Klimatyzacja, czujnik ciśnienia??
Strona 1 z 1
Witam. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Xedosa 9 2.0 i mam problem z klimatyzacją.
Koło poduszki silnika na przewodzie klimatyzacji jest kostka, w której jest okienko i widać czynnik klimatyzacji i obok jest miejsce na jakiś czujnik i w moim aucie tego czujnika nie ma, jest zaślepiony śrubą i wisi kabelek.
Jak by ktoś mógł powiedzieć co to za czujnik, ewentualnie jakiś numer tego czujnika, czy może pasuje od innego modelu mazdy??
Może by miał ktoś na zbyciu taki czujnik??
Koło poduszki silnika na przewodzie klimatyzacji jest kostka, w której jest okienko i widać czynnik klimatyzacji i obok jest miejsce na jakiś czujnik i w moim aucie tego czujnika nie ma, jest zaślepiony śrubą i wisi kabelek.
Jak by ktoś mógł powiedzieć co to za czujnik, ewentualnie jakiś numer tego czujnika, czy może pasuje od innego modelu mazdy??
Może by miał ktoś na zbyciu taki czujnik??
Witam kolegę 
wpadnij jutro na spota to coś doradzimy
viewtopic.php?f=63&p=1800105#p1800105
pozdrawiam,
Dawid
wpadnij jutro na spota to coś doradzimy
viewtopic.php?f=63&p=1800105#p1800105
pozdrawiam,
Dawid
niedzwiadek833 – zmostkuj kable idące do tego czujnika i powinna klima się uruchomić.
Ale pamiętaj: praca sprężarki jak jest zbyt mało czynnika wiąże się z niebezpieczeństwem jej uszkodzenia (zatarcia) więc miej to na uwadze.
To jest czujnik ciśnienia (presostat), który blokuje uruchomienie sprężarki jak będzie zbyt małe ciśnienie czynnika – czytaj: jak czynnik Ci ucieknie przez nieszczelności
Ale z drugiej strony spotkałem się z przypadkiem, ze czynnika było już mało i skuteczność chłodzenia znikoma ale ciśnienie było jeszcze na tyle wysokie, że presostat nie blokował pracy sprężarki,
W żony 323F zastosowałem czujnik z jakiejś 626 (takie same gwinty będą chyba też i u Ciebie) i ponad rok działa bez zastrzeżeń.
Powodzenia!
Ale pamiętaj: praca sprężarki jak jest zbyt mało czynnika wiąże się z niebezpieczeństwem jej uszkodzenia (zatarcia) więc miej to na uwadze.
To jest czujnik ciśnienia (presostat), który blokuje uruchomienie sprężarki jak będzie zbyt małe ciśnienie czynnika – czytaj: jak czynnik Ci ucieknie przez nieszczelności
Ale z drugiej strony spotkałem się z przypadkiem, ze czynnika było już mało i skuteczność chłodzenia znikoma ale ciśnienie było jeszcze na tyle wysokie, że presostat nie blokował pracy sprężarki,
W żony 323F zastosowałem czujnik z jakiejś 626 (takie same gwinty będą chyba też i u Ciebie) i ponad rok działa bez zastrzeżeń.
Powodzenia!
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Jeżeli myślimy o tym samym czujniku, to u mnie też go nie było jak kupiłem xeda i też kabelek zwisał, i w ASO zapłaciłem jak dobrze pamietam ok. 400zł więc przepotwornie drogo, ale nie było wyboru bo kilma bez tego mi nie działała a nigdzie tego dostać nie można było.

- Od: 8 lip 2009, 23:37
- Auto: Mazda 6 2.0 TD (136KM) 2003r.
Mazda Xedos 9 2.5v6 2001r. A/T
Ten czujnik dostałem, jest zamontowany, tylko zostaje nabić klime, i zobaczyć czy wszystko działa.
Jak nabije klime to dam znać co i jak.
ok. czekamy

- Od: 8 lip 2009, 23:37
- Auto: Mazda 6 2.0 TD (136KM) 2003r.
Mazda Xedos 9 2.5v6 2001r. A/T
niedzwiadek833 napisał(a):Ten czujnik dostałem, jest zamontowany, tylko zostaje nabić klime, i zobaczyć czy wszystko działa.
Montaż czujnika zajął 30sek.

marpop11 napisał(a):Witam Stałem się posiadaczem mazdy 626 1.8 16V ale nie działa klimatyzacja nawet nie włącza się lampka A/C ;( patrzyłem bezpieczniki ale są dobre co to może być?
Nie wiem jak jest w 626 ale w 323 to nawet jak nie ma zamontowanej klimy to po naciśnięciu przycisku lampka się zaświeca.
Może po prostu masz spaloną lampkę?
A klima nie załącza się najczęściej ze względu na brak czynnika w układzie. Brak czynnika zazwyczaj jest w wyniku uszkodzenia/rozszczelnienia się układu – rzadko kiedy zdarza się, że tyle czynnika ucieknie przez tylko drobne nieszczelności aby nie chciało się włączać.
Na początek to pojedź do zakładu zajmującego się klimatyzacją aby sprawdzili ci szczelność układu.
Powodzenia!
Marek
P.S.1. a czy aby napewno masz zamontowaną klimatyzację?
P.S.2. To trochę nie ten dział na to zapytanie.
P.S.3. .... i uzupełnij swój profil.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
samochód kupiłem kilka dni temu to nawet nie wiem jak tam co wygląda he przejade sie do znajomego on ma taka sama to mi powie czy jest tam klima moze rzeczywiscie byc tak ze swiatełko spalone a klimy wcale moze nie byc;( he
- Od: 3 paź 2010, 07:12
- Auto: Mazda 626 1.8 16V ( 90 KM )
marpol11 jak masz klime to jak podniesiesz maskę to z lewej strony będziesz miał poduszkę silnika i jak masz klime to koło tej poduszki idą dwa aluminiowe przewody i przy samej poduszce jest zaworek do napełniania. Przewody te wchodzą do kabiny za silnikiem.
marpop11 napisał(a):okazało sie ze nie mam klimatyzacji;( byłem u mechanika i jest tylko miejsce na jej zamontowanie;(
W dziale o 323F był temat o samodzielnym montażu klimy – poczytaj go bo warto
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam.
Byłem dzisiaj napełnić klimę. Klima została nabita i jak na razie wszystko działa. Klima się załącza, sprężarka nawet sprawna. Czujnik, którego nie było, działa bez zarzutu. Podziękowania dla kolegi Dawida za pomoc i czujnik.
Zostało jeszcze sprawdzić szczelność, ale to później.
Pozdrawiam Mazdowiczów.
Byłem dzisiaj napełnić klimę. Klima została nabita i jak na razie wszystko działa. Klima się załącza, sprężarka nawet sprawna. Czujnik, którego nie było, działa bez zarzutu. Podziękowania dla kolegi Dawida za pomoc i czujnik.
Zostało jeszcze sprawdzić szczelność, ale to później.
Pozdrawiam Mazdowiczów.
Witam ponownie.
Niestety po sprawdzeniu klimy okazało się że jest przeciek.
Przeciek jest na złączy przewodu i filtra i żeby ten przeciek zlikwidować trzeba zdjąć zderzak.
Podczas wizyty w serwisie mechanik powiedział mi że jak by to rozbierać to przydało by się wymienić filtr/osuszacz. Czy faktycznie wymiana filtra jest konieczna? Może ktoś z Was wymieniał ten filtr i wie gdzie go można dostać?
W serwisie powiedzieli mi że do tego auta ciężko dostać ten filtr, a jak gdzieś się znajdzie to będzie bardzo drogi. Samo usunięcie przecieku to nie problem, ale czy potem nie będzie problemu z tym filtrem?
Pozdrawiam
Michał
Niestety po sprawdzeniu klimy okazało się że jest przeciek.
Przeciek jest na złączy przewodu i filtra i żeby ten przeciek zlikwidować trzeba zdjąć zderzak.
Podczas wizyty w serwisie mechanik powiedział mi że jak by to rozbierać to przydało by się wymienić filtr/osuszacz. Czy faktycznie wymiana filtra jest konieczna? Może ktoś z Was wymieniał ten filtr i wie gdzie go można dostać?
W serwisie powiedzieli mi że do tego auta ciężko dostać ten filtr, a jak gdzieś się znajdzie to będzie bardzo drogi. Samo usunięcie przecieku to nie problem, ale czy potem nie będzie problemu z tym filtrem?
Pozdrawiam
Michał
Z filtrem możesz mieć problem, ale z tego co pamiętam jest on dostępny.
Cena obiega koło 500zł oryginał. Zagadaj z Mckooper – on wie gdzie możesz takowy dostać.
pozdrawiam!
Cena obiega koło 500zł oryginał. Zagadaj z Mckooper – on wie gdzie możesz takowy dostać.
pozdrawiam!
sds12 napisał(a):jak się dowiesz to wklej ile chcieli bo tęz pewnie będę musiał kupić
Niestety ale tam nie mają tego osuszacza, nawet ściągnąć nie dadzą rady, tak że trzeba szukać gdzie indziej.
Jakiś u mnie by się znalazł, ale dość długo leży więc podejrzewam, że jest do
Sprawdzę to

Sprawdzę to
Strona 1 z 1