Przycisk A/C a ujemna temperatura

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lukkil » 13 gru 2011, 11:15

to w końcu ogrzewanie szyby działa jak jest koło 0st lub niżej czy nie? :D
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez pawelc » 13 gru 2011, 16:57

Szyba przednia nie jest podgrzewana ani w xedosie ani w 626 GE ani mx-6 GE ,w przypadku klimatronika przycisk ten kieruje tylko nawiew na szybę i włącza klimatyzacje aby szybciej ją odparować i to wszystko ..Natomiast wyłączeniem klimatyzacji sterują czujniki -jeden to ciśnienia na przewodach drugi to czujnik przy wymienniku ciepła w kabinie co jest jednoznaczne z tym że jeżeli jest temperatura poniżej 0 stopni to wlatujące powietrze jest na tyle chłodne że czujnik ten nie załączy klimy ot cała filozofia i działa to tak samo w klimatroniku i w klimie manualnej ,czujniki dodatkowe w automatycznej klimie mają na celu dobranie optymalnej pracy nawiewów w trybie auto po to jest pomiar temp.zewnętrznej ,wewnętrznej ,jak też nasłonecznienia przy szybie
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 07:39
Auto: RX8 z z32se

Postprzez Fedu » 13 gru 2011, 22:18

Dokładnie tak jak piszę pawelc . U mnie w X6 ( klimatronic ) zawsze włącza się A/C jak jest nastawiony nawiew na szybę, no chyba że temp. jest poniżej 0. A tak w ogóle to powinno się używać klimy nawet w zimie (przynajmniej tak twierdzą fachowcy).
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r

Postprzez sebek-71 » 13 gru 2011, 23:38

pawelc napisał(a):
bzdura ... ;) -to jest czujnik nasłonecznienia -czujnik temp. zewnętrznej znajduję się na pasie przednim . i w cale nie reguluje on załączania klimy ...

Pawelc,owszem źle się wyraziłem oczywiście,że jest to czujnik nasłonecznienia,ale on też odpowiada za klimę(intensywność jej chłodzenia) :)
viewtopic.php?f=125&t=85194&p=1539670&hilit=czujnik+nas%C5%82onecznienia#p1539670
Forumowicz

Od: 9 paź 2011, 17:04
Auto: był Xedos 6 2.0V6 140KM
323 BJ 1,5 sedan
jest Mazda 3 BK 1,6 MZR

Postprzez pawelc » 14 gru 2011, 07:28

Jakbyś wiedział jak jest zbudowana klimatyzacja w naszych mazdach to nie powielałbyś do końca nie sprawdzonych informacji ;) ,tak czujnik ten teoretycznie może za to odpowiadać ale klima w xedosie czy też mx-6 jest na tyle mało wydajna że raczej nie ma sensu tego parametru regulować tym czujnikiem ...,według mnie i moich obserwacji działa klimatronik w następujący sposób : mierzy on temperaturę na zewnątrz i wewnątrz auta jak i tez temperaturę nagrzewnicy ciepła ,porównuje ją i ustawia w zależności od zadanej temp. klapkę (przesłonę ) ciepło-zimno w optymalnym położeniu ,następnie w zależności czy jest mocne nasłonecznienie kieruje powietrze albo na górne nawiewy (szyba, twarz)albo na dół (na nogi) aby zapewnić jak najbardziej komfortowe warunki jazdy ,w zimę znowu powinno skierować w trybie auto najpierw na szybę powietrze, Intensywność nawiewu w tym trybie też jest automatycznie regulowana
A tak szczerze powiedzcie ilu z Was korzysta cały czas z trybu auto? ,myślę ze nie wielu ,ja korzystam bardzo rzadko czyli poniekąd mam klimę manualną ;)
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 07:39
Auto: RX8 z z32se

Postprzez Fedu » 14 gru 2011, 15:20

Przyznam się i ja bez bicia że rzadko używam trybu auto. Ale czasami włączałem w celu sprawdzenia jak to działa. Działa dobrze, ale jakoś sam sobie nastawiam gdzie i z jaką siłą ma wiać :D
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r