podświetlenie przycisków do regulacji szyb

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez paaawel5 » 3 sty 2010, 15:03

witam,
zastanawia mnie podświetlenie przycisków do regulacji szyb w xedosie
z tego co kiedyś wyczytałem modele bodajże do 94r miały podświetlane przyciski do sterowania szybami
w związku z tym ma może ktoś jakieś foty jak to wygląda ??
może uda się zrobić jeśli takowe było w nowszych wersjach
(podświetlenie pokręteł do reg wys świateł oraz oświetlenia licznika udało mi się zrobić bez problemu)
może i tu nie będzie...
i jeszcze jedno pytanie – słyszałem ze w 626 było podświetlenie zamka w klamkach czy klamek (jakoś tak słyszałem) ile w tym prawdy i jeśli było to jak to wygląda ???
pozdr
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez Mev » 3 sty 2010, 15:33

paaawel5 napisał(a):z tego co kiedyś wyczytałem modele bodajże do 94r miały podświetlane przyciski do sterowania szybami

Dokładnie :)

Jak się przyjrzysz przyciskom to masz takie hmm kropki na nich – te miejsca się świeciły na zielono, były tam oryginalnie zamontowane ledy. Poszukaj bodajże na http://www.xedos-community.de/ – była gdzieś instrukcja (nie wiem czy nie na forum) jak to zrobić :)

paaawel5 napisał(a):i jeszcze jedno pytanie – słyszałem ze w 626 było podświetlenie zamka w klamkach czy klamek (jakoś tak słyszałem) ile w tym prawdy i jeśli było to jak to wygląda

Nie tylko w 626, większość Mazd z lat '90 to miała. Xedos również :) Po pociągnięciu klamki zewnętrznej przy zamkniętym aucie zapalało się podświetlenie tej dziurki w którą wkłada się kluczyk :)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez paaawel5 » 3 sty 2010, 18:53

[tiiit] to co tych japońców pogięło całkiem ze tak zubożyli – zamiast co rok więcej dodać to mniej
jeśli ktoś ma foty (może zrobić) jak to wygląda to proszę o przesłanie
Forumowicz

Postprzez mperchel » 5 sty 2010, 10:05

Podświetlenie przycisków w drzwiach pasażerów da się zrobić bez demontażu tapicerki drzwi. Potrzebne są: led 3 mm + rezystor (rezystancja zależy od diody) i 2 diody prostownicze małej mocy. Po stronie kierowcy niestety trzeba zdjąć tapicerkę drzwi i zdemontować zespół przełączników. Podświetlanie szyb 4 diody 3mm + 2 rezystory. Na jednym są 3 diody do szyb pasażerów na drugim dioda podświetlająca przycisk opuszczania szyby kierowcy. Z przyciskami lusterek u mnie był większy kłopot. Oryginalnie podświetlany jest 2 żaróweczkami zdaje się takimi jak w desce. Niestety w przycisku jest biały plastik który jest dość gruby i przepuszcza bardzo mało światła.
Początkujący

Od: 5 lis 2008, 17:38

Postprzez paaawel5 » 6 sty 2010, 21:18

czyli żeby mieć podświetlenie trzeba diody dolutować albo kupić przyciski od starszego xeda
myślę że jeśli konstrukcja przycisków niczym w nowszym modelu się nie różni to nie powinno być kłopotu z przywróceniem
no chyba że się różni.....
Forumowicz

Postprzez Soluks » 25 sty 2010, 01:05

nie różni się ja mam dwa przyciski z przed liftu i podświetlanie w nich działa
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Forumowicz

Od: 11 maja 2007, 21:30
Auto: Xedos 6 2.0 V6 CA KF