EDIT BY MOD: Poprawiłem Opis, nastepnym razem postaraj się o pełne nazewnictwo Tematu/Opisu. Wzór w Regulaminie.
Pokrętło od temperatury nie reaguje.
Witam wszystkich forumowiczów. Mój problem dotyczy pokrętła temperatury w Xedos 9 2.5 V6 z 1999roku. Nieidzie nim ustawić temperatury, ustawiona jet tem 22 stopnie i ani w dół ani w góre pokrętło niereaguje. MOże ktoś miał podobny problem i wie gdzie diabeł siedzi??? Jako ciekawostkę to powiem jeszcze że gdy na dworze jest mróz to auto przy tej tem tj 22 stopnie to grzeje jak szalone a gdy tylko na dworze temp jest w plusie to auto chwile pogrzeje i całkowicie przestaje grzać. Po podłączeniu do komputera zapisuje się błąd czujnika temperatury zewnętrzej i stąd te problemy -tak twierdzi elektryk. Jednakże może ktoś miał z takim czymś do czynienia i mógłby mi pomóc, będe wdzięczna za każdą podpowiedż. A jeżeli to faktycznie ten czujik to gdzie on jest zlokalizowany i gdzie go szukać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
EDIT BY MOD: Poprawiłem Opis, nastepnym razem postaraj się o pełne nazewnictwo Tematu/Opisu. Wzór w Regulaminie.
-
duzasia
Co pokazuje wyswietlacz po wcisnieciu przycisku AMB?
Z przodu pod rejestracja jest taka wneka w zderzaku, czujnik powinien byc gdzies przed chlodnica, taki podluzny cylinderek.
Pozdrawiam,
voytecku.
duzasia napisał(a):A jeżeli to faktycznie ten czujik to gdzie on jest zlokalizowany i gdzie go szukać
Z przodu pod rejestracja jest taka wneka w zderzaku, czujnik powinien byc gdzies przed chlodnica, taki podluzny cylinderek.
Pozdrawiam,
voytecku.
voytecku napisał(a):Co pokazuje wyswietlacz po wcisnieciu przycisku AMB?
Po wciśnięciu przycisku AMB wyświetla mi temperature zewnętrzną czyli tak jak dzisiaj 5 stopni w plusie.
-
duzasia
duzasia napisał(a):Po wciśnięciu przycisku AMB wyświetla mi temperature zewnętrzną czyli tak jak dzisiaj 5 stopni w plusie
Tzn ze czujnik temperatury zewnetrznej nie jest uszkodzony i Twoj elektryk sciemnia.
Najprawdopodobniej uszkodzony jest uklad sterowania nawiewami i klimatyzacja (to takie z pokretlem). Dla pewnosci powciskaj przyciski MODE, OFF, A/C, ten z wiatraczkiem i ten z obiegiem – sprawdz czy i co zmienia sie na wyswietlaczu.
Pozdrawiam,
voytecku.
Tzn. tak przyciski wszystkie działają w 100% i pokazują wszystko tak jak powinny, klimatyzacja działa, nawiewy działają , komputer pokładowy pokazuje wszystko prawidłowo jedyne co to to przeklete pokrętło stoi na 22 stopnie i ani w dół ani w górę nie reaguje- czarna magia
Ten cały sterownik miałam wyjęty i dałam do elektonika na sprawdzenie i stwierdził że tam niema prawa się nic posuć ponieważ on działa na zasadzie fotokomórki, a jednak cos wysiadło i nikt nieumie zdiagnozować co. Ludzie ręce rozkładają jak widzą takie cuda nauki i to zarówno mechanicy samochodowi jak i elektrycy- wiem to już z doświadczenia bo to już mój trzeci Xedos i jaktylko cos wysiądzie to zgadują i zgadują i tak niemogą dojść do szczału, nawet serwis mazdy w jednym Xedosie diagnoze stwierdzał połtora miesiąca, więc to już mówi samo za siebie
I gdzie tu szukać przyczyny??? Teraz mi to nieprzeszkadza, bo auto grzeje ,ale na lato potrzebna bedzie klima a przy 22 stopniach to ona tylko bedzie dmuchała ciepłym powietrzem, czyzby anomalia spotkała moje auto???? Może ktoś coś jeszcze doradzi, stwierdzi.....
Pozdrawiam duzasia
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam duzasia
-
duzasia
duzasia napisał(a):ale na lato potrzebna bedzie klima a przy 22 stopniach to ona tylko bedzie dmuchała ciepłym powietrzem
Nie. Będzie dmuchać zimnym ... bo to nie temperatura powietrza nadmuchiwanego, a zadeklarowana temperatura wnętrza.
Może samo pokrętło jest uszkodzone w takim razie ?
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
Witam forumowiczów,pomóżcie bo u mnie grzeje jak cholera
mam ten sam problem w xedosie tez z 99 roku.Pokrętło od ustawiania temperatury nie dziala,poza tym wszystkie funkcje panelu są sprawne.Wiecie moze czy ktos naprawia takie panele,dodam ze jestem z łodzi.pozdrawiam
- Od: 31 sty 2011, 15:11
- Auto: Xedos9 2.0 V6 99r.
Ja myślę że to działa na tej samej zasadzie co w X6, plastik się obrabia i pokrętło nie działa (nie styka), w temacie CA jest coś na ten temat, myślę że na 95 chodzi dokładnie o to samo.
Pozdrawiam,
radar88
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Przeszukałem forum CA i znalazłem kilka watków na ten temat w tym fotorelację z naprawy pokretła.z tego co widziałem to w X9 działa to na innej zasadzie.rozebrałem panel na czynniki pierwsze i okazuje sie ze sa tam trzy czujniki,rozmieszczone na kształt trojkata,przechodzi przez nie ząbkowana krawedz pokretła,to działa chyba na zasadzie wiazki światła,tak jak kolezanka pisała na zasadzie fotokomórki..w X6 chodzi o blaszki które mogą sie nie stykać przez zużywający sie plastik..powiem ze po twoim poscie radar88 myslalem ze to moze byc to,ale niestety
Muszę kupic cały panel..szukałem na allegro ale na razie nie ma nic..w Łodzi na gerberowej mają same angliki a od nich nie pasuje dodam ze to chyba jedyny szrot w łódzkiem który ma na stanie xedosy9.Moze ktos z was wie gdzie kupie taki sterownik,albo ktos ma na sprzedaż? 
Wiesiek5 będzie miał, ja mam ale od anglika więc też się nie zda.Chociaż nie wiem czy się coś nie da pokombinować z tym ustrojstwem, nie rozbierałem tego więc nie wiem, a chwilowo czasu też brak aby się pobawić z czymś takim.
Szukaj na allegro X9 na rozbiórkę to myślę że znajdziesz.
Pozdrawiam,
radar88
Szukaj na allegro X9 na rozbiórkę to myślę że znajdziesz.
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
O dzwoń tam bo cała madziucha jest na części, jak by tam nie miał to napisz mi pw o numer to Ci podam
]
-
Kamil
No więc miłego użytkowania sink a jak będziesz się wybierał w moje strony to możesz wziąć ten swój zepsuty i podskoczysz do nas do Giżycka to znajomy który też lata xedosem 9 naprawi ci go bo jest elektronikiem
odezwiesz się do mnie i sprawę załatwimy 
- Od: 20 sty 2011, 17:50
- Auto: Xedos 9 2.5 V6 1996r.
Jak bede w pobliżu to na pewno odezwe sie
wiesz co slaperek? wszystko działa w panelu ale teraz zobaczyłem ze jak odpalam samochód albo właczam same światła to gaśnie mi głowny wyswietlacz,wyłączam i wszystko gra..jakies zwarcie sie chyba robi,bo przyciski nie sa tez podswietlone..jutro zobacze o co tam chodzi..