Co to za kontrolka ?
1, 2
Nie wiem, ale na moje oko oznacza, że auto jest gotowe do driftingu
A na serio to chyba kontrolka ABS-u, jeśli sie pali cały czas to coś jest nie tak, inni chyba bardziej pomogą PS. w wielu ogłoszeniach o sprzedaży Xedosów to kontrola trakcji
A na serio to chyba kontrolka ABS-u, jeśli sie pali cały czas to coś jest nie tak, inni chyba bardziej pomogą PS. w wielu ogłoszeniach o sprzedaży Xedosów to kontrola trakcji

https://www.facebook.com/2become1photo – FOTOGRAFIA ŚLUBNA
- Od: 9 lis 2007, 11:41
- Auto: Mazda Xedos 6 CA KF '99 Back to Black
u mnie jest to snieżynka i mówi o tym że temperatura powietrza zbliża sie do 0'C i może być slisko – pali się całą zime, odpowiada za tą kontrolkę czujnik za zderzakiem z przodu

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Hmmm no ja nie wiem zupełnie co to oznacza ale chyba moim autem teraz znacznie abs łapie niż jak sie nie paliła i nie wiem czy to tylko takie moje złudzenie bo dawno nim nie jeździłem czy tak naprawde jest hmmm nic może ktoś potwierdzi Twoją Soluks opcję ... jeśli nie wyraźnie widać to powiem że na kontrolce jest auto a za nim jak by ślad po poślizgu ... właśnie
- Od: 30 kwi 2008, 13:28
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'
Bartek. napisał(a):Soluks, kontrolka ze śnieżynką rzeczywiście informuje o niskiej temperaturze ale jest obok.
ups sorrka faktycznie to jest od abs jak kiedyś przy zmienie przegubu zapomniałem przełożyć tego pierscienia od ABS to podczas jazdy ciągle się ta kontrolka paliła a normalnie u mnie zapala przy zapłonie i gaśnie ( niezwracałem na nią nigdy uwagi) pewnie masz któryś czujnik uszkodzony – ( czego w tym serwisie była naprawa)

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Podobnie w innych modelach Mazdy z ABS-emBarthek1983 napisał(a):w wielu ogłoszeniach o sprzedaży Xedosów to kontrola trakcji
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
a ja tam mam normalnie ABS

-
Darnok - chlopak na opak
- Od: 3 lut 2008, 16:38
- Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
Hmmm co dziwne jak po odpaleniu auta po pracy kontrolka zgasła więc póki co nie ma problemu ....
a co do akcji w serwisie to zakończyło się szczęśliwie póki co na wymianie panewek ( zakładano czarny scenariusz wymiany silnika ufff .. teraz przejechać ok 1000km i kontrola i zobaczymy czy przeszczep się przyjmie )
a co do akcji w serwisie to zakończyło się szczęśliwie póki co na wymianie panewek ( zakładano czarny scenariusz wymiany silnika ufff .. teraz przejechać ok 1000km i kontrola i zobaczymy czy przeszczep się przyjmie )
Co do zapalających się kontrolek to dzisiaj podczas dość gwałtownego hamowania (mam ABS) zapaliła mi się czerwona kontrolka z wykrzyknikiem w lewym górnym rogu deski rozdzielczej (nigdy wcześniej jej nie widziałem i nie jest to kontrolka od hamulca ręcznego). Czy to normalne czy jakaś awaria?
Pozdrawiam Hubert
AmRoZ napisał(a):Mam pytanko kto wie co to za kontrolka i co ona oznacza bo nie mam książki instrukcji przy sobie
pomarańczowa

to kontrolka ABS, po odpaleniu silnika słychać takie delikatne buczenie przez chwilę-to testuje się pompa abs i cały układ. jak jest wszystko ok to gaśnie, jak nie to trzeba badać gdzie jest problem bo abs nie działa kiedy kontrolka się świeci bez przerwy.
Hugo napisał(a):zapaliła mi się czerwona kontrolka z wykrzyknikiem
tak jak qbass napisał, dolej płynu. przy ostrym hamowaniu potrafi się zapalić nawet przy prawie pełnym zbiorniczku.
Hugo napisał(a):nie jest to kontrolka od hamulca ręcznego
nie ma kontrolki od " ręcznego", ta kontrolka świeci się aby cię ostrzec że jest zaciągnięty ręczny. a jeśli po odpuszczeniu ręcznego nadal swieci to sygnał dla ciebie że jest coś nie tak z układem wydechowym
żartowałem
koniec

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
bazyl wspaniały napisał(a): tak jak qbass napisał, dolej płynu. przy ostrym hamowaniu potrafi się zapalić nawet przy prawie pełnym zbiorniczku.
nie ma kontrolki od " ręcznego", ta kontrolka świeci się aby cię ostrzec że jest zaciągnięty ręczny. a jeśli po odpuszczeniu ręcznego nadal swieci to sygnał dla ciebie że jest coś nie tak z układem wydechowym
żartowałemoczywiście ze z hamulcowym
![]()
koniec
No właśnie płynu mam prawie max. w zbiorniczku, więc ciekawe, ze moze się zapalać, ale co mi tam-doleję do max.
Co do ręcznego to się nie wymądrzaj. Hehe. Żartowałem...
Pozdrawiam Hubert
klocki nie mają czujników -bynajmniej w mx-6 i xedosie podejrzewam że i w 626 też nie ma
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
speedone napisał(a):klocki sie kończą , one tez maja czujnik
Dokładnie. Nie mają czujników tylko blaszki, które będą w odpowiednim momencie tarły się po tarczy hamulcowej i przeraźliwie piszczałypawelc napisał(a):klocki nie mają czujników
Co do stanu klocków hamulcowych u mnie to jest ok. połowa okładzin. Dolałem płynu do max. i zobaczymy co będzie się działo jak ostro przyhamuję.
Pozdrawiam Hubert
myśle ze fajnym pomysłem na forum było by zrobienie tematu z legenda wszystkich oznaczeń naszych kontrolek ... to pierwsza sprawa
Druga co do mojego xeda jest tak ze odpale kontrolka sie nie swieci po chwili sie zapali i jak zgasze i zas uruchomie to zas znika i tak wkolo ...
Druga co do mojego xeda jest tak ze odpale kontrolka sie nie swieci po chwili sie zapali i jak zgasze i zas uruchomie to zas znika i tak wkolo ...
1, 2