Rozkodowanie rocznika szyb

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ksaweri » 3 lut 2013, 22:14

Witam

Czy ktoś z forum ma więdzę na temat, czy w nadrukach na szybach Xedosów zakodowana jest data produkcji szyb oraz jaki był producent (producenci) szyb na pierwszy montaż ?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 23 lis 2014, 00:57 przez ksaweri, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 27 paź 2009, 20:38
Auto: Xedos6 V6 '92 manual, F6 Coral silver mica, CA09-EBB, AECA01

Postprzez Vince » 7 lut 2013, 16:36

ksaweri napisał(a):czy w nadrukach na szybach Xedosów zakodowana jest data produkcji szyb oraz jaki był producent (producenci) szyb na pierwszy montaż ?

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i nie znalazłem odpowiedzi, więc przyłączam się do pytania :) Co do pierwszego montażu wydaje mi się, że Nippon Safety – tej firmy mam wszystkie oprócz przedniej.
There are only two things to worry about: either you are well or you are sick. If you are well then there is nothing to worry about. But if you are sick, there are two things to worry about: either you will get well or you will die. If you get well, then there is nothing to worry about. If you die, there are only two things to worry about: either you will go to heaven or to hell. If you go to heaven, there is nothing to worry about. But if you go to hell, you'll be so f...ing busy shaking hands with friends, you won't have time to worry. Why worry!
Forumowicz

Od: 10 wrz 2007, 12:10
Auto: Mazda Xedos 6 1.6 '96 automat

Postprzez Siw-y » 9 lut 2013, 21:41

Nie pamiętam gdzie to czytałem ale wszystkie oprócz przedniej robi Nippon.
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez ksaweri » 23 lis 2014, 00:12

Po wielu poszukiwaniach w różnych źródłach (*), wnioskuję, iż na szybach Xedosów <nie> nie <nie> było zakodowanej daty produkcji.

U mnie (Xedos 6, 2.0 V6, marzec 1992r.) potwierdza się, że wszystkie szyby boczne (w drzwiach), szybę tylną oraz szybę szyberdachu mam firmy Nippon Safety. A przednia jest firmy Carlex.

A) Schemat oznaczeń szyb w drzwiach:

Oznaczenia_szyb_Xedos.jpg
Szyby boczne (drzwi)

1. DOT 23 oznacza "Departament of Transport" a numer 23 przypisany jest do producenta w tym przypadku Nippon.
2. NIPPON SAFETY Logo i nazwa producenta.
3. AS2 –"American Standard" zgodność z standardem amerykańskim klasy 2 –> szyba hartowana do zastosować w szybach bocznych i tylnych.
4. NSG: Nippon Sheet Glass Co., Ltd –> Numer referencyjny:
4a. M438 szyby do Mazdy Xeods 6 w drzwiach przednich (oznaczenia na szybie lewej przedniej (kierowcy) są identyczne jak na prawej przedniej (pasażera) , tylko w lustrzanym odbiciu. Przy oznaczaniu szyby lewej i prawej używano prawdopodobnie tej samej "pieczątki/znacznika"
4b. M338 szyby w drzwiach tylnych (ta sama historia oznaczenia są "symetryczne")
4c. M4E8 -szyba szyberdachu
5. 43R-00011 numeru regulaminu i uzyskanej homologacji.
6. TP – "Tampered" czyli szyba hartowana
7. E6 Oznaczenie kraju dopuszczającego homologację – E6 oznacza kraj: Belgia (nie mam pojęcia dlaczego u mnie jest Belgia, wg. VIN, auto było na rynek niemiecki).

B) Szyba tył,
Ma dodatkowe oznaczenie THERLITTE-T, co oznacza ogrzewanie tylnej szyby. Pozostałe oznaczenia jak na szybach bocznych.
szyba_tyl.jpg
szyba tyl

C) Szyberdach
szyberdach.jpg
szyberdach

Tutaj po DOT 23 pojawia się oznaczenie RZ (przy bocznych i tylnej było SR), oraz przed E6, symbol V- który wskazuje na przepuszczalności światła widzialnego < 70%

AS3 – szyba jest laminowana lub hartowana i "przyciemniana"

D) Szyba czołowa – Carlex

carlex.jpg
Szyba przód

AS1 – Szyba wielowarstwowa, laminowana – najczystsze szkło, spełnia wszystkie wymagania w zakresie bezpieczeństwa (ANSI Z26.1 i FMVSS 205). Może być zastosowane w każdym miejscu w samochodzie, ale ze względu na cenę, przeważnie technologie AS1 stosuje się jedynie na szyby przednie.

Czy w Waszych Xedosach też macie takie oznaczenia ? Jeśli są jakieś różnice, to jakie ? (i dla jakiego rocznika występowały ? )

(*)
http://www.profesjonalnywarsztat.pl/mot ... owych.html
http://www.elsie.com.ua/eng/mark.html
http://www.carwindshields.info/windshieldmarkings
http://en.wikipedia.org/wiki/Nippon_Sheet_Glass
Początkujący

Od: 27 paź 2009, 20:38
Auto: Xedos6 V6 '92 manual, F6 Coral silver mica, CA09-EBB, AECA01