Pytanie w zwiazku z założeniem klimatyzacji
Witam forumowiczów! Posiadam xedosa 9 z 96r 2.0 v6. Znalazłem klime tylko, że z silnika 2,5 i pytanie teraz brzmi czy będa pasowały chłodnice, węże itp, a oprócz tego najważniejsze pytanie czy jest potrzeba zmiany deski rozdzielczej??Prosze o jak najszybsza odpowiedz 
- Od: 29 lip 2010, 20:57
- Auto: XEDOS 9
Chwila a czy przypadkiem nie posiadasz klimatyzacji u siebie
Wydaje mnie się że klimę miały wszystkie X9 (jak się mylę proszę mnie poprawić). Jeżeli posiadasz przycisk A/C to robotę masz z głowy 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Najbiedniejsze wersje X9 były z silnikiem 2,0V6 m.in. bez szyberdachu, ale klimatyzacja była standardem w generacji TA.
Dobrze myślałem że każdy X9 miał klimę,więc kolego robotę masz z głowy
]
-
Kamil
Klima w X9 to podstawowy standard wiec nie wiem czy kolega lega636 nie widzi na panelu nawiewu klawisza z napisem A/C
a pod maska na chlodnicach dodatkowego wentylatora lub sprezarki w okolicy alternatora albo dodatkowych przewodow od czynnika klimy... no coz moze sa cuda i jakies inne biedniejsze wersje... pod maska specjalista nie trzeba byc aby ujrzec klawisz A/C wewnatrz

Janusz626 napisał(a):no coz moze sa cuda i jakies inne biedniejsze wersje...
Mam kilka naście katalogów na temat X9 i Millenia i każdy podaje, że klimatyzacja jest standardem
lega636, możesz zrobić fotkę komory silnika i panela sterowania nawiewami?
pozdrawiam,
Dawid
mckoper napisał(a):Mam kilkanaście katalogów na temat X9 i Millenia i każdy podaje, że klimatyzacja jest standardem
voytecku napisał(a):Widzialem kiedys X9 KF bez halogenow i bez klimatyzacji. W kazdym razie nie mial przycisku AC na panelu.
...no to ja sie nie bede spieral ze kolega lega636 moze miec racje, nic tylko czekac na jego zapewnienia i moze foto...

Ja wiele rozumiem,że xedos 6 z 92 nie ma klimy bo takiego widziałem,mogę zrozumieć że X9 z początku produkcji być może nie miały klimy...ok rozumiem,rozumiem też że niektóre X9/Miller nie miały skóry tylko welur...ok do przyjęcia lecz nie za bardzo mnie się chce wierzyć że X9 z 1996 r nie posiada klimy,mój egzemplarz jest z 1993 i ma wcześniejsza moja mazda z '98 również miała,kumpel miał 1995 i również miał...Następna sprawa/pytanie
Jeżeli nie ma klimy to jak jest ułożony pasek klinowy(silnik KL czy KF ma taki sam układ) skoro idzie on przez sprężarkę,alternator,napinacz i do koła zamachowego(jeżeli źle napisałem proszę o poprawę) zamiast sprężarki jest 6 koło zapasowe
Przepraszam lecz nie wyobrażam sobie X9 bez klimy,może kolega potwierdzi zdjęciem,jeżeli taki model ma to mamy rodzynka
Pozdrawiam
Przepraszam lecz nie wyobrażam sobie X9 bez klimy,może kolega potwierdzi zdjęciem,jeżeli taki model ma to mamy rodzynka
Pozdrawiam
]
-
Kamil
to mamy rodzynka
Parę miesięcy temu szukałem X9 i przeglądając ogłoszenia trafiałem na dużą ilość X9 bez klimy i nie tylko z silnikami 2.0 ale i 2.5, tak że nie jest to rodzynek.
Oto dwa przykłady:

ta druga ma klimatyzację, a ta pierwsza ma nie opisane, więc albo wymontowana albo nie sprawna 
Millenia 1995 ma klimę widać aluminiowe rurki w komorze silnika
http://otomoto.pl/mazda-xedos-9-millenia-C16250791.html
Co do drugiej to przypuszczam że tak jak pisze kolega Siwus ma lecz nie wpisaną.
Więc jeżeli nie ma klimy to jak ma pasek klinowy założony?? Pytam z czystej ciekawości
Pozdrawiam

Co do drugiej to przypuszczam że tak jak pisze kolega Siwus ma lecz nie wpisaną.
Więc jeżeli nie ma klimy to jak ma pasek klinowy założony?? Pytam z czystej ciekawości
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Chyba jednak są xedosy 9 bez klimatyzacji, nie wiem na jaki rynek one wychodziły:
http://moto.allegro.pl/piekna-mazda-xed ... 40960.html
na panelu nie widać przycisku A/C a w jego miejscu i obok sterowanie szybkością dmuchawy.czyli nawiązując do tego
bedzie sporo grzebania w tym przypadku włącznie z wymianą panela w desce rozdzielczej
pozdrawiam!

na panelu nie widać przycisku A/C a w jego miejscu i obok sterowanie szybkością dmuchawy.czyli nawiązując do tego
lega636 napisał(a):Witam forumowiczów! Posiadam xedosa 9 z 96r 2.0 v6. Znalazłem klime tylko, że z silnika 2,5 i pytanie teraz brzmi czy będa pasowały chłodnice, węże itp, a oprócz tego najważniejsze pytanie czy jest potrzeba zmiany deski rozdzielczej??Prosze o jak najszybsza odpowiedz
bedzie sporo grzebania w tym przypadku włącznie z wymianą panela w desce rozdzielczej
pozdrawiam!
Millenia 1995 ma klimę widać aluminiowe rurki w komorze silnikahttp://otomoto.pl/mazda-xedos-9-millenia-C16250791.html
Gdzie są te rurki od klimy bo nie widzę???
nie wprowadzam w błąd
Lefty_X9 to chyba nie jest aż taki duży powód aby sie zbijać
Chwila faktycznie są gumowe...przepraszam za wprowadzenie w błąd...za duży syf pod maską...lecz czo można oczekiwać za nie całe 3kzł ja miałem dokładnie tak samo nawet aluminiowe wężyki były czarne
Sorka za błąd...więc stwierdzę że roboty sporo,chłodnica,rurki alu,wymiana panelu środkowego,zapewne wiązka kabli,odgrzybianie nabicie... nie wiem czy nie trza będzie coś przerabiać pod konsolą... nie wiem czy się aż tak bardzo opłaca,kilma dobra rzecz – fakt lecz jak nie masz duuuużo czasu to chyba bym nie brał się.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
]
-
Kamil
Były (i pewnie są) X9 bez klimy.
Zamiast A/C i "wentylatorka" na konsoli były strzałki sterowania nawiemwem: mocniej lub słabiej. Była taka konsola na allegro ale już nie mogę znaleść. W kółku niebył przycisku AUTO z diodą. Pokrętło sterowało tylko ciepłe-zimne.
Co do szyberdachu to sporo xedów nie ma szybra mimo bogatego pozostałego wyposażenia. Kudłaty z forum ma wypasionego X9 i szybra brak.
Halogeny też czasami nie występowały. Wsio zależy od rynku zbytu.
Na chorobę klima użytkownikowi północnej Kanady albo Norwegii?
Zamiast A/C i "wentylatorka" na konsoli były strzałki sterowania nawiemwem: mocniej lub słabiej. Była taka konsola na allegro ale już nie mogę znaleść. W kółku niebył przycisku AUTO z diodą. Pokrętło sterowało tylko ciepłe-zimne.
Co do szyberdachu to sporo xedów nie ma szybra mimo bogatego pozostałego wyposażenia. Kudłaty z forum ma wypasionego X9 i szybra brak.
Halogeny też czasami nie występowały. Wsio zależy od rynku zbytu.
Na chorobę klima użytkownikowi północnej Kanady albo Norwegii?

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."