Witam!Ostatnio wyczytalem,że co 12 lat a w niektórych autach co 4 powinno się wymieniać Air Bagi,bo tracą swoje wlaściwości.Wie ktoś coś więcej na ten temat?
Pozdrawiam.
Ważność poduszek powietrznych w naszych Xedosach
Strona 1 z 1
Zapraszam wszystkich miłośników aut japońskich do Klubu Japanese Fanatics. www.japanese-fanatics.com
Miłośnik prawdziwej motoryzacji – wróg pseudo-ekologii
Miłośnik prawdziwej motoryzacji – wróg pseudo-ekologii
- Od: 27 gru 2007, 22:59
- Auto: Były: Mazda 626 2.0 GD
Mazda Xedos 9 KL Manual
Subaru Impreza WRX Sports Wagon GD
Jest: MB E50 AMG
czytalem gdzies na necie wlasnie o tym temacie. Generalnie wyszlo na to, ze wymienialo sie tylko w jakis starych mercedesach, inni producenci tego nie zalecaja. Tam chyba raczej nie ma sie co popsuc 
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Renault (na bezpieczeństwie znają się chyba najlepiej) zaleca wymianę poduszek co 10 lat – chodzi o trawłość szwów i materiału z którego wykonana jest poduszka.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):zaleca wymianę poduszek co 10 lat
Żeby nie mieć pozwów o odszkodowania, gdyby nie zadziałała tak jak trzeba. a ja nawet 11 letnie wolę mieć.
Prawdopodobieństwo, że nie zadziała prawidłowo 1 na ileś przynajmniej set tysięcy. Lepsze prawdopodobieństwo, że może nie zadziałaś niz ich brak. Widziałem wywalone poduszki 10 i 20 letnie i niczym się nie różniły.
Tak, że ja jestem za, nawet przy starszych samochodach.
Lukano napisał(a):Widziałem wywalone poduszki 10 i 20 letnie i niczym się nie różniły.
To, że wywaliły to nie znaczy, że zadziałały poprawnie (na oko wszystko może wyglądać ok) – ja ekspertem od poduszek nie jestem, spece z Renaulta są i im wierzę. Może Mazda ma poduszki inaczej wykonane i są one wieczne
brii napisał(a):Może Mazda ma poduszki inaczej wykonane i są one wieczne oczko język
heheh nie wiem ale może
Ale raczej poduszek w swojej 11 letniej zmieniać, ani wywalać nie będe
brii napisał(a):chodzi o trawłość szwów i materiału z którego wykonana jest poduszka.
Ja słyszałem,że materiał wybuchowy może stracić właściwości...ale
brii napisał(a):ja ekspertem od poduszek nie jestem
Żeby szwy były całe trzeba powiesić Wunder-Bauma o zapachu lawendowym na mole i za 100lat będzie ok
Lukano napisał(a):Ale raczej poduszek w swojej 11 letniej zmieniać, ani wywalać nie będe usmiech
Ja w swoim też nie i oby same nie musiały...życzę Wam i sobie z całego

brii napisał(a):To, że wywaliły to nie znaczy, że zadziałały poprawnie (na oko wszystko może wyglądać ok)
...a mi się znajomy żalił, że jego koleżance w nowym Renault nie odpaliły, a cały przód skasowała. Spytałem, czy jej się coś stało,a on, że nie..ale i tak powinny wystrzelić
Wiem, że Renault zna się najlepiej, ale samo rozerwanie poduszki w kilku miejscach(bo trudno,żeby mając 9lat i 364dni była super, a 2 dni później cała dziurawa) powinno co najwyżej ją osłabić, a nie uczynić bezużyteczną.Przecież ona sama w sobie jest dziurawa
Mateusz L napisał(a):a słyszałem,że materiał wybuchowy może stracić właściwości...
Też fakt
Mateusz L napisał(a):Zbyt późne odpalenie-czym grozi-łatwo się domyśleć
Ano
Mateusz L napisał(a):...a mi się znajomy żalił, że jego koleżance w nowym Renault nie odpaliły, a cały przód skasowała. Spytałem, czy jej się coś stało,a on, że nie..ale i tak powinny wystrzelić Otóż nie powinny ...
Zgadza się – jak nic jej się nie stało to znaczy, że nie powinny się odpalić
Tak samo przy dachowaniu – zazwyczaj nie ma potrzeby odpalania poduszek.
Za to w niektórych markach np.: Ford zdarza się odpalenie poduszek przy uderzeniu w krawężnik. Co mnie smuci – nowe Mazdy mają taki sam czujnik jak Fordy
Mateusz L napisał(a):samo rozerwanie poduszki w kilku miejscach(bo trudno,żeby mając 9lat i 364dni była super, a 2 dni później cała dziurawa) powinno co najwyżej ją osłabić, a nie uczynić bezużyteczną.Przecież ona sama w sobie jest dziurawa
Taka wymiana to działanie prewencyjne, tak samo jak wymiana rozrządu przed zerwaniem
Oczywiście też wszystkim życzę by nigdy nie mieli potrzeby korzystania z poduszek powietrznych
brii napisał(a):Co mnie smuci – nowe Mazdy mają taki sam czujnik jak Fordy ysz

brii napisał(a):Tak samo przy dachowaniu – zazwyczaj nie ma potrzeby odpalania poduszek.
Właśnie
Strona 1 z 1