Elektryka – Xedos 9 (TA)
To ja sie podepne i zapytam o elektryke z radia do glosnikow 5+1... (nie posiadam radia fabrycznego) i podlaczajac zwykle radio SONY np z MP3 z poprzedniego auta, to tam gralo idealnie ale u mnie w X9 tez gra ale jakos mizernie bez polotu slabo itd... zastanawiam sie czy nie ma czegos fabrycznego po drodze do glosnikow, np jakis filtrow lub czegos innego.
Wymień głośniki i będzie git
U mnie po wymianie wszystkich głośników na fabrycznym radyjku gra jak bym miał Bose
U mnie po wymianie wszystkich głośników na fabrycznym radyjku gra jak bym miał Bose
Obawiam sie ze nie masz racji, jesli u ciebie sa 4 glosniki a glosnik centralny pod szyba to zaslepka czyli AUDIO SYSTEM (STANDARD) to ok wymieniasz sobie i jest "git" natomiast jak masz glosniki 4+1 jak u mnie SYSTEM BOSE AUDIO SYSTEM (HIGH-GRADE) wymiana glosnikow nic nie da na zwyklym radiu, po drodze jednak sa jakies pierdoly tzn przewody z wtyczki nie ida bezposrednio do glosnikow bo sygnal gdzies slabnie/rozdziela sie tak miernik wskazuje, dodatkowo jeszcze to mam cztery wtyczki przy radiu i z tego podpiete tylko dwie, a w bagazniku pod polka wisza mi dwie wtyczki bez pokrycia, jedna wieksza pewnie od zmieniarki CD a druga mniejsza
zakladam ze cos od audio.
Widac to dokladnie na Millenia_wiring_diagrams_1996.pdf strona Z-82 i Z-84 i patrzac na strone Z-84 wszystko mi sie wyjasnia.
Widac to dokladnie na Millenia_wiring_diagrams_1996.pdf strona Z-82 i Z-84 i patrzac na strone Z-84 wszystko mi sie wyjasnia.
Janusz626 napisał(a):jesli u ciebie sa 4 glosniki a glosnik centralny pod szyba to zaslepka czyli AUDIO SYSTEM (STANDARD)
W millenii ze zwyklym audio (Panasonic) jest zestaw 4+1, pod zaslepka jest dodatkowy glosnik. Z tego co wiem, w X9 pod zaslepka nic nie ma.
Janusz626 napisał(a):po drodze jednak sa jakies pierdoly tzn przewody z wtyczki nie ida bezposrednio do glosnikow
W przypadku BOSE jest glowny wzmacniacz oraz wzmacniacze przed kazdym z glosnikow z przodu i z tylu.
Janusz626 napisał(a):dodatkowo jeszcze to mam cztery wtyczki przy radiu i z tego podpiete tylko dwie
Jak wyglada Twoje radio, takie 1 czy 2DIN?
Janusz626 napisał(a):a w bagazniku pod polka wisza mi dwie wtyczki bez pokrycia, jedna wieksza pewnie od zmieniarki CD a druga mniejsza
Do zmieniarki chyba sa dwie wtyczki, jedna taka kwadratowa czarna (CD<–>Radio) a druga biala prostokatna (zasilanie). Ewentualnie ta wieksza, jesli ma wiecej niz 8 pinow, to jest do wzmacniacza.
Pozdrawiam,
voytecku.
Radia nie mialem fabrycznego 2DIN, teraz mam 1DIN... i we wnece radia mam a raczej mialem 4 wtyczki z czego pasowaly tylko 2 do tej przelotki mazdowskiej na euro-standardowej, jedna z nich jest wielka szeroka a druga troche mniejsza.
Pisze ze mialem bo juz zdemontowalem, jak sie okazalo ktos tam jakies przerobki zastosowal i nawet wsadzil glosnik srodkowy i po nim doszedlem ze cos jest nie halo... bo byl nie ladnie przykrecony do plastiku...w bagazniku natomiast byly dwie wtyczki, jedna taka sama jak przy radiu i jeszcze jedna mniejsza ale nie kwadratowa. Natomiast pod deska z przodu mialem jakies a'la wzmacniacze lub filtry ale raczej wyglada mi to na filtry przepustowe i one tez byly zamocowane na przewodach do glosnikow.
Teraz po moich pracach radio juz normalnie zaczedlo grac w glosnikach, ominalem te wie puszki, przypuszczam ze ktos chcial miec system 4+1 a'la BOSE ale nie zostawil radia, moze z nim gralo to wszystko ladnie.
Pisze ze mialem bo juz zdemontowalem, jak sie okazalo ktos tam jakies przerobki zastosowal i nawet wsadzil glosnik srodkowy i po nim doszedlem ze cos jest nie halo... bo byl nie ladnie przykrecony do plastiku...w bagazniku natomiast byly dwie wtyczki, jedna taka sama jak przy radiu i jeszcze jedna mniejsza ale nie kwadratowa. Natomiast pod deska z przodu mialem jakies a'la wzmacniacze lub filtry ale raczej wyglada mi to na filtry przepustowe i one tez byly zamocowane na przewodach do glosnikow.
Teraz po moich pracach radio juz normalnie zaczedlo grac w glosnikach, ominalem te wie puszki, przypuszczam ze ktos chcial miec system 4+1 a'la BOSE ale nie zostawil radia, moze z nim gralo to wszystko ladnie.
Pomocy! szukam schematu elektryki do Xedosa 9, 99r, 2,5l. Mam jakiś lewy pobór prądu. Pobór znika kiedy odłącze bezpiecznik podpiety do oświetlenia wewnętrznego kabiny, zegara, radia i centralnego. Może ktoś ma na składzie chociaż przybliżony schemat?
Z góry wielkie dzieki
Z góry wielkie dzieki
-
Staziu
Staziu – sprawdź oświetlenie bagażnika na początek.
Schematu dokładnego niestety nie posiadam ale ostatnio znalazłem coś takiego: Millenia_Wiring_Diagram_1996
Mam nadzieję, że to Ci pomoże.
Powodzenia!
Marek
Schematu dokładnego niestety nie posiadam ale ostatnio znalazłem coś takiego: Millenia_Wiring_Diagram_1996
Mam nadzieję, że to Ci pomoże.
Powodzenia!
Marek
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Staziu napisał(a):Mam jakiś lewy pobór prądu.
elektryk z pewnoscia da sobie rade, takie sprawy to dla niego chleb powszedni
mozesz sprawdzic
Marek 161BD081 napisał(a):sprawdź oświetlenie bagażnika na początek
i podlaczenie radia bo kiedys tez podlaczylem radio u znajomej i to samo bylo jak u ciebie hehe...ale to bylo Tico
dzieki, kazdy schemat na wage zlota
, gdyby to byl bagaznik albo radio sprawa poszlaby prosto .....elektryk twierdzi ze raczej mogly pozostac strzepki glosnomowiacego po poprzednim wlascicielu albo zle hula sciemniacz swiatla w kabinie bo standardowe wypadki juz przebadal.... pozyjemy zobaczymy ...
-
Staziu
TYNIO napisał(a):A słuchajcie znajdę gdzieś w bagażniku stały+ jeśli nie to gdzie najbliżej go szukać?
Masz zasilanie anteny i tam powinno być napięcie cały czas chyba.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):Masz zasilanie anteny i tam powinno być napięcie cały czas chyba.
napiecie jest caly czas ale nie podpinac jakiegos wzmacniacza bo nie wytrzyma kabelek i chyba ten+ jest zalaczany przez jakis przekaznik (tak mi sie wydaje)
Janusz626 napisał(a):napiecie jest caly czas ale nie podpinac jakiegos wzmacniacza bo nie wytrzyma kabelek i chyba ten+ jest zalaczany przez jakis przekaznik (tak mi sie wydaje)
Raczej napięcie powinno tam być cały czas bo nawet jak wyłączysz zapłon to antena jakiś czas sobie pracuje aby się schować a czas pracy napędu anteny jest ustalany przez sterownik w samej antenie (notabene jest tam nawet w elektronice anteny procesor jednoukładowy!).
Ale jeśli ktoś chce zasilić w bagażniku jakiś np. wzmacniacz do suba to nie ma przeproś – trzeba nowe kable ciągnąć przez całe autko.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
WITAM !
POSIADAM MAZDE XEDOS 9 I MAM MALY PROBLEM . PO WYMONTOWANIU RADIA BO SIE ZEPSULO NIE MA ALARMU ,SYGNALIZACJI ZE JEST WLACZONY , PO ZAPALENIU AUTA WLACZA SIE KLIMA ,ZEGAR WSKAKUJE NA GODZ 1 ORAZ PALI SIE BEZPIECZNIK OD PODSWIETLENIA TABLICY Z ZEGARAMI A TAKZEPO WYLACZENIU AUTA I OTWARCIU DRZWI NIE MA SYGNALIZACJI ZE SA WLACZONE SWIATLA . JEZELI KTOS MOGLBY MI POWIEDZIEC CO TO MOZE BYC TO BARDZO PROSZE O INFORMACJE
POZDRAWIAM
POSIADAM MAZDE XEDOS 9 I MAM MALY PROBLEM . PO WYMONTOWANIU RADIA BO SIE ZEPSULO NIE MA ALARMU ,SYGNALIZACJI ZE JEST WLACZONY , PO ZAPALENIU AUTA WLACZA SIE KLIMA ,ZEGAR WSKAKUJE NA GODZ 1 ORAZ PALI SIE BEZPIECZNIK OD PODSWIETLENIA TABLICY Z ZEGARAMI A TAKZEPO WYLACZENIU AUTA I OTWARCIU DRZWI NIE MA SYGNALIZACJI ZE SA WLACZONE SWIATLA . JEZELI KTOS MOGLBY MI POWIEDZIEC CO TO MOZE BYC TO BARDZO PROSZE O INFORMACJE
POZDRAWIAM
- Od: 12 cze 2010, 22:13
Pewnie radio spaliło gdzieś wiązke i auto reaguje jak by nie miało zasilania resetuje wszytskie układy pewnie razem z ECU. A rozładowuje Ci się aku??
ps. Popraw temat i nie krzycz (capslock) podaj maila to wyśle Ci schematy elektryczne
ps. Popraw temat i nie krzycz (capslock) podaj maila to wyśle Ci schematy elektryczne
Radio poki bylo zamontowane choc zepsute to wszystko dzialalo , problem powstal po wymontowaniu akumulator sie nie rozladowuje
pantera113@poczta.fm
pantera113@poczta.fm
- Od: 12 cze 2010, 22:13
pantera113 A czy zamontowaliście nowe radio
Jeżeli tak to nadal dzieję się to samo??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap