Kupuję reflektory do Xeda i nie chcę wpakować się w światła z angielskiej wersji. Jak bez rozbierania lampy stwierdzić z jakiej wersji pochodzi kupiony przeze mnie reflektor?
Czy któryś z posiadaczy Xedosów jeździ może na angielskich reflektorach? Jeśli tak to opiszcie jak to wygląda w polskich warunkach.
Jak sprawdzić czy reflektor z wersji europejskiej czy z angielskiej?
Strona 1 z 1
Soczewki mialem w reku tylko przez chwile, ale wydaje mi sie, ze wyjmujac zarowke doskonale widac przeslone. W wersji europejskiej powinna byc skosnie podcieta z prawej strony (patrzac wzdluz osi samochodu).
the right man in the wrong place...
no i niestety okazała się lampa angielska :/
naprawdę 'fajna' jazda, mówię wam – oba pobocza można sobie oglądać do woli a przed autem prawie nic nie widać....
F*U*C*K – znowu szukanie lampy....
naprawdę 'fajna' jazda, mówię wam – oba pobocza można sobie oglądać do woli a przed autem prawie nic nie widać....
F*U*C*K – znowu szukanie lampy....
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps
to niestety nie to... Byłem dzisiaj w serwisie Mazdy i akurat stały 2 Xedosy. Zajrzałem od przodu przez soczewkę na kształt przesłony. U mnie niestety kształt inny niż w tamtych dwóch...
Następnie pojechałem do punktu robienia przeglądów i koleś tylko przyłożył maszynkę do sprawdzania świateł i od razu mówi – "anglik na 200%". Żadne regulacje śrubami czy wymiany żarówki nic tu nie dadzą, mogę ewentualnie rozebrać lampę, wyciąć przysłonę i wspawać coś na kształt tej właściwej...
Następnie pojechałem do punktu robienia przeglądów i koleś tylko przyłożył maszynkę do sprawdzania świateł i od razu mówi – "anglik na 200%". Żadne regulacje śrubami czy wymiany żarówki nic tu nie dadzą, mogę ewentualnie rozebrać lampę, wyciąć przysłonę i wspawać coś na kształt tej właściwej...
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps
Ja też jeździłem do punktu robienia przeglądów i tak jak piszesz regulacja śrubami nic nie pomogła.
Nie wiem jakie mam reflektory ale poradziłem sobie przekładając żerówki.
Może u Ciebie rzeczywiście jest problem z kształtem przesłony.
Sprawdzę jak będę potrafił ocenić
Nie wiem jakie mam reflektory ale poradziłem sobie przekładając żerówki.

Może u Ciebie rzeczywiście jest problem z kształtem przesłony.
Sprawdzę jak będę potrafił ocenić

- Od: 3 gru 2004, 21:58
- Auto: Xedos CA KF '96
andreass napisał(a):mogę ewentualnie rozebrać lampę, wyciąć przysłonę i wspawać coś na kształt tej właściwej...
no właśnie rozbierz lampę (najtrudniej zdjąć szkło) i wstaw do niej przesłonę ze starej lampy (rzadko ulega ona zniszczeniu w czasie wypadku) i budiet git
- Od: 13 sty 2006, 12:36
- Auto: xedos 6 V6
Mozecie pls dokladnie napisac jaka jest roznica miedzy angielskimi a europejskimi reflektorami.
czy chodzi o to ze EU maja strumien w ksztalcie _/ a UK \_ czy moze te UK maja zupelnie inny ksztalt?
Pytam bo koles mi wymienial silniczek od regulacji w prawej lampie (spalil mi sie z powodu problemu z przewodem masy) i nie wiem czy nie podmienil mi czegos. Teraz mam swiatla jak na "rysunku" powyzej (lewe ok, prawe symetrycznie w druga strone). Nie wiem czy soczewke/przeslone mozna jakos obrocic wg osi swiecenia czy jechac do kolesia z wizytą na powazna rozmowe...
czy chodzi o to ze EU maja strumien w ksztalcie _/ a UK \_ czy moze te UK maja zupelnie inny ksztalt?
Pytam bo koles mi wymienial silniczek od regulacji w prawej lampie (spalil mi sie z powodu problemu z przewodem masy) i nie wiem czy nie podmienil mi czegos. Teraz mam swiatla jak na "rysunku" powyzej (lewe ok, prawe symetrycznie w druga strone). Nie wiem czy soczewke/przeslone mozna jakos obrocic wg osi swiecenia czy jechac do kolesia z wizytą na powazna rozmowe...
- Od: 29 lis 2004, 19:38
- Auto: Xedos 6 2.0 V6, Mondeo 2.5 V6
Dajcie pls znac jaka jest róznica i jaki strumien swiatla rzuca ta angielska soczewka bo nie wiem czy lać gościa co mi to podmienił czy może da się to jakos ustawić. Opis w poscie powyzej.
Moje światła teraz na ścianie dają coś takiego: _/ \_ a powinny tak _/ _/
i nie wiem czy koleś mi podmienil soczewke czy przy dłubaniu w lampie cos przestawił.
Moje światła teraz na ścianie dają coś takiego: _/ \_ a powinny tak _/ _/
i nie wiem czy koleś mi podmienil soczewke czy przy dłubaniu w lampie cos przestawił.
- Od: 29 lis 2004, 19:38
- Auto: Xedos 6 2.0 V6, Mondeo 2.5 V6
Strona 1 z 1