Dziwny problem z zegarkiem w X9

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez superfarciarz » 18 sty 2012, 22:31

Witam. Mam problem z najpierw mrugającym i gasnącym wyświetlaczem nad gałką temperatury. Po pewnym czasie zapala się ponownie i znowu gaśnie wcześniej mrugając. Proszę o pomoc w ustaleniu diagnozy.pozdrawiam
superfarciarz
 

Postprzez radar88 » 18 sty 2012, 22:35

Łączę temat z odpowiednim....proszę używać szukaj.... i proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu: viewtopic.php?f=154&t=16757

Pozdrawiam
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 24 kwi 2009, 19:24
Posty: 5504 (21/25)
Skąd: Częstochowa/Teklinów ŚL
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez Marek 161BD081 » 19 sty 2012, 13:42

superfarciarz napisał(a):Witam. Mam problem z najpierw mrugającym i gasnącym wyświetlaczem nad gałką temperatury. Po pewnym czasie zapala się ponownie i znowu gaśnie wcześniej mrugając. Proszę o pomoc w ustaleniu diagnozy.pozdrawiam

Wyświetlacz się po prostu chyba "kończy" tak więc czekają cię poszukiwania działającej używki.

Powodzenia!

P.S. Uzupełnij profil.
161 BD 081 26.425 & 27.555 MHz USB
Madzia 323F BA Z5
Madzia Xedos 9 KL '01
Hondzia VT500C '84
Dział BA/BH
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 28 lut 2009, 22:05
Posty: 5002 (33/86)
Skąd: Chełm
Auto: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez Wodzu » 28 sty 2012, 23:19

Marek 161BD081 napisał(a):Jak będę miał zegarek do testowania to zobaczę co z niego dałoby się zrobić bo nie ukrywam ale chciałbym aby pracował w systemie 24h :)

Da sie to zrobic ale trzeba by zmusic licznik odpowiadajacy na godzine do prac w zakresie 0-24h licznik jest na 100 w scalaku na plytce zegarka. To co tobie sie stalo to licznik zapamietal jakas liczbe pocztakowa i uznal ze to jest dla niego godzina poczatkowa i pracowal wg niego normalnie. Taka moja teoria
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez zibi626 » 16 mar 2012, 14:42

<pomocy> <pomocy>

Panowie, o ile w zimie wyświetlacz świecił aż do momentu rozgrzania się (??) czyli jakieś 20 minut od momentu odpalenia silnika, tak teraz kiedy na polu jest z 15 stopni jest to jedynie zamruga przy przekręceniu kluczyka i gaśnie :(

Co robić? Czy da radę to jakoś naprawić czy w grę wchodzi li tylko wymiana na jakiś inny no i czy przy założeniu że "nowy" wyświetlacz jest sprawny będzie działać jak należy czy będzie gasnąc bo japońce źle nagrzewnice poprowadzili ?? :|

P.S. dla ciekawskich – cena wyświetlacza w ASO Kraków Emil Frey to jedynie 4300 pln – nie wiem kto i na jakiej podstawie ustala ceny,ale powinno się go pod pluton <killer>
W ASO Mazdy Anndora pani w ogóle nie miała w swoich rysunkach wyświetlacza :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2006, 18:54
Posty: 796
Skąd: Kraków
Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24

Postprzez Marek 161BD081 » 16 mar 2012, 15:06

Raczej rozglądaj się za używką.
Problem z tego co słyszałem stanowi sam wyeksploatowany i niezbyt szczelny sam wyświetlacz VFD.
161 BD 081 26.425 & 27.555 MHz USB
Madzia 323F BA Z5
Madzia Xedos 9 KL '01
Hondzia VT500C '84
Dział BA/BH
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 28 lut 2009, 22:05
Posty: 5002 (33/86)
Skąd: Chełm
Auto: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez fido1234 » 15 maja 2012, 13:18

Witam mam problem z wyświetlaczem głównym problem pojawił się po wymianie silnika wyświetlacz nie działa wyświetla tylko godzinę ale nawet nie można jej ustawić bo nie reaguje wszystko działa klimatyzacja nawiewy ale jest ciemność proszę o pomoc mazda milenia s 2.5 v6 1995rok pozdrawiam
fido1234
 

Postprzez zibi626 » 15 maja 2012, 13:21

fido1234 napisał(a):wyświetlacz nie działa wyświetla tylko godzinę ale nawet nie można jej ustawić bo nie reaguje


To znaczy że świeci tylko gaśnie po jakimś czasie? W Millenii masz tylko godzine i ustawienie nawiewu – komputer jako taki (spalanie chwilowe i L/100 oraz to ile przejedziemy na baku) jest tylko w Xedosach 9
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2006, 18:54
Posty: 796
Skąd: Kraków
Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24

Postprzez fido1234 » 15 maja 2012, 13:25

wcześniej świecił pokazywało temperaturę jaką ustawiam kierunki nawiewu a teraz tylko zegarek widać
fido1234
 

Postprzez amraam23 » 4 gru 2012, 01:44

Problem polega na tym ze gaśnie wyświetlacz
Nie zależnie od temperatury otoczenia, czy pada czy nie, zawsze tak samo. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce przy zimnym aucie wszystko normalnie działa. Po pewnym czasie 5,10,15 min wyświetlacz zaczyna mrugać i się wyłącza całkowicie, po pewnym czasie tj. 10-20 min załącza się spowrotem i już nie gaśnie w ogóle. W mieście jest to dokuczliwe bo sie robi krótkie trasy wiec jak już zgaśnie to może się zdarzyć się zapalić do zakończenia trasy, jest to uciążliwe gdyż średnie spalanie zawsze wypada zaniżone
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 gru 2011, 22:47
Posty: 41
Skąd: Warszawa/Opole
Auto: Mazda Xedos 9 2.3 98'

Postprzez radar88 » 4 gru 2012, 19:37

amraam23 napisał(a):amraam23

Możesz używać opcji szukaj która znajduje się na dole każdego działu ?? Please :]
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 24 kwi 2009, 19:24
Posty: 5504 (21/25)
Skąd: Częstochowa/Teklinów ŚL
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez deonimax » 9 gru 2013, 20:05

Witam szanownych klubowiczow mam pytanko albo dwa:
czym moze byc spowodowane gasniecie czasami wyswietlacza komputera w xedos9 2.5 po czasie wlacza sie ponownie a samochod ciagle dziala bez zarzutu.
Jak nazywa sie ta czesc w zawieszeniu [jakim?] do ktorej przymocowany jest stabilizator slyszalem ze nerka bo musze wymienic.
Do czego sluzy maly wyswietlacz po lewej stronie zegarow u mnie nie dziala lub jest tylko atrapa ale widzialem na fotkach ze cos sie tam swieci.
Jakie najlepiej kable i swiece najlepiej kupic.
Początkujący
 
Od: 5 sie 2013, 09:54
Posty: 19
Auto: MAZDA XSEDOS 9 2.5 V6 1998 MANUAL

Postprzez Dymian » 10 gru 2013, 13:15

Tak na dobrą sprawę wszystko by się znalazło na forum.
*spr podłączenie wtyczki czy łączy ok- jak nie to oddaj do "przelutowania" lub kup drugi bo są tanie
*ciężko po Twoim opisie nazwać- przynajmniej dla mnie.
*jest od immo- jak przekręcasz kluczyk to się autko z kluczykiem zapala
* ja mam kable ngk a świece wymieniam dopiero na wiosnę, więc wtedy się wypowiem.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 cze 2013, 19:33
Posty: 588 (0/1)
Skąd: Lubelskie
Auto: był: Xedos 9, 2,5v6, 2002
Jest Phaeton.

Postprzez ProboszczV6 » 10 gru 2013, 14:40

z wyświetlaczem j.w. , może też sam wyświetlacz nawalać.
tuleje przelotowe stabilizatora, kupuje się same gumy, metalowe obejmy się odkręca i guma zejdzie bez problemu, może sie okazać że mimo nowej gumy będzie nadal stukało, wtedy taśma izolacyjna i rzeźba :D
kontrolka od immobilizera po lewej stronie powinna świecić przy odpalaniu silnika, jeśli nie świeci to najpewniej masz spaloną żarówkę, w starszych modelach z roku 95 może tam nic nie być,
świece Denso, kable dowolne, z tym że jeśli masz dobre kable oryginalne, nie mają przebić co łatwo sprawdzić, to nie ma sensu ich wymieniać na nowe. Oryginalne fabryczne kable jeśli ktoś ich nie potnie albo nie przegrzeje izolacji potrafią sie trzymać 15 i więcej lat.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
#R
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2011, 21:06
Posty: 1244 (0/15)
Skąd: Łękawica/Żywiec/Bielsko
Auto: Mazda Xedos 9 KJ-ZEM brilliant black
Ford Probe GT ( 2.5 V6 KL )

Postprzez deonimax » 12 gru 2013, 10:25

Dziekuje bardzo widze ze na fanach zakochanych w MADZI mozna polegac
Początkujący
 
Od: 5 sie 2013, 09:54
Posty: 19
Auto: MAZDA XSEDOS 9 2.5 V6 1998 MANUAL

Postprzez Dissaster » 3 mar 2019, 05:58

Witam wszystkich mam problem z komputerem pokładowym a mianowicie po około godzinie jazdy wyświetlacz komputera zaczyna migac a po kilku minutach gaśnie całkiem. Wymieniłem wyświetlacz na inny, z mojego starego xeda lecz dalej to samo, jakieś porady ?
Początkujący
 
Od: 1 kwi 2017, 16:45
Posty: 8
Skąd: Głogów
Auto: Mazda Xedos 9 2.5L V6 167 km. 1999r.

Postprzez ProboszczV6 » 4 mar 2019, 19:55

Sprawdź zasilania wyświetlacza, zgodnie ze schematem dostępnym na forum. Może być też tak, że oba wyświetlacze są niesprawne.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
#R
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2011, 21:06
Posty: 1244 (0/15)
Skąd: Łękawica/Żywiec/Bielsko
Auto: Mazda Xedos 9 KJ-ZEM brilliant black
Ford Probe GT ( 2.5 V6 KL )

Postprzez Dissaster » 6 mar 2019, 01:35

Ten co zamontowalem jest w 100% sprawny bo w drugiej mazdzie działał bez zarzutu, jak znajdę chwile obczaje te podłączenie.
Początkujący
 
Od: 1 kwi 2017, 16:45
Posty: 8
Skąd: Głogów
Auto: Mazda Xedos 9 2.5L V6 167 km. 1999r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 929 / Xedos 9