Nie włączająca się klimatyzacja. System wyłączania klimatyzacji przy zbyt niskiej temp. ?
1, 2
Jak się włączy "ogrzewanie przedniej szyby" to leci ciepłe plus działa klima, ale nie po to, aby grzać, bo ona chłodzi, tylko po to, żeby odparowywać powietrze... Tak słyszałem i brzmi to logicznie... Przy okazji spytam czy ktoś nie wie gdzie naprawić klimę taką? Moja działa, ale głośno rzęzi poniżej 2k obrotów.[/b]
Ostatnio edytowano 15 sie 2008, 20:10 przez r--x, łącznie edytowano 1 raz
r--x
Xedos 9 | 2.5L | automat | 1994 | Łódź
Xedos 9 | 2.5L | automat | 1994 | Łódź
- Od: 6 sie 2004, 22:10
- Auto: Xedos 9; 2.5 V6
Pare dni wczesnij byl przymrozek, szron na szybach az milo bo zadnej skrobaczki czy odszraniacza jakiegos.
Odpalilem autoi zalaczylem ogrzewanie szyby czolowej i tylnej, wlaczyl sie tryb AUTO i AC i nawiew max. tylko na szybe, po niecalej minucie szyba cie odszronila w polowie i bedac na zewnatrz szyba mocno parowala i byla ciepla, wszedlem do srodka a z nawiewu leci wyczuwalne cieple powietrze.
Pytanie, silnik na pewno sie nie nagrzal a nawet nie zlapal jakiejkolwiek temp. do tej wyczuwalnej temp. w srodku, wiec skad to cieplo ?
Gosc z serwisu klimatyzacji powiedzial ze tak jest bo klima zamiast tylko chlodzic moze rowniez grzac niewielka temp.
No i mi sie to podoba, po chwili wsiadam i mam auto troszke cieple w srodku, przednie szyby odszronione reszte wycieraczki poprawia, lustra rowniez odszronione
Odpalilem autoi zalaczylem ogrzewanie szyby czolowej i tylnej, wlaczyl sie tryb AUTO i AC i nawiew max. tylko na szybe, po niecalej minucie szyba cie odszronila w polowie i bedac na zewnatrz szyba mocno parowala i byla ciepla, wszedlem do srodka a z nawiewu leci wyczuwalne cieple powietrze.
Pytanie, silnik na pewno sie nie nagrzal a nawet nie zlapal jakiejkolwiek temp. do tej wyczuwalnej temp. w srodku, wiec skad to cieplo ?
Gosc z serwisu klimatyzacji powiedzial ze tak jest bo klima zamiast tylko chlodzic moze rowniez grzac niewielka temp.
No i mi sie to podoba, po chwili wsiadam i mam auto troszke cieple w srodku, przednie szyby odszronione reszte wycieraczki poprawia, lustra rowniez odszronione

tez tak mam ale mi sie nigdy czekać nie chce leje płynem ze spryskiwaczy i szybciej odmarza szybka
ale ja jak do tej pory nie zauwazylem zadnego problemu z klima chociaz juz bylo w tym roku poniżej zera, nie wiem może trza poczekac na niższe temperatury xD
to może na wstecznym zacznie grzać

Italiano napisał(a):Dlatego ci pisze..bo wiem, montowałem klimatyzatory i znam ich zasade działania (w miare język ) Żeby klimatyzator zaczął grzać musi być odwrócony obieg czynnika chłodniczego, czyli kompresor musiał by zacząć się kręcić w przeciwnym kierunku. Jako że jest napędzany paskiem z silnika jest nie realne odwrócenie napędu.
to może na wstecznym zacznie grzać

- Od: 17 cze 2009, 01:34
- Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)
1, 2