Problem z pompą i światłami xedos9

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez tomek1015 » 24 paź 2011, 17:28

Witam. Posiadam xedos9 98r 2.0. Ostatnio zauważyłem ze nie mam przedniego lewego swiatła i ze bardzo nagrzewa sie przełacznik od świateł. Okazało się ze kabel jest naderwany wiec gdy go ruszyłem i swiatło bylo ale tylko przez czwile. W pewnym momencie cos cykneło i przekaznik sie wyłaczył a przełacznik od swiateł sie lekko nadtopił. Po właczeniu przełacznika świateł nie słychac przekażnika. Do tego chciałem odpalic samochód i okazało się że nie załącza pompy...więc wcisnąłem się do bagażnika, zdjąłem dekielek, wypiąłem kostkę od pompy sprawdziłem napięcie ktore jest 11,37V. wziąłem kabelek i załączyłem przekaznik od pompy przez złącze diagnostyczne....dalej nic... Dopiero po podłączeniu kabli bezpośrednio od akumulatora (napięcie 12.4) na krótko pompa zaczęła działać.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie... Już nie wiem za co się brac. Pomocy.
tomek1015

Postprzez radar88 » 24 paź 2011, 18:54

Zapewne przekaźnik nie zaskakuje i zasilanie nie idzie do listwy wtryskowej. Sprawdź bezpieczniki.Do wymiany masz krzyżak (tak to się chyba fachowo nazywa) i sprawdź dokładnie instalację el, miernik i do dzieła.

Uzupełnij profil o miejscowość i o pojazd.

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez tomek1015 » 24 paź 2011, 19:36

Dokładnie tak jest. Przekażnik nie zaskakuje po włączeniu zapłonu, dopiero jak go włączę przez złącze diagnostyczne. Co to jest "krzyżak"? Prawie każdy bezpiecznik pod maską jest pokryty takim zielonym nalotem. Czy na drodze od przełącznika świateł do przekażnika jest jakiś bezpiecznik? wszystkie sa sprawne...
tomek1015

Postprzez radar88 » 26 paź 2011, 18:16

Bezpieczniki masz:
1)Pod maską (FUSE BOX)
2)kolo lewej nogi od strony kierowcy (mała klapka)

To że mają zielonkawy nalot to nic złego, miedź się utlenia i dla tego masz taki kolor.

Krzyżak : to jest to gdzie masz włącznik świateł,kierunków, wycieraczek(o ile to się tak dokładnie nazywa).

tomek1015 napisał(a):Czy na drodze od przełącznika świateł do przekaźnika jest jakiś bezpiecznik?

Z tego co ja pamiętam to nie ma i być nie powinno.
Schemat elektryki do millenii masz tu w dziale do pobrania.

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Postprzez tomek1015 » 27 paź 2011, 19:06

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przekażniki w FUSE BOX, były ok. Zaprowadziłem samochód do elektryka. Przyczyną był krzyżak, gdzieś na kablu stracił masę i dlatego nie podawał prądu do przekażnika od świateł. Tylko nie rozumiem dlaczego odłączało mi pompę paliwa. Wielki usmiech na twarzy gdy samochód odpalił i światła działają tylko dzięki elektrykowi. Mozna dalej cieszyc sie jazda. Autko śmiga, wszystko działa. Dzięki za pomoc.
tomek1015

Postprzez radar88 » 27 paź 2011, 21:17

Dobrze że wszystko się wyjaśniło <spoko> to najważniejsze ;)
Oczywiście namawiam Cię do korzystania z naszego forum oraz do dołączenia do naszej małej grupki posiadaczy (TA) Xedosa 9.
Szerokości i przyczepności.

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator