartośc momentu dokręcenia śrub dla srub dolotu i dekli- jesli takowe istnieją.

mnie to zajęło 10 godzin, wraz z dwukrotnym pomalowaniem dekli, po 5 godzinach mialem kryzys i chcialem juz wyjść z garażu.

powodzenia
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie :D
Forumowicz

Od: 27 lis 2005, 21:39
Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC

Postprzez adax2 » 7 kwi 2007, 22:02

dzięki za pomoc
ja też sam tylko przy niej robię
Początkujący

Od: 18 sty 2006, 15:03
Auto: mazda xedos 9 2.5 V6 -lpg-

Postprzez piotrek929 » 7 kwi 2007, 22:10

uzywaj rękawiczek lateksowych, kjosztują pare złotych 100 sztuk, ale na drugi dzień Twoje dłonie będą wyglądały normalnie, ja zapomnialem o tym , HYHY
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie :D
Forumowicz

Od: 27 lis 2005, 21:39
Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC

Postprzez Karnas » 1 sie 2009, 21:19

Moze macie jakis pomysł jak mozna dokrecic ten kolektor,jak tam sie dostac ?
Początkujący

Od: 9 maja 2009, 20:08
Auto: NISSAN 100 NX-HONDA ACCORD 2.0lsi-MILLENIA 2.3 LPG/prins

Postprzez Italiano » 1 sie 2009, 21:33

Jest już temat o kolektorze...przenosze.
A tak wogóle to o który kolektor Ci chodzi..ssący ,wylotowy? Musisz sie dokładniej określać ze swoimi problemami.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez Karnas » 2 sie 2009, 18:16

tak ten ,wylotowy.poluzowały mi się śrubki i trochę go słychać w środku.Ciezko dojść do niego od spodu, moze masz jakis lepszy sposób,zeby go dokręcić?
Początkujący

Od: 9 maja 2009, 20:08
Auto: NISSAN 100 NX-HONDA ACCORD 2.0lsi-MILLENIA 2.3 LPG/prins