Klimatyzacja. Nie załącza sie sprężarka
Witam. Niechcę zakładać nowego tematu to zapytam tutaj – czy w mojej madzi przy zbyt małym ciśnieniu czynnika (prawie brak) powinien się włączać wentylator – bo się włącza przy załączeniu klimy i podwyższają się obroty silnika do ok 1100rpm a klima nie chłodzi – pod maską wentylator robi tyle chałasu, że nie wiem czy sprężarka się załącza – jak to można sprawdzić? z tego co wyczytałem nie powinna chodzić jeśli czynnika jest zbyt mało.
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
Wentylator może mieć osobny przekaźnik. Zależy jeszcze który ci się załącza. Czy ten od klimy czy ten od chłodnicy. BO ten od klimy powinien włączyć się razem ze sprężarką, a od chłodnicy może włączyć się bez niej, ale teoretycznie powinien kręcić dopiero przy dużej temp skraplacza klimy.
A sprawdzić możesz łatwo. Włącz klime, podnieś maskę i rozłącz kostkę przy sprężarce (taka jednopinowa) Jeśli chodzi to się wyłączy a to napewno usłyszysz
a jeśli nie chodzi to się nie wyłączy bo już jest wyłączona
.
Jeśli masz zbyt mało czynnika sprężarka nie będzie chodzić.
A sprawdzić możesz łatwo. Włącz klime, podnieś maskę i rozłącz kostkę przy sprężarce (taka jednopinowa) Jeśli chodzi to się wyłączy a to napewno usłyszysz

Jeśli masz zbyt mało czynnika sprężarka nie będzie chodzić.
prokopcio dopełnij freon r134a i po kłopocie, powinno byc wszystko ok i klma powina pracować bez zarzutu
sprężarka może sie załączyc jjak jest mało czynnika, zależy to od stanu froenu
sprężarka może sie załączyc jjak jest mało czynnika, zależy to od stanu froenu
:) mx-3, 323F BA, M6 GG ASpec, Seat Ibiza
iiyama napisał(a):sprężarka może sie załączyc jjak jest mało czynnika
że jak
To, że jest mało gazu (prawie go niema) to wiem, muszę sprawdzić u klimiarza gdzie ucieka – ale mnie zaniepokoiło najbardziej to, że jak włączam klimę to załącza się lewy wentylator (patrząc pod maskę od przodu auta) i podnoszą się obroty. Wydaje mi się, że sprężarka się nie załącza – ale nie jestem pewien bo coś nie mogę się do niej dokopać i nie wiem jak się uperwnić czy napewno nie chodzi.
Autko na sprzedaż !
Witam moja madzie Xedos 6 kupiłem w styczniu. Jak wiadomo w stycznku sie klimy nie sprawdzi, ale ostatnio w te ciepłe dni tak sie spiekłem w tym aucie że włączyłem w końcu klime i co? i nic powietrze takie sobie letnio zimne jak i bez klimy zero różnicy postałemm tak przed tym garażem 10 minut i w końcu otworzyłem szybe żeby sie ochłodzić
. A tak na serio jaka to może być przyczyna? Czy chodzi tylko i wyłacznie o nabice ?
-
Gość
solteka napisał(a): Czy chodzi tylko i wyłacznie o nabice ?
a w momencie załączenia AC słychać załączający się wiatrak ?
sprawdź bezpiecznik od klimy w skrzyne FUSE BOX w komorze silnika (wszystko jest opisane na dekielku skrzynki)
Nie wiem z którego roku masz xeda, ale jeśli masz klimę manualną to pamiętaj że zaczyna ona działać dopiero od 2 prędkości nawiewu.
Jeżeli wszystko się kręci itp to znac zy że czas udac się na napełnianie klimatyzacji – może już w rureczkach sucho
Niestety nawet zimą trzeba używać klimki inaczej to co nie pracuje – zanika 
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Manualną mam ale testowałem jak stał przy włączonym silniku, chyba nie trzeba jechać szybko żeby sie kilma załączyła
żadnego wiatraka ani nic kompletnie nie słychac jak włączam klime tylko mi sie diodka przy przycisku A/C zapala i nic poza tym ;( cicho i gorącą
-
Gość
Witam.
Czy napewno

mam xeda z 93r i chyba działa klima już na I biegu wiatraczka ale sprawdzę.
i pytanko drugie:
Jak w końcu tą klimę używać zimą w ramach "konserwacji" skoro przy niskiej temperaturze zewnętrznej klimatyzacja po prostu się nie załącza bo tak to japońce wymyślili.
nietrzeba jechać wcale ;–)
Co do załączania się wiatraka to teraz po naprawie klimy już wiem, że wiatrak załącza się zawsze nawet przy braku czynnika a sprężarka wtedy co i on, ale tylko wtedy jeśli jest czynnika wystarczająca ilość (nie trzeba dużo).
Czy napewno
XsiX napisał(a):pamiętaj że zaczyna ona działać dopiero od 2 prędkości nawiewu.
mam xeda z 93r i chyba działa klima już na I biegu wiatraczka ale sprawdzę.
i pytanko drugie:
Jak w końcu tą klimę używać zimą w ramach "konserwacji" skoro przy niskiej temperaturze zewnętrznej klimatyzacja po prostu się nie załącza bo tak to japońce wymyślili.
solteka napisał(a):chyba nie trzeba jechać szybko żeby sie kilma załączyła
nietrzeba jechać wcale ;–)
Co do załączania się wiatraka to teraz po naprawie klimy już wiem, że wiatrak załącza się zawsze nawet przy braku czynnika a sprężarka wtedy co i on, ale tylko wtedy jeśli jest czynnika wystarczająca ilość (nie trzeba dużo).
Autko na sprzedaż !
czyli jak nic mi sie nie kręci a bezpieczniki są chyba dobre bo ma xeda z końca 95 r i nie wiem które to są te bo tam nie pisze na tym wieczku klima ani klimaanlage więc nie wiem który no ale dobra czyli że najprawdopodobniej mam nie nabitą?? tak?
-
Gość
Najprościej sprawdzić, czy klima działa chwytając przewód aluminiowy w okolicach zaworu napełniania (wentyla) – takie przewody w gumowych osłonach... po włączeniu klimy przewód ten powinien w ciągu kilku sekund bardzo się schłodzić, wręcz mrozić w rękę.
witam. są trzy podstawowe sposoby na sprawdzenie czy klimatyzacja działa od strony mechanicznej poprawnie czy też nie.
1. zerknij czy wentylatory się załączają. (obydwa muszą być załączone)
2. dotknij przewodu powrotnego od klimatyzacji (ten grubszy) musi być zimny.
3. sprawdź czy załącza się sprężarka. jak spojrzysz na nią i stwierdzisz że kręci się jej "środek" gdzie widać trzy śruby, to znaczy że jest załączona. jeśli nie jest załączona, to swobodnie widać śruby stojące w miejscu.
a tak "nawiasem" to klimatyzacja w xedosie 6 działa oczywiście na I stopniu nawiewu również.
pozdrawiam. Tomasz.
1. zerknij czy wentylatory się załączają. (obydwa muszą być załączone)
2. dotknij przewodu powrotnego od klimatyzacji (ten grubszy) musi być zimny.
3. sprawdź czy załącza się sprężarka. jak spojrzysz na nią i stwierdzisz że kręci się jej "środek" gdzie widać trzy śruby, to znaczy że jest załączona. jeśli nie jest załączona, to swobodnie widać śruby stojące w miejscu.
a tak "nawiasem" to klimatyzacja w xedosie 6 działa oczywiście na I stopniu nawiewu również.
pozdrawiam. Tomasz.
-
dochol
prokopcio napisał(a):mam xeda z 93r i chyba działa klima już na I biegu wiatraczka ale sprawdzę.
dochol napisał(a):to klimatyzacja w xedosie 6 działa oczywiście na I stopniu nawiewu również.
pozdrawiam. Tomasz.
faktycznie Koledzy – macie rację
byłem w aucie sprawdzić i klima załącza się od 1 stopnia nawiewu (widocznie pomyliłem auta)

Witam
Może ktoś zna odpowiedź na mój problem (temat podobny) Madzie kupiłem w grudniu i czasem włączyłem klimę, wszystko było ok.. Od pewnego czasu klima już nie chłodzi pomyślałem brak czynnika. Gdy ją włączam to po pewnym czasie słychać tylko spod maski warkot. Na początku myślałem że to wentylator klimy, ale dziś byłem u gościa co się tym zajmuje i powiedział że to kompresor hałasuje i nie widzi sensu nabijania.
Pytanie czy spotkał się ktoś z czymś takim? Czy brak czynnika czy czegoś tam może to powodować? Sam nie wiem co dalej robić i czy coś wymieniać. Co to może być.
Może ktoś zna odpowiedź na mój problem (temat podobny) Madzie kupiłem w grudniu i czasem włączyłem klimę, wszystko było ok.. Od pewnego czasu klima już nie chłodzi pomyślałem brak czynnika. Gdy ją włączam to po pewnym czasie słychać tylko spod maski warkot. Na początku myślałem że to wentylator klimy, ale dziś byłem u gościa co się tym zajmuje i powiedział że to kompresor hałasuje i nie widzi sensu nabijania.
Pytanie czy spotkał się ktoś z czymś takim? Czy brak czynnika czy czegoś tam może to powodować? Sam nie wiem co dalej robić i czy coś wymieniać. Co to może być.
Mam madzie
- Od: 15 lis 2007, 00:03
- Auto: Mazda 626 2.0i GW 98
Koledzy. Podjechanie do serwisu Kimy podłączenie pod machine do nabijania kosztowało mnie 25 zł. Jeśli układ jest nieszczelny to zraz na maszynie wyjdzie. Moim zdaniem szkoda szukania przyczyny dlczego nie chłodzi skoro wszystko niby pracuje. Pół godziny + 25 zł i sytuacja staje się duuużo jaśniejsza
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Od: 11 wrz 2005, 01:09
- Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG