Szarpie podczas jazdy i wywala wode (TA KF)

Postprzez radar88 » 17 sie 2012, 01:27

oberost@o2.pl napisał(a):a moze to byc wyciek z at jezeli chodzi o szarpanie(gubi biegi czy cos takiego, a i czy bez kanalu pod domem dam rade olej dolac)

Alej do AT dolewasz bagnetem inaczej się nie da ;) ATFIII zalecany, ostatecznie może być ATFII, oba są mieszalne.

Całkiem możliwe że coś do filtra wleciało, odkręć go bo przypuszczam że jest na dwóch opaskach (tak jak filtr benzyny) i obejrzyj go, przedmuchaj.

Węże LPG: Niestety gazownicy w PL w pośpiechu zakładają tryrki co mnie strasznie irytuje, ja u siebie zmieniłem na normalne opaski, i mam pewność że nic nie popuszcza.

Termostat: bardzo łatwo sprawdzić. Odpal auto, poczekaj aż się nagrzeje, jeżeli nie załącza wentylatora i dolny wąż od chłodnicy jest zimny, termostat się zawiesił, można go wygotować w garnku z octem, od kamieni się i może jeszcze podziałać lecz ja płaciłem 66zł za nówkę.

Szkoda że w Bydgoszczy mieszkasz, tak by się ugadał i bym Ci spojrzał co i jak.
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez Marek 161BD081 » 17 sie 2012, 10:22

Ja miałem podobny przypadek ze sygnalizował mi tak gazu nawet na pełnej butli.
Ale u mnie winny był map-sensor od lpg.
Olej do ASB dolejesz bez kanału i najprościej przez miarkę :)
Sprawdź wcześniej ile go jest!
Jak się sprawdza poziom w ASB chyba nie trzeba powtarzać? ;)
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez oberost@o2.pl » 18 sie 2012, 00:27

hmm dzisiaj mialem troche czasu i zerknolem pod maske... i katastrofa delikatne pocenie z pod pokryw zaw. zamienilo sie w wodospad plyn z chlodnicy wywala ale to korek jest walniety (tak mi sie wydaje)

map-sensor kurcze w zeszlym roku mniej wiecej w sierpniu wymienialem
– czy to ze weze od lpg leza wlasciwie na instalacji klimy (po lewo jak patrzysz pod maska)
-albo ostatnio nowe przewody od aku prowadzilem i moze te od gazu cos niestykaja...?

co do "plywania" to malo powietrza bylo w oponach no i sworzen z prawej do wymiany....

to ze gasl tez chyba wyjasnilem
-pare lampek na desce bylo do wymiany m.in rezerwa -wiec jest szansa ze np. na zakrecie czy na progu poprostu zassal powietrze..(ale pewnosci nie mam)
– i pojawila sie dioda taka od abs albo trakcji (pomaranczowa po prawo na dole) i pali sie teraz caly czas... co to znaczy...?

jedyne co mnie martwi ze silnik pracuje nierowno delikatnie min szarpie szczegolnie na wolnych.,
i pojawilo sie dziwne "dwonienie" slychac je najbardziej jak gazu dajesz...

a ojej do automatu dolac chcialem i mam pytanie na bagnecie skala w stopniach C jak ja czytac (wskazanie na zimnym i cieplym) ?

juz wymieniac sie nie chce...
-jadac slychac tez ledwo ledwo ale taki bulgot jakby ze schowka dochodzil....

ufff to tyle tak dodam ze znalazlem identyczna madzie na szrocie jest cala nie obita jutro(dzisiaj ;) ) jade zobaczyc za ile odda... jest na allegro szrot w barcinie..

dziekuje za pomoc pozdrawiam !!!
Forumowicz

Od: 8 sie 2011, 18:59
Auto: Mazda Xedos 9 2,5l v6 167KM 1995 / alfa 146 1,8TS (włoszczyzna co ma 144KM :) )

Postprzez radar88 » 18 sie 2012, 10:08

oberost@o2.pl napisał(a):– i pojawila sie dioda taka od abs albo trakcji (pomaranczowa po prawo na dole) i pali sie teraz caly czas... co to znaczy...?

Jeżeli świeci Ci się ABS/TCS to masz problem z którymś z czujników

Teoretycznie na zimnym powinno być 23stopnie, na rozgrzanej 65, oleju możesz śmiało dolać do połowy tej skali. Oleju dolewasz na biegu jałowym i odpalonym silniku.
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez Siwus » 22 sie 2012, 13:45

oberost@o2.pl jak jesteś z Bydgoszczy to podjedz do Pana Krzysztofa warsztat ma w Fordonie na ulicy Podgórze na przeciwko lakiernika, Krzysiek zajmuje sie tylko Mazdami, wiele razy u niego byłem z moją X9 i wyjeżdżałem zadowolony ;)
Pozdrawiam
pracoholik
Forumowicz

Od: 26 kwi 2008, 00:31
Auto: Chrysler Sebring '01 2.7V6