Mialem kiedys podobny problem, ale z soczewkami. Szkla reflektorow byly w dobrym stanie, lecz soczewki juz zmatowialy i jazda w nocy nie nalezala do przyjemnosci. Problem rozwiazalem poprzez wymiane reflektorow na takie, w ktorych soczewki byly idealnie czyste.
Z tamtego okresu pozostaly mi dwa reflektory, jeden fabrycznie nowy a drugi uzywany. Chetnie odsprzedam ten fabrycznie nowy (oryginalny) za rozsadne pieniadze, a uzywany dorzuce do testow, jesli ktos chcialby pobawic sie nim i np rozkleic go.
Pozdrawiam,
voytecku.
Matowiejące lampy w poliftingowym X9
1, 2
Witam!
Wczoraj miałem trochę weny twórczej i wolnego czasu więc zająłem się polerką reflektorów zgodnie z tym co pisał kol. j4ku3
Używałem pasty polerskiej Farecla G3 i krążka polerskiego (gąbka) na wiertarce na min. obrotach + woda oczywiście.
Szczerze powiedziawszy nie zajęło mi to dużo czasu – może z pół godzinki wraz z przygotowaniem i umyciem ale .... efekt był SUPER!
Teraz "szkiełko" nabrało krystalicznej przejrzystości i wygląda prawie jak nowe
Ale byłem trochę zbyt leniwy i nawet nie demontowałem reflektora z autka – nie widziałem po prostu takowej potrzeby.
Fotki były robione przed samą operacją ale .... zaznaczam, że parę dni wcześniej próbowałem ręcznego czyszczenia więc obraz różnic nie jest już taki widoczny:
Przed:

I po "operacji" (akurat po myciu na myjni bo już ciemno było):

Pozdrawiam!
Marek
Wczoraj miałem trochę weny twórczej i wolnego czasu więc zająłem się polerką reflektorów zgodnie z tym co pisał kol. j4ku3
Używałem pasty polerskiej Farecla G3 i krążka polerskiego (gąbka) na wiertarce na min. obrotach + woda oczywiście.
Szczerze powiedziawszy nie zajęło mi to dużo czasu – może z pół godzinki wraz z przygotowaniem i umyciem ale .... efekt był SUPER!
Teraz "szkiełko" nabrało krystalicznej przejrzystości i wygląda prawie jak nowe
Ale byłem trochę zbyt leniwy i nawet nie demontowałem reflektora z autka – nie widziałem po prostu takowej potrzeby.
Fotki były robione przed samą operacją ale .... zaznaczam, że parę dni wcześniej próbowałem ręcznego czyszczenia więc obraz różnic nie jest już taki widoczny:
Przed:

I po "operacji" (akurat po myciu na myjni bo już ciemno było):

Pozdrawiam!
Marek
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Kosmiczne macie te lampy jakies
Ale widac w obu przypadkach ze mala polerka pomaga, a czy wewnatrz rowniez wygladaja super jak z zewnatrz
Tworzywo ma to do siebie ze nie chce sie tylko z jednej strony matowic, po wlaczeniu jak sie ogrzeja to czynniki zewnetrzne potrafia trawic powloke zewnetrzna ale w wewnatrz sterylnie tez nie jest, Toyota Avensis z lat od chyba 2002 rowniez traci na blasku z obu stron tylko ze one zolkna i swiatlo jest coraz gorsze.
U mnie na szkle widac zab czasu np. mikro odpryski ale wewnatzr widac ze soczwka juz jest szara mleczna, szklo nie koroduje ale widac osad jakis czy to co innego....
Kurcze... kupowac nowe lampy zeby byly wreszcie krystalicznie czyste....
voytecku moze wezme te stara lampe od ciebie na testy, moze sie da latwo rozkleic ale jak i w czym to umyc/wyczycic zeby bylo suuper.... ?
Ale widac w obu przypadkach ze mala polerka pomaga, a czy wewnatrz rowniez wygladaja super jak z zewnatrz
Tworzywo ma to do siebie ze nie chce sie tylko z jednej strony matowic, po wlaczeniu jak sie ogrzeja to czynniki zewnetrzne potrafia trawic powloke zewnetrzna ale w wewnatrz sterylnie tez nie jest, Toyota Avensis z lat od chyba 2002 rowniez traci na blasku z obu stron tylko ze one zolkna i swiatlo jest coraz gorsze.
U mnie na szkle widac zab czasu np. mikro odpryski ale wewnatzr widac ze soczwka juz jest szara mleczna, szklo nie koroduje ale widac osad jakis czy to co innego....
Kurcze... kupowac nowe lampy zeby byly wreszcie krystalicznie czyste....
voytecku moze wezme te stara lampe od ciebie na testy, moze sie da latwo rozkleic ale jak i w czym to umyc/wyczycic zeby bylo suuper.... ?
Janusz626 napisał(a):Kosmiczne macie te lampy jakies![]()
......
Kurcze... kupowac nowe lampy zeby byly wreszcie krystalicznie czyste....![]()
Zależy jakiej natury są te zabrudzenia na soczewce – zapewne jest ona szklana bo plastik w takiej odległości od żarówki szybko zdeformowałby się.
W takim razie pozostaje nawet woda z mydłem
Ale i tak na koniec wnętrze MUSISZ dokładnie odtłuścić aby nie zżerało powierzchni lustrzanych.
A w kwestii zmatowienia plastiku to u siebie nie zaobserwowałem abym miał zamglone od wewnątrz (pomijam soczewki, które tez nie są superprzejżyste u mnie).
Dlatego czyszczenie od zewnątrz bez rozbierania lampy przyniosło oczekiwane efekty.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Pastę i gąbkę kupisz w każdym sklepie z farbami samochodowymi – to jest najprostsze rozwiązanie 
Inna opcja to np. "Alledrogo"
Inna opcja to np. "Alledrogo"
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
zbyszeka u mojego ojca w x9 (rowniez ostatni lift) wygladalo to podobnie. Do usuniecia tej mgly uzylem Meguiars Ultimate Compound. Srodek wcieralem recznie i widac efekty. Gdybym mial maszyne to podejrzewam, ze zajeloby to max 5 min i efekt bylby idealny. Mysle, ze kazda inna pasta polerska rowniez z powodzeniem zda egzamin.
ja przynajmniej z prawej strony nie będę miał tego problemu bo mam nową lampę
ale z lewej jak narazie nic nie widać żeby matowiała 

- Od: 8 lip 2009, 23:37
- Auto: Mazda 6 2.0 TD (136KM) 2003r.
Mazda Xedos 9 2.5v6 2001r. A/T
1, 2