Xedos 6 + Subwoofery

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Andrzejw » 19 mar 2010, 15:58

Witam Panie i Panowie – mam mega problem, kupiłem subwoofer Clarion SW3012B o wymiarach 410x450x410mm – w Mojej poprzedniej Mazdzie 626 GE Hatchback – wszedł bez problemu – kupiłem Xedosa i DUPA :/
Brakuje kilku mm aby ładnie wszedł przez fotele z przodu – moje pytanie cz ktoś z Was już miał do czynienia z tym zestawem ? Xedos6 + Clarion SW3012B jesli tak to bardzo prosze o pomoc – co mam wymontować aby to weszło ? <nauka>

Pozdrawiam
Andrzej Wodejszo
511 830 979
Forumowicz

Od: 24 wrz 2008, 23:29
Auto: Xedos V6, wcześniej 626 GE 97

Postprzez Fedu » 19 mar 2010, 19:44

Sprobuj wyjac tylną kanape rozłoz siedzenia i wtedy próbuj wlozyc!
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r

Postprzez Andrzejw » 20 mar 2010, 00:47

Wszedł !!! :D trzeba było zdjąc uszczelkę od klapy i wyjąć koło zapasowe :D wypas troszku ciezko bylo pozniej wsadzil koło, ale jakos dalo radę.
A juz chciałem sprzedawać clariona :)
dzieki za podpowiedz – sorry za dziwny temat ktory sam rozwiazalem.
Forumowicz

Postprzez lukkil » 20 mar 2010, 01:03

skoro ledwo wchodzi skrzynia z głośnikiem 30cm to już widzę jak jutro włożę moją skrzynie o pojemnosco ok 80L z 38cm głośnikiem ;P

w 100NX choć zajmuje cały kufer to bez problemu da się go włożyć :)
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Zubeck » 20 mar 2010, 10:17

i jak gra clarion? :) będziesz może wygłuszał bagażnik?
I love this fuckin black xed
Forumowicz

Od: 28 sty 2009, 17:40
Auto: 2.0 V6 144ps manual- juz nie ma:(

Postprzez Andrzejw » 22 mar 2010, 10:32

Obawiałem sie, że dół nie dojdzie do kabiny kiedy oparcia będą zamknięte – JEST REWELACYJNIE nawet przy normalnie zamkniętych oparciach. Fabryczne audio mam wyciszone na basie na maksa ( zero basu z błośników fabrycznych ) – do systemu dorzuciłem jedynie wysokotonówki w drzwi w twarz i własnie ten subwoofer – niczego juz nie bede dorzucał – efekt jest rewelacyjny – nic nie brzeczy nic nie trzeszczy całe pasmo do 500Hz pokrywa subwoofer – pozniej srenie i sopran w drzwiach
Forumowicz

Postprzez Zubeck » 5 maja 2010, 12:32

w bagażniku xedosa 6 lepiej będzie grał subwoofer w obudowie zamkniętej czy z wydmuchem bass reflex? co to znaczy lepiej? nie patrzmy na to jakiej słucham muzyki tylko jak technicznie/ lepiej dla uchodzącego basu by było? Ma to w ogóle jakieś znaczenie? Półki plastikowe wam drżą?
I love this fuckin black xed
Forumowicz

Od: 28 sty 2009, 17:40
Auto: 2.0 V6 144ps manual- juz nie ma:(

Postprzez lukkil » 5 maja 2010, 13:55

Zubeck napisał(a):w bagażniku xedosa 6 lepiej będzie grał subwoofer w obudowie zamkniętej czy z wydmuchem bass reflex? co to znaczy lepiej? nie patrzmy na to jakiej słucham muzyki tylko jak technicznie/ lepiej dla uchodzącego basu by było? Ma to w ogóle jakieś znaczenie? Półki plastikowe wam drżą?

to zależy jaki bas lubisz – większe zejście, wolniejszy bas, skłonnoości do zamulania (dużo zależy od charakterystki głosnika) to BR – szybki dokładny bas, szybki impuls – to CLOSED.

Z takich przystępnych cenowo to polecam Hertz ES300, Powerbass 12" lub 10" lub też JL AUDIO.
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
Forumowicz

Postprzez Andrzejw » 6 maja 2010, 15:13

system bassreflex ( z wydechem ) teoretycznie zejdzie niżej. Bandbass ( obudowa zamknieta ) powinna teoretycznie grac rozniej w calym przedziale niskich tonów ( coś jak moment obrotowy w silnikach :D )

mogę się mylić.
W domu mam hi endowe Bandpassy i nie wyobrazam sobie bassreflexu , ale to hi-fi a nie samochodowe zamienniki :)
Forumowicz

Postprzez lukkil » 6 maja 2010, 16:17

Andrzejw napisał(a):system bassreflex ( z wydechem ) teoretycznie zejdzie niżej. Bandbass ( obudowa zamknieta ) powinna teoretycznie grac rozniej w calym przedziale niskich tonów ( coś jak moment obrotowy w silnikach :D )

mogę się mylić.
W domu mam hi endowe Bandpassy i nie wyobrazam sobie bassreflexu , ale to hi-fi a nie samochodowe zamienniki :)

jest troszkę inaczej niż to przedstawiłeś.
Głośnik w obudowie typu BR zawsze zagra niżej niż głośnik w CLOSED – oczywiście zakładając ze w obie obudowy wkładamy głośnik z parametrem TS odpowiednim dla danego typu obudowy :)

Bandpass – to połaczenie obudowy typu BR i CLOSED – głośnik zamkniety jest zazwyczaj w środku i ma tunel bassreflex – obudowa trudna do zbudowania i wystrojenia :)

Ja wyrosłem z lat gdzie swoim 100NX'em włączałem alarmy w autach jak przejezdzałem przez miasto, to były czasy – w przeciągu pół roku regenracja alternatora i 2 wymiany altka na używane bo wychodziło taniej niż rewgeneracja u elektryka :)
teraz wkładam mały, skuteczny i głośny sub w budzie zamkniętej dobrej firmy.

pozdr
Forumowicz