Planowałem długi czas zabrać się za budowę komputerka pokładowego do mojej madzi i wkońcu nastał czas – właśnie się zabieram i mam nawet (chyba) komplet części...
W pierwszej kolejności moje założenia:
1. Temp. zewnętrzna
2. Temp. wewnętrzna
3. Info o gołoledźi na podstawie pkt.1
4. Spalanie orientacyjne na podstawie sterowania wtryskiwaczy i prędkości
7. Wyświetlanie "dokładnej" ilości paliwa
6. Spalanie średnie na podstawie drogi i ilości zużytego paliwa
Później chciałbym dorobić:
7. Sterowanie automatyczne klimą i ogrzewaniem na podstawie temp. zadanej, zewnętrznej i wewnętrznej.
8. Pomiar przyspieszenia ( ;–) )
9. Automatyczny odczyt błędów kompa (z wyświetlaniem uszkodzenia)
10. Przy cofaniu włączenie wyświetlania odległości od przeszkody (pierwsze testy wypadły pomyślnie)
11. duuużo mniej potrzebnych bajerów ;–)
Wyświetlacz taki (bo mam) a obudowa z przyciskami membranowymi będzie ekstra:
A co do miejsca zabudowy to "schowek" nad radiem o ile ktoś ma radio na dole – ja mam na górze więc je przeniose na dół ;–).
Chciałbym, żebyście rozwiali niektóre moje złudzenia – jakie mogę napotkać największe problemy przy budowie takiego kompa (z elektroniką i programowaniem sobie poradzę)?
A Jest może gdzieś opis sygnałów doprowadzonych do deski rozdzielczej ? czy raczej muszę się do nich dogrzebać i pomierzyć parametry sam? chodzi mi o sygnał poziomu paliwa (bak) i prędkości samochodu.

Wyświetlacz mam takiego samego koloru, ale 4 x20 znaków. Co do elektroniki to będzie to prosty układ (LCD, uC, 7805, ze dwie bramki logiczne do formowania impulsów z wtryskiwaczy, klawiatura, i garść kondensatorów i rezystorów). Przy wyborze mikroprocesora, wybierz jakiś większy, bo pewnie w połowie skończy Ci się wolne miejsce w nim, ja docelowo myślę nad ATMEGA64 (akurat leży taki i się kurzy, oraz chciałbym jakiś LCD graficzny
Jeśli preferujesz BASCOM, to mam na dysku kod takiego komputerka. Może warto by było wykorzystać część oryginalnych kontrolek (np. gołoledź)? Trzeba też zabezpieczyć wszystko przed wstrząsami i wilgocią, i żeby to miało jakiś wygląd