światła do jazdy dziennej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kriskus » 19 sie 2010, 11:28

Taki temat już gdzieś był, ale nie w odniesieniu do xeda. Czy ktoś montował u siebie światła do jazdy dziennej? Jeśli tak, to w którym miejscu?

Myślę o poprawie oświetlenia. Chcę zregenerować reflektory i kupić jakieś porządne żarówki. Żeby się za szybko nie przepaliły, chcę zainstalować lampy do jazdy dziennej i chyba najlepszym miejscem będą otwory na przeciwgielne. Ja mam w tym miejscu tylko zaślepki, więc powinno być OK. Nie wiem też które wybrać. LEDy od Helli kosztują 700-800PLN, ale można już dostać homologowane zestawy na diodach OSRAM za ~200PLN.

Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Forumowicz

Od: 4 gru 2005, 03:30
Auto: BAZ5, CAKL, CRRF7J

Postprzez Fedu » 19 sie 2010, 12:06

A może załóż xenony 6000k :)
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r

Postprzez kriskus » 19 sie 2010, 12:25

Też o tym myślałem. Jeśli regeneracja i jakieś nightguide'y nie będą zadowalające to może spróubję. Ale najpierw chcę poeksperymentować z dziennymi. Plus będzie też taki, że w końcu będę widział na co jest nawiew ustawiony, bo przy włączonych światłach mijania na tych guzikach nic nie widać :)
Forumowicz

Postprzez Fedu » 19 sie 2010, 14:06

Oj czepiasz się szczegółów :D
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r

Postprzez paaawel5 » 19 sie 2010, 17:05

kriskus napisał(a):Plus będzie też taki, że w końcu będę widział na co jest nawiew ustawiony, bo przy włączonych światłach mijania na tych guzikach nic nie widać :)

a nie masz czasem spalonych żarówek co podświetlają te ludziki na przyciskach??
u mnie wszystko widać na co jest nawiew ustawiony w dzień słabo ale w nocy bez zastrzeżeń
http://moto.allegro.pl/item1160070429_s ... gacja.html
tu masz homologowane za mniej niż 120 zł
muszą mieć E (nieważne jakie 4 czy 2) oraz RL – światła do jazdy dziennej
o regulacji prawnej do do świateł do jazdy dziennej już pisałem na forum wiec przeczytaj zanim zaczniesz montować by nie mieć potem problemów w razie W z chłopakami z RD, bo np. będą świecić razem z "krótkimi" itp montażowe błędy.
pozdr.
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez kriskus » 19 sie 2010, 19:13

Dzięki za odp :)

paaawel5 napisał(a):a nie masz czasem spalonych żarówek co podświetlają te ludziki na przyciskach??

Nie, żarówki są OK. Ale w słonczeny dzień prawie nic nie widać, bo przy włączonych światłach zewnętrznych całe podświetlenie deski ściemnia się o jakieś 50%.

Wątków o dziennych przeczytałem już sporo :) i od strony prawnej wiem już wszystko. Chociaż podobno Policja i tak często zatrzymuje i trzeba tłumaczyć, że światła do jazdy dziennej z homologacją i właściwie zamontowane są w pełni legalne.

Tak czy inaczej zastanawiałem się czy ktoś już montował je w xedzie i – jeśli tak – gdzie.

PS. Dzięki za wpis w wątku o podświetleniu przycisków do szyb. Na podstawie Twojej fotorelacji sam nieco wczoraj podłubałem.
Forumowicz

Postprzez paaawel5 » 19 sie 2010, 21:16

kriskus napisał(a):
. Chociaż podobno Policja i tak często zatrzymuje i trzeba tłumaczyć, że światła do jazdy dziennej z homologacją i właściwie zamontowane są w pełni legalne.

dzieje sie tak dlatego że mało kto montuje to zgodnie z regulacjami prawnymi
przepisy określają jasno wysokość rozstaw oraz które światła pojazdu mogą "palić" sie razem z dziennymi a które nie oraz jak musi być dokonane podłączenie elektryczne bo jak już pewnie wiesz muszą same gasnąc jak "zapalasz" światła mijania
Ogólnie na drodze nie jesteśmy tacy czepliwi i zawsze na pouczeniu i wytłumaczeniu kończyłem kontrolę
choć są wybitne jednostki które maja choinki na aucie a tłumaczenie im i tak na niewiele się zdaje :)
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.