Kilka dni temu zakupilem Mazde Xedos '92 1995cm3 V6 24V ASB przebieg 212 tys i przy wszystkich "och i ach" na jej temat mam tez kilka watpliwosci i zwiazanych z nimi pytan. Jest ich zbyt wiele, zeby zasmiecac forum zadajac kazde z osobna, choc wiem, ze to lepiej dla osob , ktore je przeszukuja.
FAQ czytalem, odpowiedzi szukalem, nie znalazlem (w cale, pelnych, lub satysfakcjonujacych).
Oto pytania:
1. AKTUALNE Dlaczego czasem nie chce odpalac na Park, tylko na Neutral? Efekt taki jak przy rozladowanym akumulatorze, czyli przygasaja kontrolki, w tym zegarek i zadnego dzwieku. Dzieje sie tak sporadycznie a poprzedni wlasciciel twierdzil mimo mojego zdziwienia, ze w ASO powiedzieli mu, ze ten samochod odpala sie tylko na N
2. NIE AKTUALNE Czy ten samochod ma kontrole trakcji? Sadze, ze nie – nie ma zadnego przycisku od jej wlaczania, jednan poprzeni wlasciciel twierdzil, ze jest a w ASO powiedzieli mu, ze trzeba wymienic jakis bezpiecznik ... sprawdzalem i wszsytkie sa ok, wiec to chyba taka sama bajka jak powyzej, ale zapytac nie zaszkodzi.
3. NIE AKTUALNE Czy podgrzewana przednia szyba w Xedosie, to tak jak w Fordach, prazkowana jak [jaka?]? Jesli tak, to byla wymieniona na zwykla, bo jest przycisk i swieci. ... Poprzedni wlasciciel
4. AKTUALNE Nie dziala przelacznik od nawiewow (na szybe, nogi, twarz ...), choc kontrolki reaguja prawidlowo. Nawiew jest zablokowany tak, ze dmucha kazda dziura.
5.AKTUALNE Srodkowy nawiew daje tylko zimne powietrze, mimo ze ciegno dziala i wszystko wydaje sie byc w porzadku (od strony schowka pasazera patrzac).
6. NIE AKTUALNE Czy regulacja zaworow w tym silniku jest hydrauliczna? Na forum poslugujecie sie skrotami do typu silnika, ktore nic mi nie mowia a przejzalem caly dzial z opisem technicznym. Jesli tak, to slychac tykanie popychaczy zaworow na rozgrzanym silniku. W niczym mi to obecnie nie przeszkadza ale nie lubie jak cos dziala nie jak nalezy. Jako, ze daleki jestem od wymiany wszystkich 24szt, to poszukiwalbym jakiegos rozwiazania doraznego. Zastanawiam sie nad wymiana oleju na mineralny z ponoc polsyntetyku (bo gestszy) ale silnik jest suchutki od gory i spodu.
7. NIE AKTUALNE oDPOWIEDZ ...
Piszecie, ze HOLD na Drive pozwala zaoszczedzic na spalaniu w miescie ... w jaki sposob, skoro przy takiej konfiguracji auto rusza z 2 biegu, co raczej nie wplywa korzystnie na spalanie (bynajmniej na chlopski rozum). Predzej nalezaloby jezdzic na S bez HOLD. Skorygujcie mnie, jesli zle mysle.
8. NIE AKTUALNE Swiatla w tym autku nie naleza do zadowalajacych, wiec pytanie, czy jest jakas alternatywa procz wymiany na Xenony i wlozenia 100W (czego nie toleruje). Poki co planuje je dokladnie wyczyscic od srodka zgodnie z instrukcja, ktora tu znalazlem ale (pewnie to lamerskie pytanie:) czy nie mozna np. wymienic samej soczewki na jakas lepsza?
9. NIE AKTUALNE Czy w pelnej opcji ze skorzana tapicerka byly elektrycznie regulowane fotele i pompowanie pod ledzwia? Jesli tak, to musze sie zaczac za takimi ogladac, bo przy dluzszej trasie twarde i wystajace miejsce pod ledzwia bardzo mi przeszkadza.
10. NIE AKTUALNE Wybaczcie, bo na pewno jest gdzies to opisane na forum ale nie znalazlem mimo wszelkich prob – jak wykonac test komputera i gdzie znajde opis kodow bledow? (link do kodow bledow ze strony glownej nie dziala).
11. NIE AKTUALNE Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ... co zatem przy tej okazji i jakiej firmy najlepiej? Jaki powinien byc orientacyjny koszt tych czesci i robocizny?
12. NIE AKTUALNE Co to za tajemnicza puszka pod filtrem powietrza, ktora laczy sie z z nia przez rurke?
13. Czy tez macie wrazenie, ze ta Madzia jest nadsterowna? Przy wiekszych predkosciach i dosc ostrych zakretach (np. okolo 90st dosc dlugi) kierownica jakby miala tendencje do skokowego skrecania a auto do poglebiania zakretu. W mojej poprzedniej MX-3 bylo odwrotnie, tzn tyl uciekal ale tylko w skrajnych przypadkach, BTW nie mialem jeszcze auta, ktore lepiej by sie prowadzilo (bardziej sluchalo sie kierowcy), choc w nastepnym roku planuje MIATKE dla zony, wiec zobaczymy
14. NIE AKTUALNE Czy to normalne, ze na biegu jalowym podczas wykrecenia korka oleju silnik natychmiast gasnie? U mnie tak wlasnie sie dzieje a mialem sporo aut w manualu i 3 w automacie, w tym 2,9V6 Forda i nie bylo takiego objawu.
Z gory dziekuje za wszelkie mozliwe informacje.
Pozdrawiam
Igor
[/url]