14 roznych pytan o Mazde Xedos '92

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ibol » 22 lis 2007, 17:52

Witam wszystkich uzytkownikow forum Mazdy. Wczesniej nalezalem do klubu Forda Scorpio (http://www.ford-scorpio.pl/forum/index.php, nick IBOL).

Kilka dni temu zakupilem Mazde Xedos '92 1995cm3 V6 24V ASB przebieg 212 tys i przy wszystkich "och i ach" na jej temat mam tez kilka watpliwosci i zwiazanych z nimi pytan. Jest ich zbyt wiele, zeby zasmiecac forum zadajac kazde z osobna, choc wiem, ze to lepiej dla osob , ktore je przeszukuja.

FAQ czytalem, odpowiedzi szukalem, nie znalazlem (w cale, pelnych, lub satysfakcjonujacych).

Oto pytania:

1. AKTUALNE Dlaczego czasem nie chce odpalac na Park, tylko na Neutral? Efekt taki jak przy rozladowanym akumulatorze, czyli przygasaja kontrolki, w tym zegarek i zadnego dzwieku. Dzieje sie tak sporadycznie a poprzedni wlasciciel twierdzil mimo mojego zdziwienia, ze w ASO powiedzieli mu, ze ten samochod odpala sie tylko na N ;)

2. NIE AKTUALNE Czy ten samochod ma kontrole trakcji? Sadze, ze nie – nie ma zadnego przycisku od jej wlaczania, jednan poprzeni wlasciciel twierdzil, ze jest a w ASO powiedzieli mu, ze trzeba wymienic jakis bezpiecznik ... sprawdzalem i wszsytkie sa ok, wiec to chyba taka sama bajka jak powyzej, ale zapytac nie zaszkodzi.

3. NIE AKTUALNE Czy podgrzewana przednia szyba w Xedosie, to tak jak w Fordach, prazkowana jak [jaka?]? Jesli tak, to byla wymieniona na zwykla, bo jest przycisk i swieci. ... Poprzedni wlasciciel ;) twierdzil, ze jest i swietnie dziala.

4. AKTUALNE Nie dziala przelacznik od nawiewow (na szybe, nogi, twarz ...), choc kontrolki reaguja prawidlowo. Nawiew jest zablokowany tak, ze dmucha kazda dziura.

5.AKTUALNE Srodkowy nawiew daje tylko zimne powietrze, mimo ze ciegno dziala i wszystko wydaje sie byc w porzadku (od strony schowka pasazera patrzac).

6. NIE AKTUALNE Czy regulacja zaworow w tym silniku jest hydrauliczna? Na forum poslugujecie sie skrotami do typu silnika, ktore nic mi nie mowia a przejzalem caly dzial z opisem technicznym. Jesli tak, to slychac tykanie popychaczy zaworow na rozgrzanym silniku. W niczym mi to obecnie nie przeszkadza ale nie lubie jak cos dziala nie jak nalezy. Jako, ze daleki jestem od wymiany wszystkich 24szt, to poszukiwalbym jakiegos rozwiazania doraznego. Zastanawiam sie nad wymiana oleju na mineralny z ponoc polsyntetyku (bo gestszy) ale silnik jest suchutki od gory i spodu.

7. NIE AKTUALNE oDPOWIEDZ ...

Piszecie, ze HOLD na Drive pozwala zaoszczedzic na spalaniu w miescie ... w jaki sposob, skoro przy takiej konfiguracji auto rusza z 2 biegu, co raczej nie wplywa korzystnie na spalanie (bynajmniej na chlopski rozum). Predzej nalezaloby jezdzic na S bez HOLD. Skorygujcie mnie, jesli zle mysle.

8. NIE AKTUALNE Swiatla w tym autku nie naleza do zadowalajacych, wiec pytanie, czy jest jakas alternatywa procz wymiany na Xenony i wlozenia 100W (czego nie toleruje). Poki co planuje je dokladnie wyczyscic od srodka zgodnie z instrukcja, ktora tu znalazlem ale (pewnie to lamerskie pytanie:) czy nie mozna np. wymienic samej soczewki na jakas lepsza?

9. NIE AKTUALNE Czy w pelnej opcji ze skorzana tapicerka byly elektrycznie regulowane fotele i pompowanie pod ledzwia? Jesli tak, to musze sie zaczac za takimi ogladac, bo przy dluzszej trasie twarde i wystajace miejsce pod ledzwia bardzo mi przeszkadza.

10. NIE AKTUALNE Wybaczcie, bo na pewno jest gdzies to opisane na forum ale nie znalazlem mimo wszelkich prob – jak wykonac test komputera i gdzie znajde opis kodow bledow? (link do kodow bledow ze strony glownej nie dziala).

11. NIE AKTUALNE Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ... co zatem przy tej okazji i jakiej firmy najlepiej? Jaki powinien byc orientacyjny koszt tych czesci i robocizny?

12. NIE AKTUALNE Co to za tajemnicza puszka pod filtrem powietrza, ktora laczy sie z z nia przez rurke?

13. Czy tez macie wrazenie, ze ta Madzia jest nadsterowna? Przy wiekszych predkosciach i dosc ostrych zakretach (np. okolo 90st dosc dlugi) kierownica jakby miala tendencje do skokowego skrecania a auto do poglebiania zakretu. W mojej poprzedniej MX-3 bylo odwrotnie, tzn tyl uciekal ale tylko w skrajnych przypadkach, BTW nie mialem jeszcze auta, ktore lepiej by sie prowadzilo (bardziej sluchalo sie kierowcy), choc w nastepnym roku planuje MIATKE dla zony, wiec zobaczymy :)

14. NIE AKTUALNE Czy to normalne, ze na biegu jalowym podczas wykrecenia korka oleju silnik natychmiast gasnie? U mnie tak wlasnie sie dzieje a mialem sporo aut w manualu i 3 w automacie, w tym 2,9V6 Forda i nie bylo takiego objawu.

Z gory dziekuje za wszelkie mozliwe informacje.
Pozdrawiam
Igor
[/url]
Ostatnio edytowano 23 lis 2007, 15:52 przez ibol, łącznie edytowano 5 razy
Początkujący

Od: 18 lis 2007, 18:27
Auto: Xedos 2.0 V6 '92

Postprzez Grzyby » 22 lis 2007, 18:08

ibol napisał(a):FAQ czytalem, odpowiedzi szukalem, nie znalazlem (w cale, pelnych, lub satysfakcjonujacych).

widać źle szukałeś lub niedokładnie czytałeś :P

Większość pytań jest do tematu "Xedos6 opinie o modelu" (link w przyklejonych), część jest na forum, część (o jeździe z ASB do działu Eksploatacja.

Później (z domu) wrzucę Ci parę linków z informacjami o które pytasz (ale później będzie kosz :))

btw. Witaj :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Wodzu » 22 lis 2007, 18:09

ibol napisał(a):Czy ten samochod ma kontrole trakcji? Sadze, ze nie – nie ma zadnego przycisku od jej wlaczania, jednan poprzeni wlasciciel twierdzil, ze jest a w ASO powiedzieli mu, ze trzeba wymienic jakis bezpiecznik ... sprawdzalem i wszsytkie sa ok, wiec to chyba taka sama bajka jak powyzej, ale zapytac nie zaszkodzi.

Brak

ibol napisał(a):Czy regulacja zaworow w tym silniku jest hydrauliczna? Na forum poslugujecie sie skrotami do typu silnika, ktore nic mi nie mowia a przejzalem caly dzial z opisem technicznym. Jesli tak, to slychac tykanie popychaczy zaworow na rozgrzanym silniku. W niczym mi to obecnie nie przeszkadza ale nie lubie jak cos dziala nie jak nalezy. Jako, ze daleki jestem od wymiany wszystkich 24szt, to poszukiwalbym jakiegos rozwiazania doraznego. Zastanawiam sie nad wymiana oleju na mineralny z ponoc polsyntetyku (bo gestszy) ale silnik jest suchutki od gory i spodu.

Regulacja jest hydrauliczna, co do stukania zaworów zobacz temat zaworka upustowego oleju
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 mar 2005, 12:38
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez ibol » 22 lis 2007, 18:14

Grzyby napisał(a):Później (z domu) wrzucę Ci parę linków z informacjami o które pytasz (ale później będzie kosz )

Za linki z gory dzieki, jednak prosilbym pochopnie nie kasowac. Wczoraj spedzilem pol dnia na przeszukiwaniu forum i bycmoze zle szukalem, lub niedokladnie czytalem, ale to dla mnie wazne ...

Wodzu napisał(a):Regulacja jest hydrauliczna, co do stukania zaworów zobacz temat zaworka upustowego oleju

OK, thx poszukam.
Juz znalazlem – przestudiuje to wieczorem.
Początkujący

Postprzez qbass » 22 lis 2007, 19:35

Wszystko już chyba jest na Forum, ale że mam dobry dzień, to co nieco napiszę ;)
ibol napisał(a):2. Czy ten samochod ma kontrole trakcji?

Nie.
ibol napisał(a):. Czy regulacja zaworow w tym silniku jest hydrauliczna?

Tak.
ibol napisał(a):8. Swiatla w tym autku nie naleza do zadowalajacych, wiec pytanie, czy jest jakas alternatywa procz wymiany na Xenony i wlozenia 100W (czego nie toleruje). Poki co planuje je dokladnie wyczyscic od srodka zgodnie z instrukcja, ktora tu znalazlem ale (pewnie to lamerskie pytanie:) czy nie mozna np. wymienic samej soczewki na jakas lepsza?

Porządne wyczyszczenie kloszy i środka świateł i kupno Philipsów Night Guide ;)
ibol napisał(a):10. Wybaczcie, bo na pewno jest gdzies to opisane na forum ale nie znalazlem mimo wszelkich prob – jak wykonac test komputera i gdzie znajde opis kodow bledow? (link do kodow bledow ze strony glownej nie dziala).
http://www.mazdaspeed.pl/christmas/wars ... .php?c=obd mi działa.

ibol napisał(a):11. Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ... co zatem przy tej okazji i jakiej firmy najlepiej? Jaki powinien byc orientacyjny koszt tych czesci i robocizny?

pasek Mitsuboshi, rolki i pompa wody GMB. Koszt w granicach (pi*drzwi)1000 zł z wymianą.
ibol napisał(a):12. Co to za tajemnicza puszka pod filtrem powietrza, ktora laczy sie z z nia przez rurke?
Trochę konkretniej? :)

ibol napisał(a): choc w nastepnym roku planuje MIATKE dla zony

A ja dla dziewczyny :)
ibol napisał(a):14. Czy to normalne, ze na biegu jalowym podczas wykrecenia korka oleju silnik natychmiast gasnie?
Tak
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez Yasiu22 » 22 lis 2007, 20:21

ibol napisał(a):3. Czy podgrzewana przednia szyba w Xedosie, to tak jak w Fordach, prazkowana jak [jaka?]?

Nie. Można rzec że jest puszczany na nią nawiew

ibol napisał(a):5. Srodkowy nawiew daje tylko zimne powietrze, mimo ze ciegno dziala i wszystko wydaje sie byc w porzadku (od strony schowka pasazera patrzac).

Tak ma być, chodzi o to ze jak odkręcisz sobie grzanie na max to środkowy nawiew powoduje że Twój samochód nie zamienia sie w piekarnik hahaha

ibol napisał(a):11. Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ... co zatem przy tej okazji i jakiej firmy najlepiej?

Prócz rozrządu powinieneś wymienić wszystkie paski (klima, alternator, pompa wody), świece, przewody, również z racji tego ze jest łatwy dostęp to pompę wody i uszczelniacze zaworów (jeśli panowie w warsztacie mają odpowiedni klucz). Możesz też na upartego wymienić termostat, kosztuje grosze a zawsze jeden problem mniej na przyszłość.
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 20:28
Auto: Mazda Xedos6 1.6 16V CA 1994r.

Postprzez ibol » 22 lis 2007, 23:30

Yasiu22 napisał(a):Tak ma być, chodzi o to ze jak odkręcisz sobie grzanie na max to środkowy nawiew powoduje że Twój samochód nie zamienia sie w piekarnik

Chyba nie do konca, bo jest mozliwosc przelaczenia z zimnego powietrza (gorna pozycja) na cieple (dolna pozycja) i ta dolna wlasnie nie bardzo dziala.

Yasiu22 napisał(a):Nie. Można rzec że jest puszczany na nią nawiew

OK, to sporo wyjasnia, ... jednak chyba rowniez nie dziala – nic sie nie zmienia po wcisnieciu.

qbass napisał(a):ibol napisał:
12. Co to za tajemnicza puszka pod filtrem powietrza, ktora laczy sie z z nia przez rurke?

Trochę konkretniej?

Jutro postaram sie zrobic zdjecie i wkleje na forum. Trudno mi to teraz opisac a ciekawi mnie niezmiernie.

qbass napisał(a):pasek Mitsuboshi, rolki i pompa wody GMB. Koszt w granicach (pi*drzwi)1000 zł z wymianą.

O rzesz w morde, nie sadzilem ze az tyle ... :(

qbass napisał(a):http://www.mazdaspeed.pl/christmas/warsztat/warsztat.php?c=obd mi działa.

... a do tego nie dotarlem – znalazlem kilka innych linkow, ktore nie dzialaly

qbass napisał(a):Porządne wyczyszczenie kloszy i środka świateł i kupno Philipsów Night Guide

I co, wtedy daje rade?
Początkujący

Postprzez ibol » 22 lis 2007, 23:32

qbass napisał(a):14. Czy to normalne, ze na biegu jalowym podczas wykrecenia korka oleju silnik natychmiast gasnie?

Tak

Ktos wie z jakiego powodu?

qbass napisał(a):Wszystko już chyba jest na Forum, ale że mam dobry dzień, to co nieco napiszę

Chyba nie wszystko – 1, 4, 5, 7, 9, 13, jesli ktos jeszcze ma dobry dzien, to prosilbym o odpowiedzi na te pytania
Początkujący

Postprzez Widelec » 23 lis 2007, 00:02

ibol napisał(a):2. Czy ten samochod ma kontrole trakcji?

a mi z tego co się obiło o uszy ponoć ostatnie roczniki miały?

ibol napisał(a):3. Czy podgrzewana przednia szyba w Xedosie, to tak jak w Fordach, prazkowana jak [jaka?]?

nawiew tylko na przód, nie wiem czy nie z dodatkową jakąś grzałką. przy włączeniu tegoż uparcie włącza też klimę żeby osuszyć powietrze

ibol napisał(a):4. Nie dziala przelacznik od nawiewow

cięgiełka pospadały jak ktoś dechę rozbebeszył i grzebał?

ibol napisał(a):6. Czy regulacja zaworow w tym silniku jest hydrauliczna?

no.... a wymiana? prościej przepłukać silnik i wlać dobry (to nie znaczy Castrol czy Mobil) półsyntetyk...

ibol napisał(a):7. Piszecie, ze HOLD na Drive pozwala zaoszczedzic na spalaniu w miescie ... w jaki sposob, skoro przy takiej konfiguracji auto rusza z 2 biegu,

a nie przypadkiem wyłącza ostatni bieg?

ibol napisał(a):8. Swiatla w tym autku nie naleza do zadowalajacych

jesteś w błędzie. u mnie świecą fajnie.... tyle że ja swoje lampy rozbebeszyłem, wyczyściłem dokładkie wszystkie odbłyśniki (zalecana ostrożność bo delikatne bardzo), wypolerowałem soczewki, wypolerowałem klosze, i wstawiłem żarówki Philips Vision +. podobno pasują od biedy soczewki od Punto II.

ibol napisał(a):9. Czy w pelnej opcji ze skorzana tapicerka byly elektrycznie regulowane fotele i pompowanie pod ledzwia?

ale z tym pompowaniem to przesadziłeś...

ibol napisał(a):11. Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ...

no... unikaj tandety bo poleci. wymień cały komplet – napinacz + pompa wody, rolki itp. wszystko, bo rozebranie potem rozrządu to sporo czasu i kasy w plecy...

ibol napisał(a):12. Co to za tajemnicza puszka pod filtrem powietrza, ktora laczy sie z z nia przez rurke?

pucha rezonansowa? inna wychwytująca śmieci latające tam / wodę z powietrza? nie wiadomo. tak czy inaczej – są ich dwie (przed i za przepływką), i po coś se skośnookie je wymyśliły :]

ibol napisał(a):13. Czy tez macie wrazenie, ze ta Madzia jest nadsterowna?

no... jak każde auto w którym na szybkim łuku nagle odejmiesz gaz... ale i bez tego – jest. prowadzi się jak każde auto z ciężkim silnikiem – na przemian nad i podsterownie :] ale przyznać jej trzeba że prowadzi się lepiej niż niejedna kobieta <lol>

ibol napisał(a):14. Czy to normalne, ze na biegu jalowym podczas wykrecenia korka oleju silnik natychmiast gasnie?

no... ten typ tak ma.

qbass napisał(a):ibol napisał:
11. Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ... co zatem przy tej okazji i jakiej firmy najlepiej? Jaki powinien byc orientacyjny koszt tych czesci i robocizny?

pasek Mitsuboshi, rolki i pompa wody GMB. Koszt w granicach (pi*drzwi)1000 zł z wymianą.

jaj se ze chłopaka nie rób... 1000 to za same części... no i obowiązkowo napinacz...

Tak

Ktos wie z jakiego powodu?

tyle ile mi się o uszy obiło <ale mogę głupoty pisać>: ze względu na hermetyczny układ odpowietrzania skrzyni korbowej. jakem mówił : ten typ tak ma :]
Ostatnio edytowano 1 mar 2009, 00:40 przez Widelec, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 14 maja 2007, 23:13

Postprzez ibol » 23 lis 2007, 00:49

Widelec napisał(a):cięgiełka pospadały jak ktoś dechę rozbebeszył i grzebał?

Trzeba bedzie szukac dalej ale dosc ciezko jest sie tam dostac – ciegno widoczne po zdjeciu schowka pasazera dziala jak nalezy

Widelec napisał(a):jesteś w błędzie. u mnie świecą rewelacyjnie....

OK, zatem czeka mnie ta sama przeprawa

Widelec napisał(a):ale z tym pompowaniem to przesadziłeś...

W Scorpio '91 mialem pompowanie, podgrzewanie i pelna elektryke, wiec dlaczego tu mialoby nie byc. Trzeba uprzyjemniac sobie zycie, chyba ze preferuje sie VW ...
Początkujący

Postprzez Widelec » 23 lis 2007, 01:04

ibol napisał(a):Trzeba bedzie szukac dalej ale dosc ciezko jest sie tam dostac – ciegno widoczne po zdjeciu schowka pasazera dziala jak nalezy

ono odpowiada za bezpośredni nawiew z zewnątrz do kabiny, z pominięciem nagrzewnicy. możesz se ustawić ciepłe, i pomimo niego ze środka może lecieć chłodne świeże zimowe powietrze.

ibol napisał(a):OK, zatem czeka mnie ta sama przeprawa

warto... u mnie to było niezbędne, bo jeżdżę co chwila po nocy po kraju, więc przyzwoite światła to podstawa... dobrze potem je wyregulować, i widać wszystko jak trzeba :) bez wstawiania 100W żarówek (poprzedni właściciel kretyn takie stosował i powypalał lampy) czy nielegalnych xenonów.

ibol napisał(a):W Scorpio '91 mialem pompowanie (...) Trzeba uprzyjemniac sobie zycie, chyba ze preferuje sie VW ...

możliwe że w scorpio było. w Xedzie nie słyszałem... a VW? jeśli ktoś lubi jeździć wozem drabiniastym to polecam...
Forumowicz

Od: 14 maja 2007, 23:13

Postprzez Yasiu22 » 23 lis 2007, 01:05

ibol napisał(a):
Yasiu22 napisał(a):Tak ma być, chodzi o to ze jak odkręcisz sobie grzanie na max to środkowy nawiew powoduje że Twój samochód nie zamienia sie w piekarnik

Chyba nie do konca, bo jest mozliwosc przelaczenia z zimnego powietrza (gorna pozycja) na cieple (dolna pozycja) i ta dolna wlasnie nie bardzo dziala.

U mnie jest tak ze jak przełorze na dół to nic nie leci ale jak dobrze pamiętam to w jednym tylko ustawieniu leci tam ciepłe powietrze a tak zawsze zimne.

ibol napisał(a):
Yasiu22 napisał(a):Nie. Można rzec że jest puszczany na nią nawiew

OK, to sporo wyjasnia, ... jednak chyba rowniez nie dziala – nic sie nie zmienia po wcisnieciu.

Jak chcesz żeby Ci dobrze działało to musisz dać na obieg otwarty (żeby czerpał powietrze z zewnątrz), ustawiasz na ciepłe grzanie i włączasz przyciskiem na podgrzewanie przedniej szyby. W momencie gdy zacznie lecieć ciepłe powietrze również powinno lecieć na szybę, jeśli nie leci (a czujesz że jest ciepło) to zwiększ siłę nawiewu.
Ostatnio edytowano 23 lis 2007, 10:21 przez Yasiu22, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 20:28
Auto: Mazda Xedos6 1.6 16V CA 1994r.

Postprzez ibol » 23 lis 2007, 01:19

Widelec napisał(a):ono odpowiada za bezpośredni nawiew z zewnątrz do kabiny, z pominięciem nagrzewnicy. możesz se ustawić ciepłe, i pomimo niego ze środka może lecieć chłodne świeże zimowe powietrze.

Szkoda tylko, ze pomimo tego, ze ciegno dziala – zawsze leci zimne powietrze, bez wzgledu na polozenie "drazka" od nawiewu

Widelec napisał(a):warto... u mnie to było niezbędne

Tez sporo jezdze w nocy, dlatego postaram sie temu sprostac. Pomierze jeszcze napiecia przy zarowkach – bycmoze przyda sie bezposrednie przelozenie pradu z akumulatora na osobnych przekaznikach.

możliwe że w scorpio było. w Xedzie nie słyszałem... a VW? jeśli ktoś lubi jeździć wozem drabiniastym to polecam...

hmm, zatem dolaczam to do listy rzeczy, w ktorych Ford jest lepszy ... np brakuje mi jeszcze termometru i wyswietlacza od spalonych zarowek ...

Yasiu22 napisał(a):Jak chcesz żeby Ci dobrze działało to musisz dać na obieg otwarty (żeby czerpał powietrze z zewnątrz)

Wszystko wskazuje na to, ze mam cos zwalone z konsola od sterowania nawiewami, poniewaz oprocz przelaczania diodek nie reaguje w praktyce na przycisniecie
Początkujący

Postprzez Grzyby » 23 lis 2007, 11:56

ibol napisał(a):4. AKTUALNE Nie dziala przelacznik od nawiewow (na szybe, nogi, twarz ...), choc kontrolki reaguja prawidlowo. Nawiew jest zablokowany tak, ze dmucha kazda dziura.

ibol napisał(a):5.AKTUALNE Srodkowy nawiew daje tylko zimne powietrze, mimo ze ciegno dziala i wszystko wydaje sie byc w porzadku (od strony schowka pasazera patrzac).

tematy powiązane ze sobą
Tutaj masz kilka tematów, jeśli nie znajdziesz rozwiązania – dopisz się w jednym z nich
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=nawie%2A

ibol napisał(a):9. AKTUALNE Czy w pelnej opcji ze skorzana tapicerka byly elektrycznie regulowane fotele i pompowanie pod ledzwia? Jesli tak, to musze sie zaczac za takimi ogladac, bo przy dluzszej trasie twarde i wystajace miejsce pod ledzwia bardzo mi przeszkadza.

zapraszam tutaj http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ie&start=0

ibol napisał(a):11. Zgodnie z etyka i rozsadkiem po zakupie auta nalezaloby wymienic pasek rozrzadu ... co zatem przy tej okazji i jakiej firmy najlepiej? Jaki powinien byc orientacyjny koszt tych czesci i robocizny?

proszę bardzo http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ozrz%B1%2A
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ozrz%B1%2A

chodzi Ci pewnie o rezonator – tutaj info dot. 626 (ale to samo jest w innych modelach)
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=puszk%2A

ibol napisał(a):13. Czy tez macie wrazenie, ze ta Madzia jest nadsterowna?

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ie&start=0
ew. http://forum.mazdaspeed.pl/viewforum.php?f=32

Czy już wszystko jasne?
Jak pisałem – na forum jest wszystko, trzeba tylko poszukać :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez ibol » 23 lis 2007, 15:59

Grzyby napisał(a):chodzi Ci pewnie o rezonator

thx, zaspokoiles moja ciekawosc. W ogole dzieki za linki.

Co do 4 i 5, to jeszcze musze to przewalkowac a jak odkryje cos nowego, to zdam relacje.

Co do nadsterownosci, to widze, ze raczej nikt nie ma podobnych odczuc ale moze jestem przewrazliwiony po Espace (moze to zly przyklad ale wiadomo, ze w tym przypadku nie mowimy o ostrych zakretach), Sierrce, 2x Scorpio i Cougarze, ktore prowadza sie swietnie, gdzie Scorpio jak narazie nie ma sobie rownych.

Jak narazie tylko 1 pytanie o Park na ASB pozostaje bez zadnej odpowiedzi. Widocznie nikt nie mial podobnego objawu. Zobaczymy, wyjdzie pewnie w praniu co jest nie tak.
Początkujący

Postprzez Grzyby » 24 lis 2007, 09:40

ibol napisał(a):thx, zaspokoiles moja ciekawosc. W ogole dzieki za linki.

proszę bardzo :)

ibol napisał(a):Co do 4 i 5, to jeszcze musze to przewalkowac a jak odkryje cos nowego, to zdam relacje.

proszę już w którymś z tamtych tematów które podałem

ibol napisał(a):Co do nadsterownosci, to widze, ze raczej nikt nie ma podobnych odczuc ale moze jestem przewrazliwiony

może kwestia opon.

ibol napisał(a):Jak narazie tylko 1 pytanie o Park na ASB pozostaje bez zadnej odpowiedzi

w takim razie (jeśli nie ma podobnego tematu), załóż jeden z konkretnym pytaniem.

Rozumiem że już mogę zrobić przerzutkę do kosza? :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez voytecku » 24 lis 2007, 14:36

ibol napisał(a):Jak narazie tylko 1 pytanie o Park na ASB pozostaje bez zadnej odpowiedzi. Widocznie nikt nie mial podobnego objawu. Zobaczymy, wyjdzie pewnie w praniu co jest nie tak.

Mozliwe, ze jest to czujnik polozenia wybieraka. Niestety nie pamietam fachowej nazwy.

ibol napisał(a):w ASO powiedzieli mu, ze ten samochod odpala sie tylko na N

Sciemnial, silnik powinien odpalac zarowno na P jak i na N.

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez Mev » 24 lis 2007, 20:02

ibol – też wcześniej jeździłem scorpio (2.8 V6 Ghia) – te fotele w scorpio były po prostu niesamowite – tak wygodne fotele to w rzadko którym aucie można spotkać , ale to jest jedyne co pozytywnego o tym aucie powiem <lol> Puszka bez dna (prawdopodobnie trafiłem na zajechany egzemplarz), ale opinia pozostaje... :P

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=35886
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez ibol » 26 lis 2007, 20:44

Grzyby napisał(a):w takim razie (jeśli nie ma podobnego tematu), załóż jeden z konkretnym pytaniem.

Tak tez zrobie

Grzyby napisał(a):Rozumiem że już mogę zrobić przerzutkę do kosza?

Jak widac, ci co mieli pomoc, pomogli, wiec nie widze problemu

voytecku napisał(a):Mozliwe, ze jest to czujnik polozenia wybieraka. Niestety nie pamietam fachowej nazwy.

To calkiem mozliwe. Przebadam jeszcze ten temat i zaloze nowy watek, jesli nie uda mi sie rozwiazac problemu a po forum szukajac znalazlem tylko jedna osobe z podobna sytuacja (watek o obsludze ASB) ale bez zadnej solucji

Mev napisał(a):też wcześniej jeździłem scorpio (2.8 V6 Ghia) – te fotele w scorpio były po prostu niesamowite – tak wygodne fotele to w rzadko którym aucie można spotkać

2.8 to wersia amerykanska , na Europe wychodzily 2,9. Mialem 2 Scorpio (w tym 2.0 i 2.9 12V) i pewnie teraz tez jezdzilbym "wielorybem" (MK3), gdyby nie kilka mankamentow, jak korozja, negatyw [jakich?] kol pod obciazeniem ... Z auta bylem bardzo zadowolony – super max komfort za male pieniadze, nie mniej wiedzialem czym jest i do czego sluzy kazdy szczegol spod maski, podczas kiedy w mx-3 maske otwieralem tylko w celu sprawdzenia poziomu oleju i wykonania czynnosci eksploatacyjnych, stad tez kolejna Mazda
Początkujący