Trzaski z układu klimatyzacji (TA)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez piecia » 18 kwi 2013, 20:08

no i skarbonka obudziła się na wiosnę ... dzień po wymianie pasków i łożyska napinacza przyszedł czas na klimę:(
klima chłodzi, po włączeniu a/c z pod maski dźwięk jakby silnik był obciążony, żadnych pisków stukotów etc, po 10 minutach jazdy na klimie po przekroczeniu 1,5k obrotów straszliwy trzask, obroty spadają trzask ustaje, obroty wchodzą powyżej 1,5k i znowu trzask ...
Teraz jeżdżę na wyłączonej klimie ... ale nie po to ona jest :) tak czy siak pojadę do warsztatu od klim bo sam nie nabiję instalacji ... ale proszę o sugestie co to może być, a co nie żebym nie zostawił u gości 5k PLN, a może głupota którą mogę naprawić/zdiagnozować sam?

dodam że jak nie było paska to pokręcałem sobie kołem klimy:
zewnętrzne bez oporów, wewnętrzne jakby skakało co 1/3 obrotu ponadto żadnych luzów i hałasów

Dodano:
Z układu wyciągnęli 350 czynnika i 0 oleju ... chyba czas na sprężarkę klimy :(
ma ktoś może po regeneracji?

Dodano:
Czy da się zrobić swap sprężarki klimy z xedos6 2.0 do xedos9 2.3? na oko jedyna różnica to sprzędło (szerokość paska)
Forumowicz

Od: 23 wrz 2012, 17:39
Auto: Xedos9 2,3i Miller AT 1999