Mam wyciek spod wałków rozrządu, co będzie najlepsze do uszczelnienia? Z tego co widziałem to jest już tam jakiś silikon czy coś w ten deseń… jakieś porady sugestie czym jak i na co zwrócić uwagę? Pzdr…
Wyciek oleju na wałkach rozrządu (TA KL)
1, 2
Cześć,
Mam wyciek spod wałków rozrządu, co będzie najlepsze do uszczelnienia? Z tego co widziałem to jest już tam jakiś silikon czy coś w ten deseń… jakieś porady sugestie czym jak i na co zwrócić uwagę? Pzdr…
Od strony rozrządu są uszczelniacze, koszt coś około 40zł za szt, potrzebne są 2 oraz 2 takie kapsle ale nie pamiętam jaka cena za kapsle. Od drugiej strony (od akumulatora) są takie półksiężyce, które są wklejane na sylikon podczas wymiany uszczelek pod pokrywami
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
W KL nie ma tych półksiężycy o których piszesz. Puszczać w tym miejscu może najwyżej uszczelka pokrywy, od strony rozrządu może puszczać simering albo kapsel. Kapsle nie występują jako zamienniki, kosztują chyba 30-40zł. Jedrzej, zobacz na fakturę za części które ci zamawiałem. Że starosci może też puszczać sam silikon na połączeniu zewnętrznej pokrywki wałków.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
A no racja, w KLu tego nie ma tylko uszczelka ma w tym miejscu taki kształt
Za siemeringi OE płaciłem dokładnie po 38zł bo mam na poczcie, a te kapsle sprawdzę dokładnie w domu jaka była cena bo faktura w domu leży

Za siemeringi OE płaciłem dokładnie po 38zł bo mam na poczcie, a te kapsle sprawdzę dokładnie w domu jaka była cena bo faktura w domu leży

Uszczelka pokrywy zaworów była niedawno wymieniana na OE, wyciek pojawił się poniżej uszczelki i własnie chyba chodzi o te "kapsle" załączam fotki...
PS. Gdzie to można kupić bo pytałem u mnie w mieście to wszyscy oczy wyawalają
PS. Gdzie to można kupić bo pytałem u mnie w mieście to wszyscy oczy wyawalają
Dokładnie, kapsle i siemeringi myślę, że też by nie zaszkodziło, bo to są najczęstsze przyczyny wycieków z tych miejsc. Kup to w carspeedzie albo serwisie. Koszt stosunkowo nieduży a zamienników w sklepach nie dostaniesz, a nawet jeśli to są nic nie warte

Ten kapsel to się wybija czy jakoś pod wadzić jak to się demontuje? Przy zakładaniu nowego uszczelniać czymś dodatkowo? 
PS. Ten "kapsel ma jakąś fachową nazwę czy zadzwonić i prosić o kapsle do KL
PS. Ten "kapsel ma jakąś fachową nazwę czy zadzwonić i prosić o kapsle do KL

Kapsel z tego co wiem trzeba podważyć i sie wysunie, nowy według manuala tylko się nabija bez żadnego uszczelnienia. Siemering żeby wyciągnąć to najlepiej wkręcić w niego jakiś wkręt i wyciągnąć razem z nim. Nowy też zakładasz bez żadnych dodatkowych uszczelnień.
Sądzę, że można to nazwać kapsel wałka rozrządu czy coś takiego, mam gdzieś tą fakturę i nr części które kupowałem, to miałbyś łatwiej. Tylko musiałbym nie zapomnieć sprawdzić
Sądzę, że można to nazwać kapsel wałka rozrządu czy coś takiego, mam gdzieś tą fakturę i nr części które kupowałem, to miałbyś łatwiej. Tylko musiałbym nie zapomnieć sprawdzić

Te broki czyli kapsle tak, bez zdejmowania wymienisz, ale już uszczelniacze wałków żeby wymienić to musisz ściągnąć rozrząd

Oczywiście że można tak zrobić i nie będzie przeciekało, z tym że czasem te kapsle są na tyle zużyte że nie ma sensu ich zakładać, zależy ile razy były w ten sposób zakładane i jak dokładnie i czym czyszczone.
In rock we trust
In rock we trust
Kupić nowe broki, założyć i tyle...oszczędzać 100pln to tylko my Polacy...bo może za 15pln jeszcze chwilę pojeżdżę...wzruszysz stary brok, nawalisz sylikonu czy innego ustrojstwa i tak zacznie przeciekać i tak...
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Nie no jak już robić to robić dobrze, a nie za miesiąc się wpieniać że znów leci, a tak z ciekawości to jakie jest zadanie tego korka oprócz tego że przecieka
dlaczego nie ma tam po prostu jednolitej ścianki?
Zadanie jest takie aby uszczelnić blok, czyt. aby nie dostał się kurz/piach na wałki, bo jak się dostanie to chyba pisać nie muszę jakie będą skutki.
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Witam,
czy aby wymienić te kapsle to muszę ściągać pokrywę rozrządu, czy wystarczy tylko ją z góry odchylić na tyle ile się da po odkręceniu górnych śrub? trochę mi się poci silnik właśnie w tych miejscach.
Łatwo się demontuje te kapsle? Chodzi mi o pasowanie, jak mocno są wbite. Żeby nie było, że muszę ściągnąć klawiaturę i je wybijać od wewnątrz
czy aby wymienić te kapsle to muszę ściągać pokrywę rozrządu, czy wystarczy tylko ją z góry odchylić na tyle ile się da po odkręceniu górnych śrub? trochę mi się poci silnik właśnie w tych miejscach.
Łatwo się demontuje te kapsle? Chodzi mi o pasowanie, jak mocno są wbite. Żeby nie było, że muszę ściągnąć klawiaturę i je wybijać od wewnątrz
- Od: 24 sie 2009, 22:08
- Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
2002 2,5l KL 164KM
teoretycznie nie trzeba nic rozbierać, a praktycznie warto rozebrać wszystko i poskładać na nowo z nowym silikonem, wtedy na pewno będzie szczelne. Te kapsle są pokryte materiałem uszczelniającym, jakąś taką gumopodobną powłoką, z czasem(wiekiem) tracą elastyczność i zaczynają przepuszczać olej.
In rock we trust
In rock we trust
1, 2