Prędkościomierz nie działa (Xedos 9)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez monikawe » 1 kwi 2010, 16:29

Jest problem – po wymianie silnika z 2 na 2.5, podłączeniu wszystkich przewodów nie działa prędkościomierz. Co może być przyczyną?? Co sprawdzić??
monikawe

Postprzez radar88 » 1 kwi 2010, 21:36

monikawe napisał(a):Jest problem – po wymianie silnika z 2 na 2.5, podłączeniu wszystkich przewodów nie działa prędkościomierz. Co może być przyczyną?? Co sprawdzić??

Czy podłączyłeś wszystko tak jak należy???? Sprawdź wiązki kabli jeszcze raz i upewnij się że wszytko jest dobrze podłączone. Może masz jakiś błąd w kompie,podepnij i sprawdź.

Pozdrawiam,
radar88
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez voytecku » 6 kwi 2010, 17:17

monikawe napisał(a):Jest problem – po wymianie silnika z 2 na 2.5, podłączeniu wszystkich przewodów nie działa prędkościomierz. Co może być przyczyną?? Co sprawdzić??

Skrzynia to manual, tak?

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez azalisz555 » 8 maja 2010, 02:13

bry dzień, odświeżę troszkę temacik. ostatnio podczas jazdy nagle przestał mi kręcić prędkościomierz, a wraz z nim tempomat. świeci się hold, ale biegi wrzuca normalnie. czasem tam zaskoczy, ale na chwilkę tylko po czym znowu przestaje działać. ponadto nie kręci również licznik przebytych km (ang. odometer). zastanawiam się czy to ma jakiś związek, bo niekoniecznie musi. pierwsze podejrzenie padło na czujnik prędkości, który należy do elektronicznych bajerów skrzyni, skoro świeci się hold. podobno jest on w łatwo dostępnym miejscu, ale nie o to chodzi. kwestia podstawowa to: na 100% nie ma zamienników i nawet bym nie chciał, ale z drugiej strony do ASO też się nie kwapię wybierać. także ktoś mi może powie ile takie cacko kosztuje? ewentualnie zapoda jakąś fotkę czy co? byłoby millusio.

Pozdrawiam
Obrazek
MAZDA.It just feels right.
Forumowicz

Od: 17 cze 2009, 01:34
Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)

Postprzez radar88 » 20 cze 2010, 13:39

Trochę odświeżę temat(nie chcę pisać nowego) lecz nie chodzi o to,że prędkościomierz nie pokazuje ile jadę,wszystko działa oprócz...no właśnie oprócz podświetlania licznika,guzików na konsoli środkowej (wiatrak,A/C,OFF itd).
Pokrętło od podświetlania sprawdzone (2szt i nic).Bezpieczniki raczej dobre i nóżki wyczyszczone.
Co może być przyczyną braku podświetlania?? Może ktoś ma jakąś poradę co zrobić i sprawdzić ?? Każda podpowiedź będzie brana pod uwagę :)
Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez azalisz555 » 23 cze 2010, 00:53

to chyba jest bezpiecznik ROOM? poprawcie mnie jesli sie myle :) zobacz czy dobrze wsadziłeś wszystkie wtyczki, moga nie stykać i problem gotowy, wiesz, to minuta osiem jak rozbierzesz deske a wiele sie moze rozwiazac, nie szukalbym od razu winy w kablach, ewentualnie zle połączyłeś wtyczki, bo w zegarach jak i w konsoli w tch wiązkach sa dwie podobne, nie wiem czy pasuja do obu gdziazdek bo nie sprawdzalem ale mozliwe ze sie pomyliles i zle zamontowales :>, trzeba sprawdzic wszystko :> polecam rzucic okiem na bezpieczniki dokładnie, jezeli w zegarach nei dziala samo podsiwetlenie to moimz daniem jest wina bezpiecznika (o ile sie nie myle room wlasnie czy cos kolo tego). a tak btw to jest juz chyba temat o tym :x

i ponawiam zapytanie dwa posty wyżej a propos niedziałającego prędkościomierza, to jest pilne, cały czas nie chce działać i przerywa, wtyczki sprawdzone, wszystko styka, rozbierałem deske szukałem przyczyny w liczniku ale wszystko wskazuje na czujnik a nie na same zegarki. ktoś wspomoże?
Obrazek
MAZDA.It just feels right.
Forumowicz

Od: 17 cze 2009, 01:34
Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)