Czy można włożyć mocniejsze żarówki [Xedos 6]
1, 2
Witam...
Coś mój xedos ma słabe światełka i chciałbym mu wymienić żaróweczki na jakieś mocniejsze bo o ile pamiętam to są 55W H1+H3.... Miałem podobnie w renault19 i po wymianie była rewelacja.... proszę o opinie.
Coś mój xedos ma słabe światełka i chciałbym mu wymienić żaróweczki na jakieś mocniejsze bo o ile pamiętam to są 55W H1+H3.... Miałem podobnie w renault19 i po wymianie była rewelacja.... proszę o opinie.
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
jeśli lampy mają klosze szklane to mozesz wsadzić 100watt i nic sie nie stanie ale jak klosze są inne to żarówki będą się przepalać no i mozesz uszkodzić klosz
- Od: 15 paź 2005, 22:09
- Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i
Ja na Twoim bym nie ryzykował (pomimo iż w xedosie są szklane klosze).
Obecnie na rynku jest mnóstwo żarówek typu "+50%" i radzę ci właśnie na nich skupić uwagę.
Fakt że żarówka 100W koszuje grosze (w porównaniu do firmowych żarówek wiodących producentów) ale pamiętaj że cena reflektorów w Twoim aucie to majątek.
Ja mam u siebie philips blue vision i różnica jest widoczna (choć nadal bez rewelacji). Jeżeli chcesz super światła to zawsze możesz zamontować przetwornice i zamontować u siebie xenony.
Obecnie na rynku jest mnóstwo żarówek typu "+50%" i radzę ci właśnie na nich skupić uwagę.
Fakt że żarówka 100W koszuje grosze (w porównaniu do firmowych żarówek wiodących producentów) ale pamiętaj że cena reflektorów w Twoim aucie to majątek.
Ja mam u siebie philips blue vision i różnica jest widoczna (choć nadal bez rewelacji). Jeżeli chcesz super światła to zawsze możesz zamontować przetwornice i zamontować u siebie xenony.
jeśli lampy mają klosze szklane to mozesz wsadzić 100watt i nic sie nie stanie ale jak klosze są inne to żarówki będą się przepalać no i mozesz uszkodzić klosz
oprócz tego, że możesz zniszczyć reflektor zbyt wysoką temperaturą żarówki
XsiX napisał(a):Obecnie na rynku jest mnóstwo żarówek typu "+50%" i radzę ci właśnie na nich skupić uwagę
raczej takie sobie szału nie robią osobiście nie zauwazyłem prawie żadnej różnicy
XsiX napisał(a):Ja mam u siebie philips blue vision
obecnie też takie mam i są ok świecą o wiele lepiej niż zwykłe jest jeszcze taki model żarówek philipsa GT150 czy coś takiego podobno świecą najlepiej
b2 napisał(a):oprócz tego, że możesz zniszczyć reflektor zbyt wysoką temperaturą żarówki
może tak być ale nie musi w corolli na kloszu (szklany ) mam napisane 55watt a od 6lat jeżdze z żarówkami 100watt i nic się nie dzieje nawet żarówka się nie przepaliła
Mazda 323C 1,5i
nie wiem musiałbyś spytać się tych kierówców
ale jak dla mnie to bardziej oślepiają xenony niż te 100watt
Mazda 323C 1,5i
XsiX napisał(a):pamiętaj że cena reflektorów w Twoim aucie to majątek.
Wiem, wiem XsiX – i nawet wiedziałem, zanim kupiłem xeda.... ale odpukać – narazie nie musiałem w niego pakować jakiejś fortuny, nie zaryzykuję i pozostanę przy 55W – kto wie, może skuszę się na xenony.
Dzięki wszystkim za opinie....
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
mad_man napisał(a):xenony nie oslepiaja jesli sa dobrze wyregulowane...
Zgadza sie
prokopcio napisał(a):kto wie, może skuszę się na xenony.
a da sie wlozyc xenony bez przerabiania samych swiatel (kloszy) do xeda?
Mocowanie zarowki xenonowej jest takie samo jak zwyklej?
Mocowanie zarowki xenonowej jest takie samo jak zwyklej?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
jeżeli nawet da się,to będzie nie zgodne z przepisami
i to jest końieczność
Riki napisał(a):Zgadza sie kazdy profesjonalnie zamontowany xenon na układ samopoziomujący no i czyszczący
i to jest końieczność
rwachster napisał(a):a nie ma czegoś pośredniego w stylu 75W?
Nie ma. Poza tym

Założenie mocniejszej żarówki powoduje przypalanie soczewki (można 100W zakładać w reflektorach bez soczewek) a sam reflektor do tanich nie należy.
Poprzedni właściciel mojego wozu jeździł na 100W i w tym momencie g**o widać w nocy.
Grzyby napisał(a):Poprzedni właściciel mojego wozu jeździł na 100W i w tym momencie g**o widać w nocy
to samo w xedzie chudego, 100-watowe żarówki wytopiły gniazda,
poza tym lampy świecą wg mnie bardzo słabo (prawdopodobnie właśnie
przez zbyt mocne żarówki – zresztą dawno wymienione)
o niebo lepsze światła mam w starym oplu
u mnie świecił super słabo pownieważ miałem żarówki HID XENON Look czy iiny badziewie. Kupiłem normalne philipsy (niby +30%) i widać 10m dalej. uff
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
marakus napisał(a):A ja mam jakieś tungsramy kupione na BP
hehehehehehehe moj stary je mial 4 miesiace swiecily

Rada dla was sprawdzcie czy niemacie gdzies sztywnych kabli bo u mnie przez 100W byly sztywne z przepalenia. przespamrowalem je elektrosolem i rozruszalem + zasniedziale czesci kabla przy wtyczce wyczyscielem i swieca duzo lepiej ale nadal nie tak jak w xedosie.
Zoom zoom Zoom
Tez teraz mam Tungsramy na chwile, bo Osramy Silverstar szlag trafil... Ale roznica byla widoczna, swiatlo bielsze. Ogolnie swiatelka mam dobre 

1, 2