Licznik wymiana na poliftowy
Z tego co czytałem to raczej operacja się nie uda ponieważ po 2000 roku zastosowana została szyna CAN i kilka sygnałów do i z licznika właśnie odbywa się po przez tą magistralę.Nie jestem tego pewien ponieważ dowiedziałem się tego od znajomego elektronika który zajmuje się naprawami samochodów.ak będziesz miał wiązkę to zobaczysz organoleptycznie czy jest taka różnica.A po drugie bez schematu z polifta nawet nie podchodź chyba że masz dużo PLN w kieszeni lecz to jest tylko moje zdanie.Też chciałem włożyć taki licznik lecz jak poczytałem popytałem to szybko zszedłem na ziemię i zaprzestałem kombinacji naprawdę gra nie warta świeczki.POWODZENIA
-
tygrys36
dzisiaj kombinowałem z podłączeniem na (druciarnie)
bo już sie nie mogłem doczekać tych kostek i jak na razie napotkalem dwa problemy
1 podswietlenie nie działa ściemnianie jak na regulacji chciałem przyciemnić troche podświetlenie to gasło od razu obojętnie o ile sie sciemniało
2 obrotomierz jak odpaliłem silnik to od razu pokazał 7,2 tyś obr na wolnych obrotach czyli tak jak by odwrotnie
po za tym temperatura też na odwrót troche sie tym zraziłem
ten licznik to jest jedyna rzecz którą X9 po fl ma ładniejszego
1 podswietlenie nie działa ściemnianie jak na regulacji chciałem przyciemnić troche podświetlenie to gasło od razu obojętnie o ile sie sciemniało
2 obrotomierz jak odpaliłem silnik to od razu pokazał 7,2 tyś obr na wolnych obrotach czyli tak jak by odwrotnie
po za tym temperatura też na odwrót troche sie tym zraziłem
ten licznik to jest jedyna rzecz którą X9 po fl ma ładniejszego
- Od: 10 cze 2014, 21:36
- Auto: był Xedos 9 2.5 v6 KLZE jest Focus
I jak tam postęp przy liczniku tez sie przymierzam do wymiany ale czy sie da?
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
-
tygrys36
Bez schematu to raczej szukanie po omacku. Ja mam knigę do Milly ale nie mam czasu na to aby siąść i czytać
Pewnie na święta się tym zajmę.
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
[quote="tygrys36"]Amasz może schemat licznika tego po fl
Nie robiłem metodą prób i błędów
ale dzisiaj wpadłem na inny pomysł zmienić podświetlenie ori na biało czerwone i przyciemnić szybke licznika folią dało by to podobny efekt jak w liczniku po fl
Nie robiłem metodą prób i błędów
ale dzisiaj wpadłem na inny pomysł zmienić podświetlenie ori na biało czerwone i przyciemnić szybke licznika folią dało by to podobny efekt jak w liczniku po fl
- Od: 10 cze 2014, 21:36
- Auto: był Xedos 9 2.5 v6 KLZE jest Focus
Kamil daj scan jak możesz tego licznika porownam z naszym zobacze czy da radę
-
tygrys36
tygrys36 napisał(a):ponieważ po 2000 roku zastosowana została szyna CAN i kilka sygnałów do i z licznika właśnie odbywa się po przez tą magistrale
no właśnie nie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
sygnał obrotów jest podany tak jak w starym,
wskaźniki temperatury i paliwa tak samo,
kontrolki tak samo,
inaczej podane jest zasilanie ale do ogarnięcia,
jedyny problem jest z sygnałem prędkości, zależnie od rocznika można to podłączyć łatwo(najpewniej) lub dość trudno.
Rozpracowałem już obie wiązki i wszystkie sygnały, teraz czekam na cieplejsze dni żeby rozebrać deskę i wszystko podłączyć.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
Jak już wszystko będzie ogarnięte i opracowane w prosty sposób to podejrzewam że dużo osób to może zrobić samodzielnie u siebie
Ale niestety tylko w A/T bo są te kontrolki na środku 
chyba jeb*a Ci uszczelka pod gofrem... pa jak się dymi...
Ja ma schematy i wszystko, licznik,wiązki, obie książki ale co z tego jak mam remont, to raz, dwa że jest zimno a całość leży w garażu, trzy czarna stoi i czeka na ciepłe dni aby wymienić zamki i stacyjkę, cztery bordowa stoi w garażu więc nie ma miejsca...Jednym słowem masakra...
]
-
Kamil
Zobaczymy może się coś będzie dłubać 
]
-
Kamil
Licznik odpaliłem na stole, świeci pięknie, ściemnia się pięknie, kontrolki działają poprawnie, wskaźnik paliwa się podnosi. Teraz tylko co mam zrobić z przebiegiem, bo wyświetlił mi 102tys km a mam 205tys... ktoś umie taki licznik przeprogramować?
Niedługo będę zakładał, będę miał nocne zmiany więc auto może stać kilka dni.
Niedługo będę zakładał, będę miał nocne zmiany więc auto może stać kilka dni.
In rock we trust
In rock we trust
Podobno każdy elektronik który podłączy auto pod kompa nie powinien mieć żadnych problemów ze zrobieniem tego. Koszt to chyba około 100 złociszy, z tego co wiem.
chyba jeb*a Ci uszczelka pod gofrem... pa jak się dymi...
taaa, każdy elektronik, kompa itd, podłączenie naszych aut pod kompa zwykle nie daje żadnych efektów, mowa o przedlifcie i ogólnie nawet w polifcie nie będzie to aż tak proste, to nie VW ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Kompem pewnie udoskonalają przebiegi w nowszych modelach z szyną CAN, tam wszystko jest podłączone pod złącze diagnostyczne.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Kompem pewnie udoskonalają przebiegi w nowszych modelach z szyną CAN, tam wszystko jest podłączone pod złącze diagnostyczne.
In rock we trust
In rock we trust