Ważność poduszek powietrznych w naszych Xedosach

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Martinez81 » 5 lip 2008, 03:02

Witam!Ostatnio wyczytalem,że co 12 lat a w niektórych autach co 4 powinno się wymieniać Air Bagi,bo tracą swoje wlaściwości.Wie ktoś coś więcej na ten temat?

Pozdrawiam.
Zapraszam wszystkich miłośników aut japońskich do Klubu Japanese Fanatics. www.japanese-fanatics.com

Miłośnik prawdziwej motoryzacji – wróg pseudo-ekologii
Forumowicz

Od: 27 gru 2007, 22:59
Auto: Były: Mazda 626 2.0 GD
Mazda Xedos 9 KL Manual
Subaru Impreza WRX Sports Wagon GD
Jest: MB E50 AMG

Postprzez Italiano » 5 lip 2008, 21:42

Temat w zasadzie sie tyczy wszystkich modeli także ---->Eksplaoatacja
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez bajer0 » 5 lip 2008, 22:04

czytalem gdzies na necie wlasnie o tym temacie. Generalnie wyszlo na to, ze wymienialo sie tylko w jakis starych mercedesach, inni producenci tego nie zalecaja. Tam chyba raczej nie ma sie co popsuc ;P
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez brii » 7 lip 2008, 09:19

Renault (na bezpieczeństwie znają się chyba najlepiej) zaleca wymianę poduszek co 10 lat – chodzi o trawłość szwów i materiału z którego wykonana jest poduszka.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Lukano » 7 lip 2008, 11:49

brii napisał(a):zaleca wymianę poduszek co 10 lat

Żeby nie mieć pozwów o odszkodowania, gdyby nie zadziałała tak jak trzeba. a ja nawet 11 letnie wolę mieć.
Prawdopodobieństwo, że nie zadziała prawidłowo 1 na ileś przynajmniej set tysięcy. Lepsze prawdopodobieństwo, że może nie zadziałaś niz ich brak. Widziałem wywalone poduszki 10 i 20 letnie i niczym się nie różniły.
Tak, że ja jestem za, nawet przy starszych samochodach.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez brii » 7 lip 2008, 12:43

Lukano napisał(a):Widziałem wywalone poduszki 10 i 20 letnie i niczym się nie różniły.

To, że wywaliły to nie znaczy, że zadziałały poprawnie (na oko wszystko może wyglądać ok) – ja ekspertem od poduszek nie jestem, spece z Renaulta są i im wierzę. Może Mazda ma poduszki inaczej wykonane i są one wieczne ;) :P

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Lukano » 7 lip 2008, 13:57

brii napisał(a):Może Mazda ma poduszki inaczej wykonane i są one wieczne oczko język

heheh nie wiem ale może :P
Ale raczej poduszek w swojej 11 letniej zmieniać, ani wywalać nie będe :)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Mateusz L » 7 lip 2008, 18:24

brii napisał(a):chodzi o trawłość szwów i materiału z którego wykonana jest poduszka.

Ja słyszałem,że materiał wybuchowy może stracić właściwości...ale
brii napisał(a):ja ekspertem od poduszek nie jestem

Żeby szwy były całe trzeba powiesić Wunder-Bauma o zapachu lawendowym na mole i za 100lat będzie ok ;P

Lukano napisał(a):Ale raczej poduszek w swojej 11 letniej zmieniać, ani wywalać nie będe usmiech

Ja w swoim też nie i oby same nie musiały...życzę Wam i sobie z całego <list>

brii napisał(a):To, że wywaliły to nie znaczy, że zadziałały poprawnie (na oko wszystko może wyglądać ok)

...a mi się znajomy żalił, że jego koleżance w nowym Renault nie odpaliły, a cały przód skasowała. Spytałem, czy jej się coś stało,a on, że nie..ale i tak powinny wystrzelić ;P Otóż nie powinny :) ...

Wiem, że Renault zna się najlepiej, ale samo rozerwanie poduszki w kilku miejscach(bo trudno,żeby mając 9lat i 364dni była super, a 2 dni później cała dziurawa) powinno co najwyżej ją osłabić, a nie uczynić bezużyteczną.Przecież ona sama w sobie jest dziurawa :P Najgorsze jest odpalenie zbyt późno, bo jeśli gaz wyleci zbyt szybko to poduszka nie pomoże, lub nie w takim stopniu jak powinna, ale i nie zaszkodzi.Zbyt późne odpalenie-czym grozi-łatwo się domyśleć :(
Forumowicz

Od: 25 gru 2007, 14:29
Auto: Lexus

Postprzez brii » 7 lip 2008, 18:32

Mateusz L napisał(a):a słyszałem,że materiał wybuchowy może stracić właściwości...

Też fakt :)

Mateusz L napisał(a):Zbyt późne odpalenie-czym grozi-łatwo się domyśleć

Ano :|

Mateusz L napisał(a):...a mi się znajomy żalił, że jego koleżance w nowym Renault nie odpaliły, a cały przód skasowała. Spytałem, czy jej się coś stało,a on, że nie..ale i tak powinny wystrzelić Otóż nie powinny ...

Zgadza się – jak nic jej się nie stało to znaczy, że nie powinny się odpalić :)
Tak samo przy dachowaniu – zazwyczaj nie ma potrzeby odpalania poduszek.
Za to w niektórych markach np.: Ford zdarza się odpalenie poduszek przy uderzeniu w krawężnik. Co mnie smuci – nowe Mazdy mają taki sam czujnik jak Fordy :|

Mateusz L napisał(a):samo rozerwanie poduszki w kilku miejscach(bo trudno,żeby mając 9lat i 364dni była super, a 2 dni później cała dziurawa) powinno co najwyżej ją osłabić, a nie uczynić bezużyteczną.Przecież ona sama w sobie jest dziurawa

Taka wymiana to działanie prewencyjne, tak samo jak wymiana rozrządu przed zerwaniem ;)

Oczywiście też wszystkim życzę by nigdy nie mieli potrzeby korzystania z poduszek powietrznych :)

Forumowicz

Postprzez Mateusz L » 7 lip 2008, 23:32

brii napisał(a):Co mnie smuci – nowe Mazdy mają taki sam czujnik jak Fordy ysz

<głaszcze> Być może dużo zależy od miejsca i sposobu montażu czujników-zazwyczaj w tunelu środkowym,ale może w Fordzie szukali nowych wrażeń <jelen> ... Sądzę, że sam czujnik, jeśli nadal jest mechaniczny(takie przynajmniej widziałem w książce o tej tematyce i to wydanej niedawno), jest na tyle prostą konstrukcją, że ciężko tam coś zwalić.

brii napisał(a):Tak samo przy dachowaniu – zazwyczaj nie ma potrzeby odpalania poduszek.

Właśnie :) Potrzeba wynika z siły uderzenia-czujnik przyspieszenia(a stosuje się wyłącznie takie) mówiąc obrazowo i w uproszczeniu jest ciężarkiem na sprężynce. Im szybciej jedzie auto i im szybciej się zatrzyma(przy uderzeniu) tym ciężarek dalej "wyleci" i w pewnym momencie dotknie blaszki przez którą zamknie się obwód i wyśle sygnał do centralnego kompa SRS , który w odpowiednim momencie odpali ładunek. Jak mówiłem-to spore uproszczenie, ale idea właśnie taka.
Forumowicz

Od: 25 gru 2007, 14:29
Auto: Lexus