Dźwięk poniżej 2 tys, gdy wchodzi na obroty (TA KL FL)

Postprzez Godi » 24 gru 2013, 04:33

Witam,

Mazda Xedos 9 V6 2.5L, automat, 2001r. Na LPG. Przebieg 165 tkm.
Mam pytanie – może ktoś z Was to przerabiał i podpowie mi, co oznacza taka sytuacja:
gdy silnik pracuje na niskich obrotach i powoli wchodzi na wyższe (spokojna jazda), to przy wartości ok 1800 obr/min (w każdym razie nie przekraczającej 2000) na krótką chwilkę wydziela się dziwny dźwięk, jakby coś się ślizgało/szurało z mocniejszym szumem. To szuranie nie jest jednak metaliczne, ostre, twarde.
Dźwięk ten pojawia się rzadko (obecnie kilka razy w miesiącu, a auto jeździ niemal codziennie po ok 50 km). Pierwotnie pojawiało się jednak jeszcze rzadziej, a więc jest to oznaka jakiegoś postępującego procesu.
W czasie tego szurania nie czuję reakcji silnika (np. chwilowego spadku mocy) – ale sytuacja ta trwa jednak zbyt krótką chwilę, aby stwierdzić jak jest naprawdę. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Być może pytam o jakąś oczywistą rzecz – ale nie jest ona jeszcze tK oczywista dla mnie. A wolałbym działać od razu, jeśli jest to oznaka jakiejś naprawy.
Przypomina mi to nieco początki padanie sprzęgła... ... ...

Dla czytających ten post – jakimś przypadkiem – 24/12: Wesołych Świąt! :)

Pozdrawiam,
Godi
Obrazek
Początkujący

Od: 11 maja 2012, 16:03
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL V6 2.5L 167 KM 2001r.

Postprzez jedrzej07 » 24 gru 2013, 08:51

Na postoju dodając powoli gazu też ma to miejsce? Istotne jest skąd ten dźwięk dobiega.
Miałem coś podobnego z silniku KF swego czasu. Tylko, że na postoju jak dodawałem gazu to też było słychać i zlokalizowałem skąd dobiega dźwięk. Było to słychać z okolic rozrządu, i podejrzewałem napinacz hydrauliczny. Okazało się, że dobrze podejrzewałem, stracił zupełnie swoje właściwości i właśnie w okolicach tych obrotów powodował drgania paska, który uderzał o obudowę rozrządu.
Najpierw spróbuj zlokalizować skąd dochodzi dźwięk, a potem będziemy myśleć <spoko>
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001