Problem z EGR ( 2,5V6 KL)
1, 2
Chłopaki z xedem to samo do 4 tys i koniec strasznie mozolne przyśpieszenie i koniec podejrzewam przepływke co wy na to , czy ewentualnie mógł by ktoś w swoim xedzie odpiąć przepływke i opisać co się dzieje . z góry wielkie dzięki , już nie wiem co mam robić
- Od: 29 gru 2008, 22:44
- Auto: mazda 323f BG 91' 1,6 16v
Mazda Xedos 9 2,5 V6 24v lpg
Jak 4 tys i koniec to może tez być elektrozawór. U mnie tez tak było i dalej nie miał sił....
Ale jak mówi kolega Wodzu sprawdź błędy
A jak przepływka będzie walnięta to tez będzie poszarpywał na wolniejszych obrotach i czasem będzie miał zachowania jakby chciał zgasnąć......
Ale jak mówi kolega Wodzu sprawdź błędy
A jak przepływka będzie walnięta to tez będzie poszarpywał na wolniejszych obrotach i czasem będzie miał zachowania jakby chciał zgasnąć......
- Od: 20 sty 2011, 17:50
- Auto: Xedos 9 2.5 V6 1996r.
Wodzu napisał(a):Czy ECU ma błędy czy nie można prosto sprawdzić. Podepnij na stałe diodę w złącze nie mostkująć TEN i GND. Jak sie pojawi jaki kolwiek błąd dioda zaświeci się działa jak Check Engine) i będzie na stałe. Na zapłonie sprawdzaj podzespoły które podejrzewasz, że są trefne, jak dioda zgaśnie tzn tarfiłeś
Czy ten sposób napewno działa w X9 z '98r.
Próbowałem dziś wpiąć się diodą między FEN i +12V no i po włączeniu zapłonu dioda świeci się ciągle
jak normalnie sprawdziłem błędy z mostkiem miedzy TEN i GND to nie pokazuje mi błędów silnika
jak odepne np: przepływkę to miga błąd przepływki więc komp nie ma błędów normalnie
świeci mi się błąd ABS na tablicy ale to chyba inny sterownik do tego jest
Chciałbym sobie dorobić Check Engine na desce
Sprzedam lampy do mileni.
- Od: 22 sty 2011, 18:57
- Auto: X9 niestety już niemam
cholernie brzydki i kanciatyLS400 '95r
Nie no wiem że ABS ma inny styk i mruga kontrolką na desce, napisałem o tym błędzie czujnika bo nie jestem pewien czy błąd np: ABS czy klimatyzacji będzie powodował zaświecenie Check'a na desce.
Nie mam błędow w silniku a po mimo tego dioda świeci się ciągle.
Albo coś żle podłączyłem albo w mojej wersji kompa to nie takie proste
Chciałem dorobić mojej madzi Check Engine bo nie mam takiej lampki seryjnie a chyba fajnie mieć taką kontrolkę domyślnie oczywiście cały czas zgaszoną
Nawet sprawdzanie błędów wydaję się z nią bardziej cywilizowane wkłądasz zworkę i idziesz sobie za fajere popatrzeć co jest grane a tak albo jakieś kable trzeba spawać albo żonę do kręcenia kluczykiem wołać
Nie mam błędow w silniku a po mimo tego dioda świeci się ciągle.
Albo coś żle podłączyłem albo w mojej wersji kompa to nie takie proste
Chciałem dorobić mojej madzi Check Engine bo nie mam takiej lampki seryjnie a chyba fajnie mieć taką kontrolkę domyślnie oczywiście cały czas zgaszoną
Nawet sprawdzanie błędów wydaję się z nią bardziej cywilizowane wkłądasz zworkę i idziesz sobie za fajere popatrzeć co jest grane a tak albo jakieś kable trzeba spawać albo żonę do kręcenia kluczykiem wołać
A czemu jestes tak nastawiony na te błedy?? Po co Ci ta lampka?? Aby cały czas na nia zerkać?? Auto jest po to aby jeździć. A takich kombinacji lepiej samemu nie robić. Skoro nie masz błedów to nie zawracaj sobie tym głowy. Siadaj i smigaj autkiem. A jesli chodzi o abs to popatrz najpierw przy wtyczkach od czujników często lubia śniedzieć. A jak rano po wilgtnym poranku siadasz do auta i po odpaleniu gaśnie chociaz na chwilkę ta lampka?? Nie mówie że zawsze ale czy po deszczowej nocy np....
- Od: 20 sty 2011, 17:50
- Auto: Xedos 9 2.5 V6 1996r.
slaperek napisał(a):A czemu jestes tak nastawiony na te błedy?? Po co Ci ta lampka?? Aby cały czas na nia zerkać?? Auto jest po to aby jeździć. ....
Spoko narazie to właśnie robie już 2 sztukami z tym żę 626 trochę dłużej jak narazie to najbardziej bezobsługowe auta jakie miałem więć nieczęsto zaglądam pod maskę
Z kontrolką to miałem taki przypadek zimą że mi się niewiadomo od czego się zrobił błąd lambdy w silniku FS, zawsze tankuję od rezerwy do pełna więc z 600km przejeździłem nieświadomy że auto pali kilkanaście l zamiast około 8 jak dotychczas. Zaistniały fakt spostrzegłęm dopiero przed tankowaniem że coś durzo pali no ale to zima sroga to i owsa więcej

Popatrzałem sprawdziłem błędy a tu 17, skasowałem błędy, rozłączyłem wtyczkę psiknołem WD'kiem
i po naprawie działa już 4 miesiące i bład więcej nie wystąpił jak narazie
Jak bym miał taką kontrolkę to mógłbym szybciej zareagować a sam montarz to chyba nic wielkiego z wtyczki kompa wystarczy kabelek do deski rozdzielczej możliwe żę on nawet jest w wiązce już
Z ABS to nie mam przedniego czujnika, kupiłem trochę zaniedbanego i niewłaściwie serwisowanego Xeda
niestety i go powoli doprowadzam do świetności
1, 2