Swap silnika--->Probe 2.5V6

Postprzez master_nh » 6 maja 2008, 13:04

witam ma takie pytanie czy z forda probe 2,5 v6 podejdzie bez problemu silnik do xedosa 9 2,5 v6? obydwa sa z 96 roku
master_nh

Postprzez Martinez81 » 10 maja 2008, 09:09

Myślę,że tak.Bo Probe to de facto Mazda mx-6 w troszeczkę innej budzie.Także nie powinno być problemu.Nie wiem tylko jak ze skrzynią,ale z tego co się orientuję skrzynia i sprzęglo w X9 KL są inne.Dlatego sprzęglo do KL dobrej marki kosztuje w komplecie ok 1600 zl(jest wzmocnione,bylo gdzieś o tym na forum).

Pozdrawiam Martinez81
Zapraszam wszystkich miłośników aut japońskich do Klubu Japanese Fanatics. www.japanese-fanatics.com

Miłośnik prawdziwej motoryzacji – wróg pseudo-ekologii
Forumowicz

Od: 27 gru 2007, 22:59
Auto: Były: Mazda 626 2.0 GD
Mazda Xedos 9 KL Manual
Subaru Impreza WRX Sports Wagon GD
Jest: MB E50 AMG

Postprzez master_nh » 11 maja 2008, 18:44

to nie dobrze jak by skrzynia nie spasowała w takim razie musze to rozebrac i zobaczyc ale dzieki i pozdrawiam
master_nh

Postprzez v6 » 2 maja 2009, 17:14

Witam. Jestem nowy w tych kręgach, więc proszę o wyrozumiałość. Millenia 2.5 KL automat -stoję przed koniecznością wymiany silnika i mam pytanie: czy pasuje silnik 2.5 od mazdy 626 lub od probe? Czy to te same silniki. Drugie pytanie: wymieniać motor, czy remontować (zgubiłem płyn chłodzący i silnik przegrzany, pracuje nierówno, spadają obroty i gaśnie jeśli nie gazuję, poza tym coś stuka i chwilowo zapala się lampka od ciśnienia oleju – myślę, że to panewka. Z góry dziękuję za porady
Początkujący

Od: 1 maja 2009, 19:16
Auto: Mazda Millenia 2.5 V6 auto KL

Postprzez bazyl wspaniały » 2 maja 2009, 19:12

v6 napisał(a): czy pasuje silnik 2.5 od mazdy 626 lub od probe?

Praktycznie tak, ale nie obejdzie się bez paru przerubek.

v6 napisał(a):wymieniać motor, czy remontować

za 2,5tyś kupisz silnik prawdopodobnie w dobrym stanie. Za 3 tyś wyremontujesz stary i będziesz wiedział że jest ok na dłuuuugi czas. Ja obstawiał bym to drugie. Oczywiście znaczenie ma kto ten silnik wyremontuje. Pisz do Wiesiek5 z forum http://forum.mazdaspeed.pl/profile.php? ... ile&u=2732
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535

Postprzez v6 » 2 maja 2009, 21:12

Dzięki za radę i optymizm. Mechanik, który słuchał silnika i wie o akcji związanej z awarią doradził wymianę silnika ze względu na koszt. Naprawa u niego to 5-6tyś.zł. Ja też trochę się zorientowałem w cenach części i dla pewności to musiałbym robić generalny remont a auto ma jeszcze kilka bolączek (skrzynia wyje jak wiatr w rurę przy dużych prędkościach auto nie chce przekroczyć 180km/h i wtedy to wycie narasta, gdy zatrzymuje auto na hamulcu i jest włączony bieg to samochód zachowuje się jak na półsprzęgle- obroty spadają a silnik się trzęsie). Trochę się naciąłem na tego sprzedawcę i kupiłem pochopnie a to już trzecie auto w tym roku i każde przegrzane z błahych powodów a konsekwencje już nie błahe. Wydaje mi się, że najlepszym finansowo rozwiązaniem jest zakup dawcy np. anglika i przełożenie z niego kompletnej skrzyni z silnikiem a reszta może się przydać, skoro nie łatwo o części do millenii. Wątpię, czy za 3 tyś. da się ożywić to piękne auto. CHYBA WPIERW PÓJDĘ DO PSYCHOLOGA a potem do wróżki.

Edit:02 maja 2009 21:39
bazyl wspaniały napisał(a):
v6 napisał(a): czy pasuje silnik 2.5 od mazdy 626 lub od probe?

Praktycznie tak, ale nie obejdzie się bez paru przerubek.

v6 napisał(a):wymieniać motor, czy remontować

JAKIE PRZERÓBKI I PRZY KTÓRYM SILNIKU ? OD MILLENII TRUDNO O SILNIK, OD X9 JUŻ PRĘDZEJ A NAJŁATWIEJ O SILNIK OD 626. KTÓRY Z SILNIKÓW MOGĘ WSTAWIĆ BEZ CUDOWANIA. Myślę o wstawieniu silnika razem ze skrzynią i nawet manualną ale Millenia ma tylko automat, więc myślę o 626. nie wiem tylko czy to jest realne. chcę aby to funkcjonowało. [/list]

Edit by radar88
Początkujący

Od: 1 maja 2009, 19:16
Auto: Mazda Millenia 2.5 V6 auto KL

PostTen post został usunięty przez radar88 6 wrz 2011, 17:01.
Powód: Post pod postem

Postprzez Italiano » 3 maja 2009, 11:46

v6 napisał(a):Jestem nowy w tych kręgach, więc proszę o wyrozumiałość.

Ale mogłeś chociaż użyć opcji "Szukaj". Jest już temat odnośnie swapu dlatego przenoszę.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez bazyl wspaniały » 3 maja 2009, 14:56

v6 napisał(a):JAKIE PRZERÓBKI I PRZY KTÓRYM SILNIKU

Sterownik silnika w X9/Millenii jest inny niż w KL 626, inne sprzęgło więc i pewnie koło zamachowe inne...
Jasny gwint, dostałeś linka do Wieśka więc pytaj jego, co się tu ludzie będą rozpisywać kiedy on na co dzień w tym grzebie i wie co i jak.
v6 napisał(a):Mechanik, który słuchał silnika i wie o akcji związanej z awarią doradził wymianę silnika ze względu na koszt. Naprawa u niego to 5-6tyś.zł.

Zmień mechanika bo ten cię oszukuje <lol> .
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535