Przycisk A/C a ujemna temperatura
1, 2
Pytanie jest proste. Czy po przekroczeniu odpowiedniej ujemnej temperatury przycisk A/C w przypadku climatronika staje się po prostu nieaktywny? Wczoraj przy okazji mrozu zauważyłem, że wyłączyło się podświetlenie przycisku, nacisnąłem go i nadal nic się nie działo. Wstawiłem go natomiast do garażu i po pół godziny przycisk świecił i był w pełni funkcjonalny. Czy to normalne?
- Od: 4 lis 2010, 00:49
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 V6 96'
Jak najbardziej w porządku.
Xedos B6 http://www.youtube.com/watch?v=LqXNk-psA3s
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
czy ktoś wie jaka jest graniczna temperatura? Pytam z ciekawości bo też to miałem pierwszy raz, myślałem że awaria. Ale wszystko ok.
m126p > Polonez > VectraA2.0 > Xedos6
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
- Od: 13 cze 2009, 21:42
- Auto: 2.0 V6 CA
A czy to normale, że u mnie nawet przy takich mrozach jak teraz włącza klimę zaraz po odpaleniu (tryb auto) gdy temp ustawiona na 22? Zdaje się, że po czasie sie wyłącza ale przycisk świeci sie cały czas.
626 GE KL --> 626 GE FS --> Xedos 6 CA KF --> Grandeur 3.3
U mnie przycisk do klimy stał sie nie aktywny przy temp oscylującej około 0 stopni. I taka pewnie jest temp. przy której a/c sie wylacza
- Od: 4 gru 2010, 18:07
- Auto: Opel omega MV6, Citroen berlingo 1,6 hdi, Megane 1,4 (porażka), Mazda Xedos 2,0 v6 140 km
Czy (w tych temperaturach,które sa obecnie) po włączeniu ogrzewania przedniej szyby, zapala się u was lampka A/C (klima raczej nie działa)? Czy to normalne zachowanie?
Przed włączeniem ogrzewania oczywiście climatronic jest wyłączony.
kamil6423 napisał(a):Nie zapala się, coś musisz mieć pochrzanione
Dzięki ale nie za bardzo Twoją odpowiedź jest dla mnie jasna.
W xedisie klima się nie włącza przy nawiewie na szybe w 626 chyba się włącza.
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
AGADAR napisał(a):Czy (w tych temperaturach,które sa obecnie) po włączeniu ogrzewania przedniej szyby, zapala się u was lampka A/C (klima raczej nie działa)? Czy to normalne zachowanie?
Po pierwsze,to xedos nie posiada ogrzewania przedniej szyby(tylko bezpośredni nadmuch na nią).Jeśli masz climatronic,to na podszybiu,po prawej stronie jest taki grzybek-to jest czujnik temp.otoczenia.Jeśli na dworze jest ujemna temperatura,to podaje on taką informację i klima się nie załącza
A klima działa nie zależnie od ustawienia nawiewów(szyba,nogi)
sebek-71 napisał(a):Po pierwsze,to xedos nie posiada ogrzewania przedniej szyby(tylko bezpośredni nadmuch na nią).Jeśli masz climatronic,to na podszybiu,po prawej stronie jest taki grzybek-to jest czujnik temp.otoczenia.Jeśli na dworze jest ujemna temperatura,to podaje on taką informację i klima się nie załącza
A klima działa nie zależnie od ustawienia nawiewów(szyba,nogi)
Oczywiście wiem, że jest to nadmuch ale użyłem skrótu myślowego.
Tak na prawdę to nie wiem czy klima jest sprawna bo niedawno go kupiłem, podobno jest tylko brakuje czynnika przed zimą nie miało sensu sprawdzanie, nabjianie klimy.
Chodzi mi oto, że w sytuacji gdy przycisk A/C jest wyłaczony (nie pali sie), nawiew jest ustawiony na cokolwiek, siła nawiewu na 1 czy 2 (ale nie na auto czy wyłączony) to po włączeniu ogrzewania przedniej szyby
Wystarczy sprawdzić jakie jest u was zachowanie.
heh, no właśnie.
ja dawno nie używałem osuszania przedniej szyby za pomocą klimy – wcześniej w jesień jak z tego korzystałem to od razu para z szyby znikała w mgnieniu oka.
jakoś w zeszłym tygodniu chciałem sobie odparować szybe przednią (temp była troszkę poniżej zera) choć przycisk od klimy się załącza i świeci, sprężarka się załącza i wyłącza co jakiś czas (tak być powinno) to szyba odparowała ale po kilku minutach i zapewne od zwykłego nawiewu
i właśnie nie wiem czy czynnik mi gdzieś uciekł etc czy klima w xedosie przy temp zew poniżej zera zwyczajnie nie działa, mógłby ktoś potwierdzić
ja dawno nie używałem osuszania przedniej szyby za pomocą klimy – wcześniej w jesień jak z tego korzystałem to od razu para z szyby znikała w mgnieniu oka.
jakoś w zeszłym tygodniu chciałem sobie odparować szybe przednią (temp była troszkę poniżej zera) choć przycisk od klimy się załącza i świeci, sprężarka się załącza i wyłącza co jakiś czas (tak być powinno) to szyba odparowała ale po kilku minutach i zapewne od zwykłego nawiewu
i właśnie nie wiem czy czynnik mi gdzieś uciekł etc czy klima w xedosie przy temp zew poniżej zera zwyczajnie nie działa, mógłby ktoś potwierdzić
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
https://www.instagram.com/lukkilx6/
U mnie po włączeniu nawiewu na przednią szybę nie zapala się samoczynnie AC(dziś to sprawdziłem).Tyle,że ja mam klimę manualną.Mój kolega ma climatronica i załącza mu się tak,jak u ciebie,myślę po to,co by osuszyć szybę.Więc chyba tak powinno być 
sebek-71 napisał(a):Jeśli masz climatronic,to na podszybiu,po prawej stronie jest taki grzybek-to jest czujnik temp.otoczenia
bzdura ...
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
pawelc napisał(a):bzdura ...-to jest czujnik nasłonecznienia
Co raz to nowych rzeczy człowiek sie dowiaduje.
1, 2